Endüstri Radyo’da Derya Kumtepe’nin konuğu olan Elimko Yönetim Kurulu Üyesi Malik Aviral, 2020 yılının genel bir değerlendirmesini yaparak yeni dönem hedeflerini paylaştı. 2020 yılında yeni fabrika yatırımı gerçekleştirdiklerini belirten Aviral, “Yeni fabrikamız, Eskişehir yolu üzerinde Ankara merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan Ankara Sanayi Odası 2. Etap Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alıyor. 30 dönüm arazi içerisinde, 25 dönümlük bir fabrika inşaatını tamamladık, taşınılabilir hale getirdik. Yeşil alanlara çok önem verdik ve 2 bin metrekare yeşil alan oluşturduk. Bu yeşil alanda meyve veren veya vermeyen ağaçlar basta olmak üzere özenle bitkilendirdik. 2021 yılında yeni fabrikamıza taşınmayı planlıyoruz” dedi. 

Elimko olarak 2020 yılının genel bir değerlendirmesini yapabilir misiniz? 2021 yılıyla ilgili iş gündeminizi paylaşabilir misiniz? 

2020 yılına başlarken bir önceki yılın gidişatına göre kolay bir yıl olmayacağı düşüncesindeydik. Hatta 2020 başında bütçemizi oluştururken, “2019 cirolarını gerçekleştirsek bile kendimizi başarılı sayacağız” yorumu bile yaptık. Bu nedenle 2020 hedeflerini bir önceki yılın cirosunun biraz üstünde tuttuk. Tabii bunu dünya ve ülkemiz genelindeki konusunda uzman ekonomistlerin görüsüne göre öngördük. 2019 son 6 aylık periyodunda özellikle ülkemizdeki tüm ekonomistler 2020 yılının zor bir yıl olacağı konusunda hem fikirdiler. Ancak her zaman olduğu gibi “Olumlu düşünelim olumlu olsun.” diyerek belli ümitlerle 2020 yılına başladık. 

Mart ayına gelmeden pandemi korkusu ülkemizi de sardı. Ve nihayet Mart ortasından sonra biz de bu sürecin içine girdik. İlk başlarda büyük endişe duyduk. Sanki endüstri kısa bir sure içinde duracak, kilitlenecek gibi geldi. Hatta yönetim olarak “Kullandığımız kaynaklar açısından Haziran’a kadar belli bir sıkıntı yaşamayız, daha sonra ciddi tedbirler almamız gerekebilir” dedik. Endüstrinin çarkları dönmeye devam etti. Evet, bazı sektörlerde aniden sıkıntılar oluştu. Özellikle hizmet sektörleri bu durumdan hemen etkilendiler. Turizm adeta durdu. Ancak izlediğimiz kadarı ile sürekli proseslerin yer aldığı fabrikalarda, örneğin demir-çelik, cam, çimento, seramik ve enerji santralleri gibi sektörler kesintisiz çalışmaya devam etti ve doğal olarak düzenli siparişler verdiler. Bu zor süreçte herkes direndi ve işini devam ettirmeye çalıştı. Bu arada izlediğimiz kadarıyla demir-çelik kuruluşları yatırımlarına devam etti. Bazıları eski sistemlerini yenilediler, bazıları kapasite artışına gittiler ve sistemlerini revize ettiler. 

Pandemi dönemin de hastalık açısından Elimko olarak pek etkilenmedik. Genelde yakınları covid olanları karantinaya aldık, kronik vakaları uzun bir süre çalıştırmadık. Bu da fabrikamızı kapatmamamıza rağmen, üretimimizde bazı aksaklıklara neden oldu. Siparişlerde de bir azalma olmayınca yetiştiremez duruma düştük. Kısa sure içinde fazla mesai yaparak, hafta sonları çalışarak, geceleri ekstra çalışarak gecikmeleri telafi ettik. Hani bir bakıma olumsuzluk gibiydi, ama diğer taraftan piyasanın durmamasına seviniyorduk. Tüm personelimizi şirket arabaları ile ulaşımını sağladık. Toplu taşıma araçlarına binmelerine müsade etmedik. Belli aralıklarla PCR testi yaptırdık. Ailesinde covid olan elemanlarımızı özel olarak test ettirdik. Ofislerimiz pandemi döneminin başlamasından hemen sonra evden çalışma modelini de denedi. Gayet başarılı olduk. Bazı zorunlu ofise gelmesi gerekenler geldi, ofisten çalıştı. Esnek çalışma uygulaması yaptık. Ofis elemanlarının bir kısmı evden, bir kısmı ofisten çalışarak ya da evden çalışanların bazıları ofisten çalışmaları gerekiyor ise belli süreler ofise gelerek çalıştılar. Zaten bu pandemi döneminin en büyük yararlarından biri evden çalışma modelini başlatmış ve alıştırmış olması oldu. Bu yıl sonuna kadar piyasa hareketleri bizim alanımızda çalışmalar bu şekilde devam etti. Döviz kurlarının artması da ciro hedefimize ulaşmada belli oranda yardımcı oldu diyebiliriz. 
 

Bize yeni fabrikanızdan bahseder misiniz? Fabrika nerede yer alıyor ve kaç metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor? Yeni fabrikanızın size sağlayacağı avantajlar neler olacak? 

Eski fabrikamız Adana-Konya asfaltı üzerinde Ankara’ya 40 km uzaklıktaydı. Çeşitli alanları genişleterek alanımızı 10 bin metrekare kapalı alana kadar büyütebildik. Daha fazla genişleme imkânımız kalmadı. Bu durumda alt yapısı çok daha iyi, organize sanayi bölgesi olarak geliştirilen bir yere taşımaya karar verdik. Yeni fabrikamız, Eskişehir yolu üzerinde Ankara merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan Ankara Sanayi Odası 2. Etap Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alıyor. 30 dönüm arazi içerisinde, 25 dönümlük bir fabrika inşaatını tamamladık, taşınılabilir hale getirdik. Yeşil alanlara çok önem verdik ve 2 bin metrekare yeşil alan oluşturduk. Bu yeşil alanda meyve veren veya vermeyen ağaçlar basta olmak üzere özenle bitkilendirdik. Tesisin çeşitli bölgelerinde toplamda 40 araçlık otopark yapıldı. Fabrikamıza gelenler, giriş takı ve güvenlik binası ile karşılanmaktadır. Fabrika binalarımız konvansiyonel betonarme ve çelik konstrüksiyon taşıyıcılı olup, cephesi alüminyum ve travertenle kaplanmıştır. Hemen girişte Atatürk’ümüzün güzel bir sözünü yazdık. Girişteki traverten duvar üzerinde Atatürk’ün “Denilebilir ki hiçbir şeye muhtaç değiliz, yalnız tek bir şeye çok ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak...” sözüyle taçlandırdık. Çok özetle önde 4.100 m2’lik iki kat üzerine bir idari bina, buradan geçilen arkada, birbirine paralel prefabrik, sistem taahhüt binası ve Termokupl-Rezistans termometre sensor üretim binası yer alıyor. Her biri 4.000 er m2. Bu iki paralel bina arasında yeşil alanların, oturma banklarının ve pergolelerin yer aldığı, çalışanlarımızın huzurlu vakit geçirebileceği bir iç avlu yapılmıştır. Avluda klasik sokak lambaları kullanılarak ortam samimi hale getirilmiştir. Bu iki binaya paralel, ana ünitenin dışında iki kat üzerine, 4 bin m2 kapalı alana sahip elektronik cihaz imalat ve sevkiyat binamız yer almaktadır. Buna ilave trafo köşkleri, yardımcı tesis binasının sonuna konulmuş olup açıktadır.