Pnömatik aktüatör basınçlı hava ile döner vanaları açma ve kapamaya yarayan otomatik kontrol cihazıdır. Pnömatik aktüatörler iki gruba ayrılır; tek ve çift etkili pnömatik aktüatörler. Tek etkili aktüatörler açma işlemini basınçlı hava ile kapama işlemini ise yay kuvveti ile yaparlar. Çift etkili aktüatörler ise açma kapama işleminin her ikisini de basınçlı hava ile yaparlar. Kontrol kutuları, pnömatik aktüatörlerin kontrol ettiği vanaların pozisyonunu gösteren ve bu pozisyona göre içindeki anahtarlardan kontak çıkışı alınabilen ürünlerdir. Akıllı kontrol kutuları, aktüatörlerin pozisyonlarını göstermesinin yanında kontrol ve durum izlemesi de yapabilen cihazlardır.

AMAÇ:

Endüstriyel uygulamalarda kullanılan bazı vanalarda güvenlik ön plandadır. Vanaların kontrolünün önemli olduğu yerlerde kullanılan aktüatörlerin kontrolü de önem arz etmektedir. Aktüatörlerde meydana gelen arızaların anında ve oluşma ihtimali olan arızaların daha oluşmadan tespiti için akıllı kontrol cihazları ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaca çözüm sunulması için akıllı kontrol kutusu geliştirilmiştir.

TASARIMIN ÇALIŞMA ŞEKLİ:

Bu çalışmada pnömatik aktüatörlerin kontrolünü sağlamak, durum izlemesi yapabilmek, fonksiyonellik testi yapabilmek ve sensörlerden bilgi alarak analizler yapıp arıza oluşmadan bakım yapmayı önermek için akıllı bir cihaz geliştirilmiştir. Akıllı kontrol kutusu sayesinde aktüatör web üzerinden online ve cihaz üzerinden manuel olarak veya kontrol sinyaliyle otomatik kontrol edilebilmektedir.
Fonksiyonellik kontrolü için kısmi kontrol testi yapabilecek şekilde tasarım yapılmıştır. Bu test güvenlik amaçlı kullanılan ve normal koşullarda kapatılma imkanı bulunmayan ancak sadece acil durumlarda kapatılan vanalarda aktüatörün sağlıklı çalışıp çalışmadığını test etmek için uygulanan bir yöntemdir. Bu teste aktüatörün basınçları, sıcaklığı, açma kapama süreleri ölçülerek analizler yapılıp arıza durumları belirlenmekte veya arıza oluşma ihtimali hesaplanarak erken bakım uyarısı verilmektedir. Aktüatör istenilen konuma ulaştıktan sonra yön valfinin bobinlerini kontrol ederek enerjisini kesip enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bobin enerjisini kesmesine rağmen vananın konumu koruma garantisi vermektedir. Web üzerinden izlenebilmesi, kontrol edilmesi ve arıza uyarıları oluşturması ile de nesnelerin interneti kapsamında bir ürün olma özelliği göstermektedir.

SONUÇ:

Bu çalışma sonucunda SMS-TORK Ar-Ge çalışmaları tamamıyla firmamızda yapılan bir ürün elde edilmiştir. Bu şekilde sanayimizin ihtiyaçlarından biri olan emniyetli sistemler için akıllı kontrol kutusu Endüstri 4.0 konseptine uygun şekilde üretilmiştir. Erken bakım uyarısı göndererek daha masraflı ve tehlikeli arızaların önüne geçilmesiyle de faydalı ve kullanışlı bir ürün tasarımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu sayede firmamızın ürün gamı artmış, daha katma değerli ürün üretime alınmıştır.