Biodesulf Kurucusu Burak Alkan, biyogaz tesislerin öneminden ve kullanılan ekipmanın projeye sağladığı verimden bahsetti. Alkan, “Biyogaz tesisleri hem çevre açısından hem de enerji üretimi açısından çok önemli projelerdir. Devlet teşviği ile yapılması da ayrıca bir çekicilik katıyor. Ancak tabii tesisi doğru firmalarla doğru ekipmanlarla inşa etmek gelecekte şehirlerin çok daha iyi bir ortamda yaşanılabilir kılınmasını sağlıyor. Biz tam bu noktada biyogaz tesislerini inşa eden müteahhitlere en iyi ve optimum çözümler sunuyoruz. Tesisin girişinden çıkışına kadar olan proseslerinde mikserlerimizden tutun da alev tutucu ve yakıcılarımıza kadar çok geniş ürün yelpazemizle en optimum ve uygun ekipmanları tesise öneriyoruz. Bunların hem montajında hem de devreye alınmasında bizzat kendi ekibimizle tesis işletmecilerine ve ana müteahhitte yardımcı oluyoruz” dedi. 

Biodesulf markasının kuruluşundan ve geldiği noktadan bahsedebilir misiniz? 

Firmamız yeni kurulmuş bir firmadır. Ancak, kurucusu olarak ben su ve atıksu arıtma sektöründe uzun yıllar profesyonel olarak çeşitli firmalarda çalışarak hizmet ettim. Tedarikçi yönetimi ve ürün portföyünde uzun yıllar önemli bir yol kat ettim ve bugünlerde yurt dışı üreticilerin güvenini kazanarak onların yurt içindeki temsilciliklerini yapmaya başladım. Firmamızın kuruluş amacı da hem sektöre yerel destek vermek hem de ürün yelpazesini geliştirerek mümessilliğini yaptığımız firmalardan önemli ekipmanları tedarik edip yurt içinde satışını yapmak ve servis hizmetini vermektir. 

Hava temizleme alanında geliştirdiğiniz özel metodlar hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Koku giderme ünitelerinde değişik versiyonlar üretilebilir. En yaygın olarak kullanılanı biyoliftrelerdir. Bunun yanında biotrickling ve kimyasal temizleme yöntemlerini de kullanabiliriz. Biz koku gidermede yerli üretim çözümleri bulabildiğimiz gibi İtalyan ortağımızla uluslararası projelerde de yer alabiliyoruz. Biyofiltrelerde en önemli husus kullanılan ağaç kabuğu özelliğidir. Maalesef ülkemizde yaygın olarak bulunan ağaç kabukları istenen kapasitede arıtma yapılmasına izin vermiyor. Kullanılan kabuklar, jet nozüller ve diğer ekipmanların doğru çözümü ile %99’luk verim sağlayarak koku giderme yapabilmek mümkündür. 
Özellikle koronavirüs salgınıyla birlikte hava temizleme konusunda ihtiyaçlar ve beklentiler yükseldi. Siz bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Tabii havanın pis olması da her türlü mikrobu çektiği gibi koronavirus için de önemli bir yaşam kaynağı olmakta. Bundan dolayı hem çevremizi temiz tutmak hem de sağlık açısından içinde bulunduğumuz havayı düzgün bir şekilde arıtmamız son derece önemlidir. Bu sadece koronavirüsden korunmamız için değil tüm sağlığımızı güvende tutmak için de önemlidir. 

Ürünlerinizi 9 farklı grupta değerlendiriyorsunuz. Yeni dönemde yoğunlaştığınız ürün grubunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ürünlerimiz genel itibariyle biyogaz ve atık su arıtma tesisleri için kullanılabilecek ürünler gibi görünse de aslında çok büyük bölümü endüstride de yoğun olarak kullanılmaktadır. Hava üfleyici olarak adlandırdığımız blowerlar ve çamur pompaları gibi birçok ürünümüz sanayi kuruluşları için önemli ekipmanlar olabilir. Ürünü doğru yerden ve doğru olarak tedarik etmek, endüstride hem zamanda hem de enerji sarfiyatında ciddi kazançlar sağlar. Biz kuruluşun neye ihtiyacı varsa, tam olarak onu belirleyip o ürün gamında en doğru ürünü müşterimize sunmak isteriz. Teknik anlamda güven veren her türlü girişimi de destekliyoruz. Ürün gruplarımız içinde yer alan tüm ürünler su arıtma sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. İster evsel atık dediğimiz şehir arıtmaları için isterse endüstri arıtmaları olsun her türlü arıtma grubuna hitap edebiliyoruz.  

Türkiye’de biyogaz santralleri konusuna henüz istediğimiz kurulu güçlere ulaşmadık ancak birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Yer aldığınız biyogaz projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu uygulama örneğinde hangi ürün ve çözümlerle yer aldınız?

Biyogaz tesisleri hem çevre açısından hem de enerji üretimi açısından çok önemli projelerdir. Devlet teşviği ile yapılması da ayrıca bir çekicilik katıyor. Ancak tabii tesisi doğru firmalarla doğru ekipmanlarla inşa etmek gelecekte şehirlerin çok daha iyi bir ortamda yaşanılabilir kılınmasını sağlıyor. Biz tam bu noktada biyogaz tesislerini inşa eden müteahhitlere en iyi ve optimum çözümler sunuyoruz. Tesisin girişinden çıkışına kadar olan proseslerinde mikserlerimizden tutun da alev tutucu ve yakıcılarımıza kadar çok geniş ürün yelpazemizle en optimum ve uygun ekipmanları tesise öneriyoruz. Bunların hem montajında hem de devreye alınmasında bizzat kendi ekibimizle tesis işletmecilerine ve ana müteahite yardımcı oluruz. Hali hazırda içinde bulunduğumuz projeler de, Kastamonu Atıksu Arıtma Tesisi ve Irak-Besmaya İçmesuyu Arıtma Tesisidir.
Yeni dönemde ağırlıklı olarak hangi sektörlerde faaliyet göstermeyi planlıyorsunuz? Odaklandığınız konular hakkında bilgi verebilir misiniz? 
Yeni dönemde gene eskiden de olduğu gibi hem yurt içi hem de yurt dışı projelerine yoğunluklu olarak eğileceğiz. Projelerde bizim için önemli olan kriter, kaliteden ödün vermeden en optimum çözümü en uygun maliyetle arayan müşterileri bulabilmektir.  

2020 yılının genel bir değerlendirmesini yapabilir misiniz? Bu gelişmeler doğrultusunda 2021 yılıyla ilgili hedeflerinizden ve projelerinizden bahsedebilir misiniz? 

Tabii ki herkesin malumu olduğu gibi 2020 yılı çok verimli geçmedi maalesef. Genellikle evimizde oturmak zorunda kaldık. Ama buna rağmen 2020 yılında aldığımız üç projeden ikisini bitirdik, diğerini ise bu yıl ortasında teslim edeceğiz gibi görünüyor. Bence bu yıl da geçen yıldan çok farklı geçmeyecek, ama biz önemli projelerde yer alabilmek için var gücümüzle çalışacağız ve elimizden geleni yapacağız.