İstanbul ve Sakarya’da bulunan iki fabrikasında üretim faaliyetlerine devam eden Esit Elektronik’ten Çağrı Hekimoğlu ile, yeni dönemde geliştirdikleri ürünler hakkında konuştuk. Esit Elektronik Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu, standart olan tartı aletlerinin ve komponentlerin artık sektörlere göre ihtisaslaşmasının beklendiğini belirtirken “Tek bir tartı aleti yerine yem karma makinasından çimento dozajlamaya kadar farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirmekteyiz. Farklı tasarım ve özelliklere haiz ürünler üretilecek. Bizim temel stratejilerimizden biri tartı aletlerinin Endüstri 4.0’a uyumlu olmasının yanı sıra, sektörlerin farklı taleplerine ve farklı çalışma senaryolarına uygun çeşitli cihazlar üretip bunları ürün gamımıza koymak. Birçok sektör için bu süreç başladı ama önümüzdeki dönemde bunu daha da geliştirmeyi ve ihtisaslaşarak bu çalışmalarımızı devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.  

Esit Elektronik firmasının yapılanmasından ve geldiği noktadan kısaca bahsedebilir misiniz? 

Esit Elektronik olarak biz İstanbul ve Sakarya’da iki fabrikamızda üretim yapıyoruz. İstanbul’da yük hücreleri ve tartı indikatörleriyle beraber otomatik tartı sınıfına giren farklı tartı aletlerinin üretimini yaparken; Sakarya’daki fabrikamızda ise taşıt kantarlarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Sakarya’daki fabrikamız Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük taşıt kantar fabrikası olma özelliğini taşıyor. Bunun dışında ülkemizde Ankara, İzmir ve Adana’da olmak üzere üç tane bölge müdürlüğümüz yer alıyor. Satış ve servis faaliyetlerimizi bölge müdürlüklerimiz üzerinden yürütüyoruz. Yurt dışında ise Rusya ve Bulgaristan’da kendi şirketimiz yer alıyor. Tüm bu çalışmaların neticesinde 61 ülkeye ihracat gerçekleştirerek üretmeye, ürün geliştirmeye ve pazarımızı büyütmeye devam ediyoruz. 

Petrol, akaryakıt ve doğal gaz sektörlerine sunduğunuz ürün ve çözümlerden bahsedebilir misiniz? Yeni dönemde geliştirmeye planladığınız ve odaklandığınız ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Petrol, doğalgaz ve akaryakıt sektörü, tehlikeli madde sınıfına giriyor. Dolayısıyla bu sektöre ürün ve çözüm sunarken bazı kriterler devreye giriyor. 

•    Atex Sertifikası: Öncelikle Avrupa Birliği yönetmeliği kapsamında sunulan Atex sertifikasına sahip ürünleri sektöre sunmanız gerekiyor. Biz Esit olarak bu sektörün taleplerine Ex-Proof ürün gamımızla cevap veriyoruz. 

•    Kıymetli ürün üretimi: Bu sektörlere yönelik bir diğer önemli konu ise ürettikleri ürünlerin kıymetli olmasıdır. Kısacası dökme malzeme, çimento, hurda ya da kömür gibi ürünlerden ziyade daha pahalı ve maliyeti yüksek ürünler olduğu için tartının hassas ve güvenilir olması gerekiyor. Biz petrol, doğalgaz ve akaryakıt sektörüne ekstra güvenlik sensörlerine sahip olan, ekstra hassas özellikleri bulunan ve güvenilirlik önlemleri alınmış olan ürünler sunuyoruz. Bu sayede firmalar istenmeyen durumların önüne geçiyor ve eksik tartı problemleri yaşamıyor. 

•    Tartı aletlerinde esneklik beklentisi: Petrol, doğalgaz ve akaryakıt sektöründe tartı aletlerinin esnek kullanıma uygun olması gerekiyor. Temelde tankerlerin dolumu taşıt kantarı üzerinde yapılıyor. Biz de bu konuyla ilgili sektöre bazı taşıt kantarımızı sunuyoruz. Fakat bu tankerler birbiriyle aynı boyutta olmuyor yani iki tanker birbirine benzemiyor. Dolum yuvalarının birbirinden farklı lokasyonlarda olması nedeniyle kantarın sürekli ileri geri gitmesi ve pozisyon değiştirmesi gerekiyor. Bazen sadece tekerli kamyonlar ve tırlar değil, vagon gibi taşıtların da doldurulması gerekiyor. Biz de taşıt kantarı olarak hem vagon kantarı hem de kamyon kantarı özelliği olan farklı hibrit ürünler geliştiriyoruz. Hibrit kantarlarımız sayesinde hem vagonun hem de lastik tekerlii kamyon ve tırların hareket edebileceği değişik ebatlarda ve yüksek kapasitelere karşı hassas tartım yapabilen özel ürünler tasarlıyoruz.  

Bunlar da tek başına yeterli olmuyor. Çünkü 2000’li yıllardan itibaren sistemlerin bütünleşmesi de söz konusu oldu. Yani sadece tartı otomasyonunda değil, aynı zamanda muhasebe, lojistik ve tedarik sistemiyle entegre olduğu tartı aletleri devreye girdi. Bu gelişmeler doğrultusunda sensörlerin uzaktan kontrol edilmesi, olası durumlarda uyarı vermesi, ekrandan raporların anlık olarak takip edilmesi gibi ihtiyaçlar ön plana çıktı. Bizde yeni dönemde bu ürünlerimizi daha da akıllı ve diğer çevre sistemlerle entegre olabilecek şekilde tasarladık. Türkiye’nin en büyük rafineri konumundaki firmanın otomasyon sürecinde oradaki tartı indikatörlerini Endüstri 4.0’a uygun indikatörlerle değiştirerek sistemlerine yüzde 100 entegre olduk. Kantarımız sanki yanındaymış gibi değerleri uzaktan görüp operasyon yapabiliyorlar. Hata olduğunda mesaj alabiliyorlar veya hata büyümeden, bir yanlış olmadan çözüm bulabiliyorlar. İşlerini durdurabiliyorlar. Önleyici bakım prosedürü oluşturabiliyorlar. Gelecekte bu sistemler daha da yaygınlaşacak. Şimdi tabii geliştirmeyi planladığımız ürünlere bakmamızın yanı sıra biraz sektörler de değişiyor. Bugüne kadar standart olan tartı aletlerinin ve komponentlerin artık sektörlere göre ihtisaslaşması bekleniyor. Tek bir tartı aleti yerine yem karma makinasından çimento dozajlamaya kadar farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik farklı ürünler geliştirilecek. Farklı tasarım ve özelliklere haiz ürünler geliştirilecek. Bizim de şu an temel stratejilerimizden birisi, tartı aletlerinin Endüstri 4.0’a uyumlu olmasının yanı sıra sektörlerin farklı taleplerine ve farklı çalışma senaryolarına göre çeşitli cihazlar üretip bunları ürün gamımıza koymak. Birçok sektör için bu süreç başladı ama önümüzdeki dönemde bunu daha da geliştirmeyi ve ihtisaslaşarak bu çalışmalarımızı devam ettirmeyi hedefliyoruz.