Proje bazlı teşvik sistemiyle CFS Petrokimya’nın Mersin'de gerçekleştirdiği tesisin maliyetinin 5,3 milyar lira ve üretim kapasitesinin 500 bin ton/yıl olduğu açıklandı.

Proje bazlı teşvik sisteminde, CFS Petrokimya’nın Mersin yatırımına sağlanan desteğin kriterleri belli oldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, CFS Petrokimya dan Mersin'de yapılacak polipropilen üretim tesisi, Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar'a istinaden destekleniyor.

8 Aralık 2017 başlangıç tarihli yatırımın 2023’te bitirilmesi öngörüldü.
Tesisin, 2023 tarihine kadar bitirilmemesi durumunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca, başta verilen altı yıllık sürenin yarısı kadar ve 3 yıllık ek süre verilmesi söz konusu olacak.

Yeni yatırım olarak öngörülen tesisin yatırım maliyeti 5 milyar 319 milyon lira; planlanan ek personel ihtiyacı 1.000 kişi; planlanan vasıflı eleman ise 20 kişi şeklinde hesaplanmış. Tesisin bitirilmesinden sonra, yıllık yarım milyon tonluk üretime geçmesi bekleniyor.
 

PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİNDE NE SAĞLANIYOR?

Yatırıma, KDV istisnası ve iadesi, gümrük vergisinden muaf tutulma, yüzde 100’lük vergi indirimi, yüzde 85’lik yatırıma katkı, sigorta primi işveren hissesi desteği limitsiz 10 yıl süreyle, yine 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, 1,2 milyon lira nitelikli personel desteği,
350 milyon liraya kadar ve 10 yıl süreli faiz veya kar payı, enerji desteği, 10 yıl boyunca enerji tüketiminin yüzde 50’sinin sübvanse edilmesi
Ve her bir nitelikli personele, asgari ücretin brütünün 20 katına kadar ve beş yıl boyunca destek sağlanacak.