Süt, su, kireç, su, asit ve tekrar su: Bir sistemin temizliği (CIP) gıda proseslerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. CIP; farklı sıvıların, borular ve tanklardan dönüşümlü olarak aktığı kompleks bir proses sistemidir. Bu sıvılar, maliyeti ve çevreye zarar vermesi nedeniyle mümkün olduğunca az kullanılmalı ve geri dönüştürülmelidir. Baumer'ın CombiLyz iletkenlik sensörü, gıda maddeleri, su ve temizlik maddelerinin faz ayrımı için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Ortamda olan akışkanın elektrik iletkenliğini çok hassas bir şekilde ölçer ve bu hassas veri ile konstrasyon ve medya türü bilgisini verir.
Aynı zamanda rakiplerine göre oldukça hızlıdır – sıcaklık etkisinin hızlı dengelemesi sayesinde rakiplerde olan 50sn süre, AFI için sadece 15sn kadardır. Bu sayede daha hızlı tepki verebilir ve sistem entegrasyonu ile tüm vana etkileştirmelerini kolayca sağlar. 

YILDA 100 BİN LİTRE SU TASARRUFU SAĞLAR

Baumer Gıda ve İçecek sektörü müdürü Stefan Blus, “CombiLyz iletkenlik sensörünü kullanan gıda işleme tesislerinin, su ve temizlik maddeleri için önemli bir maliyet tasarrufuna yaptığını ve bunun genel ekipman verimliliğini de (OEE) önemli ölçüde artırdığını” vurgulamıştır. Bahsedilen yüksek tasarruf, İtalya'nın en büyük süt işleme işletmesi olan Granarolo tarafından kanıtlanmıştır. Granarolo’nın Bologna'daki tesisinde, tanklar, boru hatları ve ısıl işlem sistemleri günde yaklaşık 30 defa temizlenir. Granarolo'nun bakım ve pastörizasyon sorumlusu Bruno Landuzzi, "CombiLyz'in hızlı sıcaklık bilgisi sayesinde her ölçüm noktasında yılda 100.000 litreden fazla su tasarrufu sağlayabiliyoruz." diyerek ifade eder. (Ne kadar tasarruf edebileceklerini öğrenmek isteyen şirketler, Baumer'in Tasarruf hesaplayıcısı yardımıyla bunu yapabilirler.) 

CombiLyz AFI'nin hızlı sıcaklık tepkisinin sırrı, hijyenik tasarıma sahip tek parça PEEK plastikten yapılmış probudur. Elektrik iletkenliğini ve sıcaklık sensörünü ölçmek için endüktif sensör elemanlarını içerir. Sensör ucu, düşük bir termal kütleye ve düşük bir termal aktarım direncine sahiptir, bu da sıcaklık sensörünün çok büyük sıcaklık dalgalanmalarına bile çok hızlı tepki vermesini sağlar. Alternatif olarak, sıcaklık sensörünün metalin altına yerleştirildiği iki parçalı kapaklı sensörler, sadece daha hızlı olabilir. Ancak, sık sıcaklık değişimlerin de plastik ve metal arasındaki geçiş yıpranır ve bu sensörlerin daha sık arızalanmasına neden olur. Ayrıca bu sensörler gıda sektörüne uygun değildir. 

"STANDARDIN ÖTESİNDE" KULLANILABİLİRLİK

Kısa reaksiyon süresi, CombiLyz AFI'nin ayırt edici özelliklerinden sadece biridir. Ek olarak kullanıcı dostu olma konusunda da yeni standartlar sunar. Renkli dokunmatik ekran kolay ayarlanabilmeyi ve iletkenlik alanlarında su için mavi, asit için kırmızı gibi herhangi bir ekran rengine serbestçe parametreler tanımlanabilir. Bu parametreleri kolaylıkla IO-link üzerinden ayarlayabilir, basit bir şekilde sisteminize uygun hale getirebilirsiniz.  Bu sayede, boruların içinden hangi medyanın geçtiği uzaktan dahi görülebilir. 
Sensör, ölçülen değerleri opsiyonel olarak seçilebilen HART protokolüne sahip bir 4… 20mA çıkış üzerinden aktarabilir. Ayrıca tüm sensörün teknolojisinin tek bir muhafazada bulunduğu-CombiLyz AFI4-standart versiyona ek olarak, dar alanlar için tasarlanan CombiLyz AFI5 versiyonu da mevcuttur. Bu versiyonda, sensör elemanı ekrandan ayrı olarak bulunur ve montajı  kolaylaştıran bir kablo ile birbirine bağlanır. Kullanıcı hangi ürün çeşidini seçerse seçsin, IP69k paslanmaz çelik gövdeye sahip ürün tercih etmiş olacaktır. Her iki üründe de olan bu özellik yüksek basınçlı buharlı temizlik için uygun olduğunu belirtir.