DERYA KUMTEPE - Son yıllardaki en önemli yatırım kararlarından birisinin Gebze Kocaeli’ndeki fabrikasıyla eş zamanlı olarak devreye alınan Cezayir fabrika yatırımı olduğunu söyleyen Münevver Tezcan, “Bugün başka Cezayir ve çevre ülkeleri olmak üzere, Afrika kıtası ve diğer hedef pazarların üretimini yürüttüğümüz ikinci önemli üretim alanına sahibiz” dedi. Müşteri taleplerini karşılamak için geliştirdikleri özel makine parkurunun yanı sıra konvansiyonel süreçlerin yürütüldüğü diğer makine pankurlarının da mevcut olduğunu söyleyen San Deco Operasyon ve Kalite Müdürü Münevver Tezcan sorularımızı yanıtladı.

Münevver Hanım, bize şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.

Türkiye’nin ilk efekt boya üreticisi olan San Deco, kimya sanayindeki faaliyetlerine 1965 yılında başladı. Kuruluşumuz, 90’lı yıllardan itibaren Ar-Ge çalışmalarının merkezine dekoratif efekt boyayı alarak boya sanayine yepyeni bir soluk getirdi. Özelikle dünya pazarlarında kendi segmentinin önde gelen kuruluşlarından biri haline gelen San Deco, Türkiye’de de ürün çeşitliğiyle efekt boya alanında lider marka konumuna geldi. Bugün dış pazarlardaki gücümüzü, iç pazara daha etkin şekilde taşıma sürecini geçtik ve ülkemizde efekt boya pazarını büyütmede öncü rol üstleniyoruz. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Boya sanayinde efekt boya alanında birbirinden tümüyle farklı özellikler sunan eşsiz ürünler geliştiriyoruz. “Eşsiz” vurgusunu özellikle yapıyorum şöyle ki “Eşsiz Boya Eşsiz Mekanlar” San Deco’nun temel mottosu. Eşsizliği, ürünlerin benzeri olmamasından kaynaklanıyor. Tümüyle kullanıcı beğenisine göre şekillendirebildiğimiz bir ürün gamına sahibiz. Proje gruplarından bireysel tüketiciye, talep ve beklentilerine özel desenler geliştirebiliriz. Bu son derece özel bir uygulama yöntemi ve bu nedenle Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiğimiz ürünlerin eşi ve benzeri bulunmuyor. Bir diğer ilk uygulama olarak ortaya koyduğumuz konseptler ile oluşan trendi gösterebilirim. Paydaşlarımız nezdinde, boyanın geleneksel düz uygulamaların çok ötesinde dekoratif bir malzeme olduğunu güçlü bir şekilde vurguladık ve farkındalık oluşturduk. Artık birçok projede efekt boyalarımız yardımcı değil dekorasyonun ana unsuru olarak kullanılmaya başlandı. Sunduğumuz yeniliklerle farklı profildeki uygulamacılarımıza yeni ufuklar açtık. Sektörümüze kazandırdığımız bir diğer önemli oluşum ise San Deco Tasarım Akademisi. Kurduğumuz akademi, ülkemizin ilk boya tasarım akademisidir. Mimardan ustaya, mimarlık öğrencilerinden iç mimarlara, öncelikli paydaşlarımıza büyük keyif aldıkları ve kendilerine değer kattıkları bir deneyim alanı sunuyoruz. 

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Yurt dışı pazarlardaki gücümüze artırarak sürdürürken iç pazardaki genişlememize de hız kazandırdık. Ülkemizin bu alanda önemli potansiyelleri var dolayısıyla efekt boya alanında işin uzmanı kuruluş olarak Konsept Bayilik teması altında “Yaşam alanlarını güzelleştirmek” misyonunu hayata geçirmek için daha büyük bir ekiple, daha güçlü bir altyapı ile sahadayız. E- ticareti de bu sürecin tamamlayıcı unsuru olarak hayata geçiriyoruz. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? 

Son yıllardaki en önemli yatırım kararlarımızdan biri Gebze Kocaeli’ndeki fabrikamızla eş zamanlı olarak Cezayir fabrika yatırımıdır. Bugün başka Cezayir ve çevre ülkeleri olmak üzere, Afrika kıtası ve diğer hedef pazarların üretimini yürüttüğümüz ikinci önemli üretim alanına sahibiz; aktif şekilde üretimlerimize devam ediyoruz. Bu yatırımla birlikte, Ar-Ge ve inovasyonla, yeni ürün ve kimyasalların geliştirilmesi projelerine katkı sunacak teşvik ve yatırım ortamlarını da izliyoruz. Son teknoloji ürünlerini yakından takip ederek karıştırıcı makine yatırımlarından, akıllı depo uygulamalarına önemli teknolojik yatırım ve fizibilite çalışmaları yürütüyoruz. 

Üretime dönük hangi teşvikler var ve bundan siz nasıl istifade ediyorsunuz?

İçinde bulunduğumuz dönemde yöneticiliğini de yaptığım ‘’Tekno Yatırım‘’ projesini başlattık. Bu proje kapsamında teknoloji altyapı süreçlerimizi güçlendirecek ek adımlar atmayı ve yine otomasyon süreçlerine artı değer katacak programların içinde olmayı hedefledik. 

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?  

Fabrikamıza hammaddenin girişinden stoklarımıza alınmasına, üretimin tüm yarı mamul adımlarında kalite kontrol ekibimiz sürece dahil oluyor ve onaylarıyla ara süreçler ilerletiliyor. Sahip olduğumuz ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 belgelerimiz ile Entegre Kalite Yönetim sistemlerini uygulamaktayız. Ar-Ge ise yeni bir ürün geliştirirken devreye giriyor. Terzi usulü çalışma ile benzeri olmayan ürünler, duvar ve tasarımlar ortaya çıkartılıyor. 

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 
            
Önümüzdeki dönemde en önemli projemiz, ERP dönüşümü ile birlikte MES Sistemleri (Manufacturing Execution System) hayata geçirerek ham maddeden bitmiş ürüne kadar üretimdeki tüm hareketi bilişim araçları yardımıyla takip etmektir. 

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız? 
 
Tüm sanayi kuruluşları gibi bizim de en önemli maliyet alanlarımızdan biri şüphesiz enerji. Enerji maliyetlerinin azaltılmasına dönük 2021 yılı için proje hazırlıklarımız var. San Deco, ülkemizin, insanlarımızın ve dünyamızın geleceği için “ Ortak Gelecek” prensibini benimsemiş ve bu sorumluluğu samimiyetle yerine getirmeye çalışan bir kuruluştur. Bir parantez açarsam; Türkiye’nin A plus belgeli ürünlerine sahip tek efekt boya markasıyız ve bununla gurur duyuyoruz. Sonuç olarak başta güneş enerjisi olmak üzere farklı kaynaklarla hem maliyetleri azaltmayı hem de yenilenebilir kaynakları değerlendirerek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunmayı önemsiyoruz; sürece dönük çalışmalarımız devam ediyor. 

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Dijital Dönüşüm, San Deco’nun makro strateji gündemi olarak 2019’da yol haritasına aldığı ana hedefler arasındaki çok önemli bir süreç. Bu doğrultuda, iş yapma şeklimizin dönüşümüne ve odağına paydaşlarımızı koyarak; değişen ihtiyaçlar, yeni normal süreçle organizasyonların daha etkin yönetimi, daha verimli hizmet ve müşteri memnuniyeti ile teknolojik alanların bütüncül dönüşümünü sağlamak için aksiyon planlarımızı hayata geçirmeye başladık. Son derece kapsamlı bir dönüşüm yaklaşımı içinde ilerleyen bu süreçle kurumsal çevikliğimizi aşamalı olarak artırıyoruz. Daha geniş bilgiye daha hızlı ulaşacağımız dijital süreçlerle entegrasyonu yürütüyoruz. 

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

Mevcutta, ERP ve senkron Cougar sistemi ile raftan mal toplama ve hazırlık süreçlerini yürütüyoruz. Ancak yeni ERP ile beraber WMS (Warehouse Management System) modülünü hazır hale getirerek alt yapıyı bu modülü kullanmak üzere kurguluyoruz. Ayrıca akıllı depo projemizle dağıtım operasyonlarımızı daha verimli hale getireceğiz.  

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

San Deco olarak oldukça farklı hacim ve çeşitte makine parkuruna sahibiz. Efekt ürün grubunda, kişiselleşmiş müşteri taleplerini karşılamak için geliştirdiğimiz özel makine parkurumuzun yanı sıra konvansiyonel süreçlerin yürütüldüğü diğer makine pankurlarımız bulunuyor. ‘’Bitmiş Ürün Mamul Ara Depolama Tankları‘’, ‘’Dolum hatları’’ vb. hızlı dolum operasyonları ve sevkiyatlarında kullandığımız hatlar arasında yer alıyor.