San Deco markasının Kocaeli fabrikasını, Fabrika Koordinatörü Murat Kılınç eşliğinde ziyaret ettik. Tesisin sahip olduğu ERP sistemi ile tüm veriler kayıt altında toplanabiliyor ve performans artışları bu sistemde kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.  Üretim süreçlerinin takibini, Ar-Ge süreçlerinin izlenilebilirliğini ve kalitenin sürekliliğinin denetlenmesini sağlayan ERP sisteminin yeteneklerinin detaylarını ve tesis üretim prosesinin özelliklerini Kılınç ile gerçekleştirdiğimiz röportajda konuştuk.

Sektör tecrübenizi dinleyebilir miyiz sizden? Ne tür alanlarda ne tür görevlerde çalışma fırsatı buldunuz?

Fransa kökenliyim ve 26 yıl Fransa’da yaşadım. Eğitim süreçlerimde ve işe ilk başladığım süreçlerde Fransa’daydım. Otomotiv ve savunma sanayisinde faaliyetlerde bulundum. Boya sektörüyle ise Deka Boya ve San Deco markaları sayesinde, Türkiye’de tanıştım. Yaklaşık 4 yıldır bu markada Fabrika Koordinatörlüğü görevini yürütmekteyim.

1965 yılında kurulmuş bir firmayız. Yıllar içerisinde birçok firma gibi stratejimizi piyasa dengeleri doğrultusunda şekillendirdik, 90’lı yıllarda Efekt Boya grubunun üretimine başladık ve bu alanda uzmanlaştık. O tarihten bu yana da bu ürün grubumuzla sektörde öncü ve lokomotif rolü oynadık. Efekt grubunda Türkiye ve uluslararası pazarlarda rakiplerimiz genelde Avrupa menşeili ürünlerdir. 2007 yılında Dilovası tesisimize taşındık ve halen bu tesisimizde üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Şu anda ise tesisimizde ortalama 70 çalışanımız bulunuyor.

Fabrikamızda üretim, Ar-Ge, Kalite, Lojistik ve Sevkiyat departmanlarımız bulunuyor. Müşterilerimize en iyi hizmeti verebilmek için tüm departmanlarımız koordineli bir şekilde çalışmaktadır.

Sektördeki ilkleriniz nelerdir?

 Aslında kendi alanımızda birçok ilkimiz bulunmaktadır. Özellikle ürün bazında ilklerimiz bulunuyor. Üretimimiz ağırlıklı olarak ihracata yönelik ve şu an 38 ülkeye hizmet vermekteyiz. Ülkeler arası beklentiler ve talepler farklılık göstermektedir dolayısıyla ihtiyaçlar doğrultusunda ürün, kalite ve efekt bazında farklı talepler alabiliyoruz. Dolayısı ile çeşitlilik gösteren pazar ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için Ar-Ge çalışmalarımız inovasyon ve yenilikçi vizyonu doğrultusunda sürdürülmektedir. Kendi alanımızda sürekli öncü olmaya çalışıyoruz. Efekt grubunda şu an 30’u aşkın ürüne sahibiz. Aynı zamanda müşterilerimize kolaylık sağlamak adına sürekli çalışmalar yürütüyoruz.          

2016 yılında büyük çaplı bir renklendirme projesi gerçekleştirdik. Bu tarihten önce de efekt grubunda renklendirilebilir özelliğine sahip ‘Baz’ olarak adlandırdığımız birçok ürünümüz bulunuyordu.  2016 yılından sonra hem çeşidi hem de renk sayısını artırma çalışmaları gerçekleştirdik. Şu an birçok ürünümüzde 100’ü aşkın renge ulaşabiliyorsunuz ve bu sayede ürünlerimizin kullanma alanlarını ve hedef kitleleri artırmış bulunuyoruz.

Bu yıl San Deco markamızı Türkiye pazarında daha iyi ve efektif bir şekilde tanıtabilmek adına pazarlama çalışmalarımıza hız verdik. Aslında yurtdışında oldukça bilinir bir marka halinde olan San Deco’nun yurtiçinde efekt grubunda hak ettiği konuma getirilecektir. Yıllara dayanan üretim, ihracat ve yüksek kalite ve performansa sahip ürünleriyle birlikte San Deco Türkiye pazarına geniş bir ürün gamını perakende satışına sunup Bauhaus mağaza zincirlerinde satışlarımıza başladık.

Fabrika üretiminin teknolojik gelişimini sizden dinleyebilir miyiz?

Bulunduğumuz teknolojik çağa uyum sağlamak endüstri sektörüne çok artılar katmıştır ve şirketlerin verimli şekilde büyümesini sağlamıştır. Bu gerçek doğrultusunda fabrikamızın iyileştirme süreçleri ve taktik/stratejik planlamalar çerçevesinde yeni yatırımlarımızı organize etmekteyiz.

Mevcut tesisimizde üretim gamlarımızın ve ürün sayımızın çoğunluğundan kaynaklı üretim hatlarımız yarı otomasyonlu bir sistemle çalışmaktadır. 2015 yılında büyük çaplı bir ERP projesi geliştirdik. Projenin kapsamı çok geniş olmakta birlikte, fabrika süreçlerimizin hepsinde izlenebilirliği, işlemlerin hepsinin bilgisayar üzerinden takip edilebilmesini, kalite ve Ar - Ge süreçlerini bu araçla yönetilebilirliğini, tüm veri kayıtlarını toplayabilecek ve performans artışlarını sağlayabilecek bir araç haline getirmekti. Üretimde gerçekleşen her türlü verinin kaydını el terminallerinin desteğiyle sağlıyoruz. Üretim sistemimiz özellikle efekt grubunda, düz boyadan daha kompleks bir yapıya sahiptir. Bu sebepten ve her aşamadan sonuç odaklı ve müşteri memnuniyetini gözlemlediğimiz tüm süreçlerimizi yakından takip etmemiz gerekiyor. Süre kayıtlarından kaynak planlamaları ve atamalarına, bunların analizlerinden aylık ve yıllık bazında değerlendirilmesine kadar olan tüm süreçler yakından takip ediliyor.

Performansımızı artırmaya yönelik dolum aşamalarında otomasyon yatırımı gerçekleştirdik, bu sayede yüksek tonajlı ürünlerimizde iyileştirme sağlamış bulunuyoruz. Hat bazında çalışmamakla birlikte orta ölçekli planlamamızda otomasyon yatırım planımız var. Şu anda bu planımız için yurtiçi ve yurtdışı otomasyon markalarından istediğimiz verimi henüz alamadık. Fakat Ür - Ge çalışmalarımız bu konuda devam etmektedir ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda optimal bir yatırım gerçekleştirmek adına uluslararası tedarikçilerimizle çalışmalarımız devam etmektedir.

Durumu özetlememiz gerekirse markamız 50 yılı aşkın bir tecrübeye sahip. Müşteri memnuniyeti ve ürünlerimizin kalitesini en yüksek seviyede tutarak bu 50 yıl içerisinde şirketimiz oldukça gelişti. Sonuç olarak teknoloji işimizin bir parçası ve amaçlarımıza ulaşmak için sürekli yatırım yaptığımız bir alan haline gelmiştir.

Ürün grubunuzu tanıyabilir miyiz?

İç cephe – dış cephe, kaplama, efekt, astar ve macun, yalıtım ve teknoloji gruplarımız mevcut. Yeni geliştirdiğimiz ve perakende de gücümüzü artıracağına inandığımız ‘Hobi’ grubu ürünlerimiz bulunuyor.

‘Hobi’ grubunda, müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine yönelik geliştirmeler yapıyoruz. Örneğin ‘Writewall’ (Beyaz Tahta Boyası) ürünümüz silinebilir kalemle duvarın yazılan kısmını, beyaz bir tahta olarak kullanabilmenizi sağlıyor. Aynı zamanda uçucu bileşen oranı ‘0’ olan ve bu sayede insan sağlığına zararsız bir ürün. Aynı grupta bulunan, üzerine tebeşir ile yazı yazabileceğiniz ‘Challkboard’ (Kara Tahta Boyası) ürünümüzü yakın zamanda geliştirdik. Güncel trendlere hitap edebilecek bir diğer ürünümüz bu da… Ek olarak mıknatıs özelliğine sahip ‘Manyetik Boya’ ürünümüzü pazara sunduk. Bu sayede duvarınıza her türlü mıknatısları yapıştırılabilir hale getiriyorsunuz. Aynı zamanda çok daha fonksiyonel ürünler geliştirme çabasındayız. Bu konuda son olarak geliştirdiğimiz ‘Multi Function’ isimli ürünümüzü örnek verebilirim. Bu da çok farklı yüzeylere uygulanabilen, yüksek dirençli bir ürünümüz ‘Multifunction’. Metal, ahşap, duvar, zemin, fayans ve lavabo gibi birçok alana uygulanabiliyor, bu ürünümüz sayesinde evin birçok ihtiyacını tek ürünle gidermiş oluyorsunuz.

 ‘Metalium’ adlı ürünümüz de gerçek farklı metal tozlarından oluşan yeni bir başka ürünümüz. Bu ürünle, duvarınıza ayna özelliği veren bir uygulama ile her türlü deseni verebiliyorsunuz. O desene rağmen ayna yansımasını ve parlaklığını alabiliyorsunuz.

San Deco hız kesmeden her yıl müşterilerini inovatif ve fonksiyonel ürün çalışmalarıyla buluşturmaya devam etmektedir.

Hammadde ve kaynakların doğru kullanımı için verimlilik çalışmalarınız nelerdir?

Bu son asırda her şey sentetik malzemelere döndü. Piyasaların sürekli verim artışı ihtiyacına cevap verebilmek adına hammadde tedarikçileri işlevli malzemeler çalışmalarında sentetik ürünlere yönlenmiş bulunmaktadır. Son zamanlarda kimya sektöründe de birçok benzer sektörde de kaynak sorunlarından ötürü hammadde tedarikinde sorunlar yaşanmaya başlandı. Dolayısı ile hammadde bizim de oldukça önemsediğimiz ve sürekli olarak satın alma departmanımız ile Ar-Ge departmanlarımızın dirsek temasında çalışıp hassasiyetle kontrolde tuttuğu bir alandır.

Hammadde alımı sonrasında burada hammaddelerimizi çeşitlendirme ve daha iyi değerlendirme için birtakım çalışmalarımız mevcut. Bizim yurtiçinden ve yurtdışından aldığımız her hammaddemiz girdi kalite kontrolüne tabi tutulur. Yüksek kalite ve performanslı ürün sunmaya devem edebilmek için bu süreci titizlikle yürütüyoruz. Kalite vizyonumuzun bir parçası olduğundan dolayı tedarikçilerimiz için de oldukça hassas bir müşteriyiz.

Ür-Ge çalışmalarımızı da kapsamlı bir şekilde 2015 yılında gerçekleştirdiğimiz ERP iyileştirme projemizde ele aldık. Bunun dışında sürekli iyileştirme metotları ile birlikte süreci takip etmekteyiz. Her yeni ürünle birlikte de biz bu konuyu yeniden gözden geçirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü her ürün hem kaynak kullanımı hem de madde ve üretim prosesinde çok farklılıklar oluşturma ihtimali bulunduğu için Ar-Ge tasarım sürecimizde, seri üretime geçmeden önce her defasında gerekli kontrolleri sağlıyoruz.

Burada üretim miktarlarını öğrenebilir miyiz?

Dilovası tesisimiz yıllık 26 bin ton üzeri bir üretim kapasitesine sahiptir. Genel kapasite farklı ürün gruplarımıza ayrılmaktadır. Küçük, orta ve büyük batch olarak adlandırdığımız 3 farklı üretim boyutları mevcuttur. En düşük ölçekli Ar-Ge çalışmalar birkaç kilodan başlayıp seri üretimde on tona kadar üretim yaptığımız kazanlara sahibiz.

Denetim süreçleri nasıl yönetiliyor?

Ürün kalitemizi ve müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede tutmamız adına oto kontrollere sahip bir üretim süreci oluşturduk.

Her birimler için geçerli olan yöntemlerimiz, çalışma ergonomisini temel prensip olarak benimseyip, çalışanın işlemlerinde gerekli tüm düzeltmeleri ve gerektiğinde düzenlemeleri yapıp hata riskini ortadan kaldırmayı başardık. Üretim süreçlerimizde bulunan denetim mekanizmalarına değinmek gerekirse, en önemli kalite unsurumuz alınan hammaddenin girdi kontrolü ile başlamaktadır ve büyük bir titizlik bu işlem yürütülmektedir. Ardından üretim safhasında ürün bazında değişkenlik göstermekle birlikte, 1 ara kontrolden 8 ara kontrole kadar çıkan bir denetim mekanizmasına sahibiz.

Mevcut sistemiz sayesinde müşteri şikâyetlerimizi 3 yıl içerisinde 0 seviyesine indirebildik.

ERP neler sağladı?

ERP sistemimiz sayesinde tüm süreçlerimiz canlı takip edebiliyoruz, veri kayıt işlemlerimiz anlık yapılmaktadır ve sistemimizde kayıtlı olan tüm bilgileri optimal bir şekilde raporlayabiliyoruz. Departmanlar arası iş bildirimleri otomatik olarak ERP sistemi üzerinden yapılmaktadır ve ilgili arkadaşlara mail yolu ile bildirimlerim yapılmaktadır. Üretim akışlarının tüm aşamalarında operatörlerimiz el terminalleri sayesinde onlardan talep edilen tüm bilgileri çok basit yöntemlerle kayıt altına alıyorlar. Ayrıyeten tüm iş zincirimizde izlenebilirliği sağlamaktayız, alınan hammaddeden müşteriye giden tüm ürünleri takip edebiliyoruz.  

Son dönemde gerçekleştirdiğiniz tesis yatırımlarınız nelerdir?

Son dönemde fabrikamızla ilgili birçok yeni yatırım gerçekleştirildi. Şirketimizin gelişim politikaları ve planları doğrultusunda gerçekleşen bu yatırımlar farklı departmanlarımızı kapsamaktadır.

Sektörün ihtiyaçlarına ve müşterilimizin taleplerine sürekli yeni ve kaliteli ürünlerle cevap verebilmek adına Ar - Ge ve Kalite laboratuvarlarımıza birçok yeni ekipmanlar temin edildi. Üretim alanımıza yeni kazanlar ve dolum makinelerin temin sebebi ise kapasite artışlarımızı sağlamak ve yeni ürünlerimizi devreye almaktır. Son olarak operasyonel performansımızı artırmak amacıyla lojistik departmanımıza yeni stoklama tankları ve araçlar temin edildi.

Yeni tesis ve yatırım fikri nasıl oluşuyor?

Yatırımlarımız farklı planlamalar doğrultusunda yapılmaktadır, operasyonel, taktiksel ve stratejik yatırım olarak ayırt edebiliriz. Operasyonel yatırımlar, operasyon seviyesinde oluşmaktadır ve mevcut işleyen akışları kapsar. Taktiksel yatırımlar örneğin Ar-Ge ve UR-GE araştırmaları sonucu oluşan yatırımlarımızdır. Bu yatırımlar yeni ürün geliştirmelerini veya orta ölçekli üretim artışlarını kapsar. Stratejik yatırımlarımız ise şirketimizin uzun vade, 3 ile 7 yıl arasında planlanan yatırımlardır. Bu yatırımlar daha kapsamlı ve bütçeleri daha yüksek, tesis yenileme, yeni tesis kurulumu vb. yatırımları kapsar.

Yatırımlarımızı mevcut konjonktür, piyasa durumu, sektörün ihtiyaçları ve yurtdışı pazar taleplerine göre şekillenmektedir. Periyodik olarak bu parametreleri analiz edip kısa, orta ve uzun vadede oluşabilecek ihtiyaçlara gerekli planlamalar yapılmaktadır.

Bu bilgiler doğrultusunda şu an şirketimiz yeni bir yurt dışı tesisi açmak için kollarını sıvadı. Afrika pazarının ihtiyaçlarına daha yakından cevap verebilmek adına Cezayir’de kasım ayında yeni bir üretim tesisimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Yeni tesisimiz sayesinde güçlü olduğumuz Afrika pazarında varlığımızı daha da derinleştirme niyetindeyiz.