Elimko firmasının kurulmasından hemen sonra Türkiye’de otomatik kontrol sistemleri kurmaya başladıklarını belirten Elimko Yönetim Kurulu Üyesi Malik Aviral, sundukları hizmetleri şu sözlerle anlattı: “Kurulduğumuz tarihlerde kuruluşlarımıza, daha çok demode olan sistemlerini yenileme, modernize etme veya kapasite artımı gibi konularda hizmet verdik. Gerçekten çok önemli referanslara sahip olduk. Çimento kuruluşlarımızı alan yabancı firmalar Türkiye’ye geldiler. Önce aldıkları fabrikaları elden geçirip, yenileme, kapasite artışı sağlama gibi projelerinde bizim konularımızdaki sistem ve ekipmanları yurt dışından getireceklerini düşündüler. Sonra bizim gibi bir firmanın olduğu kendilerine anlatıldı, gelip bizimle görüştüler ve bizim bu isleri yapabileceğimize ikna oldular. Bu sayede yabancılara satılan birçok çimento fabrikasını yerli olarak modernize ettik, kapasite artışları sağladık. Tabii çok şaşırdılar ve memnun oldular. Bu işler için onlarda beklediklerinden daha az para harcadılar.” dedi. 

“ŞİŞE CAM FABRİKALARINDA DA BENZER SÜREÇ YAŞADIK”

Şişe Cam fabrikaları içinde benzer bir süreç yaşadıklarının altını çizen Aviral, hayata geçirdikleri projeleri şu sözlerle anlattı: “Şişe Cam Fabrikalarında da 1980 ortalarına doğru benzer bir süreci yaşadık. Şişe Cam kuruluşları ürettikleri camın kalitesinden memnun değillerdi. Yurt dışı rekabette daha kaliteli cam ürünleri ile pazarda söz sahibi olabilirlerdi. Bu doğrultuda 1984’den başlayarak, Cam fabrikaları Ham Madde Hazırlama ünitelerini modernize ettiler. Son teknolojiye göre revize edildi. Bu süreçte ilk yerli Ham Madde Hazırlama Tesisini Çayırova Şişe Cam Fabrikası’na biz kurduk. Dış rakiplerimiz bile şaşırdılar, böyle sistemleri ülkemizde yapılabileceğine inanmıyorlardı. Hemen arkasından birçok şişe cam fabrikasının ham madde hazırlama tesislerini modernize ettik. İşte böyle bir geçmiş birikimlerimiz, bilgimiz, tecrübemizle son yıllarda birçok ülkede benzer tesisler kurduk.”  

“BİRÇOK SEKTÖRE HİZMET SUNUYORUZ”

“Biz aslında birçok sektörde komple anahtar teslimi, mekanik aksamları dahil tesisler kuruyoruz.” diyen Aviral, tesislerle ilgili örnekleri şu şekilde özetledi: “Katar’da Demir Çelik Fabrikası, Cezayir de Deterjan Fabrikası, Kuveyt’te Cam Yünü fabrikası gibi farklı referanslarımız bulunuyor. Dubai, Meksika, Rusya, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde kurmuş olduğumuz tesisler genelde cam sektörüne yönelik olmuştur. 2000’li yıllardan itibaren çok büyük hız kazanmıştır. Son 15 yıldır yabancı partnerlerle uluslararası büyük projelere imza atılmıştır. Bu projelerden biri o ülkelerdeki tesislerin ortak özellikleri aynı olup, gerçekleştirdiğimiz üniteler, cam ham madde depolama ve harman hazırlama bölümleridir. Çeşitli cam hammaddelerin fabrikaya girdiği ve silolarda depolandığı noktadan itibaren, fabrika içine konveyör bantlarla taşınması, belli bir reçeteye göre bunkerlerde tartılıp, karıştırılması ve bu karışımın yine konveyör bantlarla ergitme fırınına gönderilip eritilmesi noktasına kadar bir sürecin mekanik aksamları dahil üretimi, örneğin silolar, konveyör bantları, bunkerler Elimko tarafından üretilmiş, montajı, işletmeye alınması tarafımızca yapılmıştır. Bu süreci kontrol edecek kontrol odası tasarımı, donanımı, güç panoları, kontrol panolar, bilgisayarlar, PLC’ler, monitör konsülleri tamamen anahtar teslimi olarak Elimko tarafından üretilip gerçekleştirilmiştir. Bu işlerin en güzel tarafı, yabancı taahhüt ve mühendislik firmaları ile birlikte konsorsiyum yapılmasıdır. Artık Elimko bugün geldiği noktada yurt dışı birçok firma ile konsorsiyum yapmakta, ortak tesisler kurmaktadır. Bu konsorsiyumlarla diğer dünya markası firmalarla rekabet etmektedir.  Elimko, gücünü yıllara dayalı tecrübelerinden ve birlikte çalıştığı elemanlarından almaktadır. Günümüzde ekip başarısı çok önemlidir. Elimko’nun başarısında önemli rol oynayan bir diğer faktör, ekip olarak ahenkli çalışabilmesidir. Elimko çalışanları ile birlikte tam bir ailedir.”