Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM, Türkiye sanayisinin teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanında entelektüel sermayesini artırarak, küresel alanda diğer oyunculara ilham verme vizyonuyla, ham madde ihtiyacında dışa bağımlılığı azaltacak olan GEBKİM Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi’ni (GEBTEK) hayata geçirdi. 

SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINA ÇÖZÜM ÜRETECEK

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GEBKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, merkezde verilmesi planlanan hizmetleri şöyle sıraladı:

  • Ulusal ve uluslararası kimya yeterlilik belgelerinin yönetimi,
  • Mevzuat değişiklikleri ve güncel yasal zorunluluklar konusunda bilgilendirme,
  • Uluslararası iş ağları kurulumu,
  • Ulusal ve uluslararası proje yönetim hizmetleri,
  • Uluslararası pazarlara yatırım fizibilite desteği,
  • Karbon ayak izi ölçümü ve raporlama hizmetleri,
  • Kurumsal olgunluk analizleri,
  • Kurumsal altyapı sistemlerine geçiş danışmanlık hizmeti,
  • Girişimcilik ekosistem oyuncularının tanıtım ve pilot uygulamaları,
  • İnsan kaynakları süreç danışmanlık hizmeti,
  • Dijitalleşme ve teknoloji yönetim danışmanlık hizmeti,
  • GEBTEK Akademi seminerleri.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEMEYEN KİMYASALLAR İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILACAK 

Türkiye kimya sanayisini küresel pazardaki yerini kuvvetlendirmeyi, üyelerine dönüşüm ve teknolojik gelişim süreçlerinde ihtiyaç duydukları çözüm ve hizmetleri sunarak bir üst seviyeye çıkmalarını sağlamayı misyon alan GEBTEK, ham madde ihtiyacında da dışa bağımlılığı azaltmak için önemli adımlar atacak.

Türkiye’de üretilemeyen kimyasalların üretimi için Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı merkezde yeşil mutabakat eylem planı ilkeleri uygulanacak. Yeşil mutabakatı sıçrama tahtası olarak kullanan ve fırsata çevirmeyi amaçlayan GEBKİM, kimya ihtisas organize sanayi bölgelerinin yeşil dönüşümünde örnek olmayı hedefliyor. 

İHRACAT BAŞARISINA DAMGA VURMAYA HAZIRLANIYOR

Karbon ayak izini sıfırlamayı, uygulamada olan sıfır atık projesini geliştirmeyi ve solar enerji panelleri ile kurumsal sürdürülebilirliğin yaygınlaştırılmasını hedefleyen kurum, uluslararası iş ağlarının kurulumunda da üyelerine hizmet sunacak.

Ulusal ve uluslararası kimya yeterlilik belgelerinin yönetimi, proje danışmanlığı ve uluslararası pazarlar için yatırım fizibilite desteği sağlayacak olan kurum, Türkiye’nin kimya sektöründeki ihracat başarısına damga vurmaya hazırlanıyor. 

GEBKİM MTAL İLE ENTEGRE ÇALIŞACAK

GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (GEBKİM MTAL) ile birlikte çalışacak olan Teknoloji Gelişim Merkezi’nde, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kimya alanında gerçekleştirdikleri çalışmalarıyla önemli başarılara imza atmış akademi ve sanayi camiasından önde gelen isimlerden oluşan danışma kurullarının oluşturulması amaçlanıyor.

Döngüsel ekonomi ve dijital teknoloji gibi alanlardan uzmanların görev alacağı GEBTEK’de öğrenciler ana kimyasalların üretim proseslerine tanıklık edebilecek, kimya alanındaki Ar-Ge çalışmalarını öncelikle tecrübe etme fırsatı bulacaklar.

“GELECEĞİ BUGÜNDEN İNŞA ETMELİYİZ”

İbrahim Aracı, "İthal ettiğimiz ana kimyasalların üretimi için Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirileceği GEBTEK ile ham madde bağımlılığımızı azaltmayı, üyelerimizin Yeşil Mutabakat Antlaşması’na uygun üretim gerçekleştirebilmesini sağlayacak teknolojik çözümleri vermeyi ve dijitalizasyon sürecine katkıda bulunmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Dünyanın sorunlarına kayıtsız kalamayacaklarını, karbonsuzlaşma sürecine destek olacak tüm çalışmaları destekleyeceklerini kaydeden Aracı, geleceğin bugünden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

PROSES OTOMASYONU TEKNOLOJİLERİYLE HEDEF SIFIR HATA PROSES OTOMASYONU TEKNOLOJİLERİYLE HEDEF SIFIR HATA