Türkiye’de faturalandırma amaçlı kullanılan su sayaçları ve debimetrelerin piyasaya arzı 2014/32/AB MID Ölçü aletleri Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır.  Bu ölçüm cihazlarının kullanımları süresince muayeneleri, tamir-ayar, damgalama işlemleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan 22000 sayılı Ölçü Ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği, 26400 sayılı Ölçü Ve Ölçü Aletleri Damga Yönetmeliği, 28239 Sayılı Ölçü Ve Ölçü Aletlerinin Tamir Ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik, ÖSG/2005/20 sayılı Elektrik, Su Ve Gaz Sayaçları Tamir Ve Ayar İstasyonlarına Dair Kriterler Hakkında Tebliği kapsamında yetki verilen Su Sayaçları Muayene ve Tamir-Ayar Servislerinde yapılabilmektedir. 

Son yıllarda tarımsal sulama, endüstriyel büyük tüketimli tesislere sağlanan suyun ölçüm ve faturalandırılmasında MID belgeli elektromanyetik, koriolis, ultrasonik debimetrelerin kullanımının yaygınlaştığı görülmektedir. Bu durum beraberinde bu ölçüm cihazlarının kullanımları süresince meydana gelebilecek tamir, bakım ve ayar işlemleri ve yasal olarak periyodik şekildeen yapılması zorunlu olan muayene ve damgalama süreçlerinin yapabilecek laboratuvar-servislere olan ihtiyacı gündeme getirmektedir. Her ne kadar evsel ve düşük tüketimler için ülkemizde kurulu olan laboratuvar-servisler mevcut olsa da büyük tüketimli debimetre ve su sayaçları için bu durum ihtiyaç gözükmektedir. 

ENELSAN’DAN YÜZDE 96,64 YERLİLİK ORANI 

ENELSAN A.Ş. olarak Kocaeli-Dilovası adresinde DN2200 bağlantı çapına kadar elektromanyetik debimetrelerin üretimini yüzde 96,64 yerlilik oranı yürüten bir kuruluş olmasının yanında aynı zamanda su sayacı/debimetrelerin kalibrasyonunu TÜRKAK-Türk Akreditasyon Kurumu’ndan akredite olarak yapabilecekleri bir laboratuvara sahip. Kalibrasyon laboratuvarımız halihazırda 1.000 m3/saat debiye kadar akreditasyona sahip olmakla birlikte 10.000 m3/saat debiye kadar fiziki olarak izlenebilir kalibrasyon kapasitesine sahiptir. Kapsam genişletme süreci için çalışmalar devam etmektedir. Bu çerçevede, ENELSAN A.Ş. bu alanda duyulan ihtiyacı karşılamak için gerekli çalışmaları yaparak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Su Sayaçları Tamir-Ayar Servis Yetkisi aldı. 
Böylelikle özellikle büyük tüketimli su sayaçları ve MID belgeli elektromanyetik, koriolis, ultrasonik debimetreler olmak üzere tüm su sayaçları ve debimetrelerin bu serviste muayene, tamir- ayar damgalama işlemleri yapılabilecektir. Yüksek maliyetli su sayacı ve debimetrelerin tekrar kullanımları sağlanarak milli ekonomiye katkı sağlanacaktır.

SU İDARELERİ İÇİN BU SÜREÇ ÖNEMLİ

Endüstriyel amaçlı debimetre ve su sayacı kullanan/kullanmayı hedefleyen (özellikle de faturalandırma amaçlı) su idareleri için bu süreç önemlidir. Debimetre ve su sayaçlarının gerek kullanım süresi içerinde ihtiyaç duyulabilecek tamir-ayar işlemleri, gerekse yasal olarak yapılması zorunlu periyodik muayene için su idarelerini bu süreci dikkate alarak, bu ürünlerin alım süreçlerinde, teknik şartnamelerin oluşturulmasında bu hususa yere vermelerinin önemli olduğunun altını çiziyor.