SOCAR Türkiye’nin iştiraki olan Petkim, 2020 yılında kimya sektörünün ‘ihracat şampiyonu’ oldu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ kapsamında Petkim kimya sektöründe birinci sırada yer alırken tüm sektörler kategorisinde ikinci sıraya yerleşti. 

‘İHRACATTA GÜÇLÜ POZİSYONUMUZU KORUDUK’

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Küresel tedarik zincirinde kırılmaların yaşandığı bu dönemde üretime aralıksız devam ettik. Bu sayede hem iç piyasanın ham madde talebini karşıladık hem de ihracat çalışmalarımızı sürdürdük. Salgının etkisi ile petrol fiyatları rekor oranlarda geriledi. Ayrıca petrokimyasal ürünlerin fiyatları düştü. Tüm bu gelişmelere rağmen ihracattaki güçlü pozisyonumuzu koruduk. 2020 yılında da kimya sektöründe yine Ege Bölgesi’nin ihracat şampiyonu oldu. Tüm çalışma arkadaşlarımıza gösterdikleri yüksek performans nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi. 

STAR RAFİNERİ İLE ENTEGRASYON OLUMLU ETKİLEDİ

Petkim, 2020 yılı içerisinde 363 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. PETKİM, STAR Rafineri ile entegrasyondan sağlanan sinerji ile ülke sanayinin devamı için üretimini sürdürüyor. Türkiye için çok önemli ve stratejik olan tıbbi malzeme ve ambalaj hammaddelerinin üretimindeki ağırlığını artırdı. Pandemi ve global koşulların etkisiyle ürün fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen Petkim, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 311 milyon TL seviyesine çıkarma başarısını gösterdi.