Döndürülen kondensin ve beslenen taze suyun içindeki O2 ve CO2’in atmosfere atılması gerekliliği sonucu ortaya degazör kubbeli besi suyu tankı tasarımı çıktı. Oksijen gazı boru hattı içindeki korozyona yol açarken ve karbondioksit, karbonik asit oluşumuna yol açarken bu etki pH seviyesinin düşmesine neden oluyor. Suyun içinde çözünmüş halde bulunan bu gazların, suyun açık buhar ile 102-105 °C arası sıcaklığa ulaştırılması sonucu en verimli şekilde suyun içinden ayrılarak atmosfere doğru yükseldiği gözlenebiliyor. Degazör kubbesi içindeki saptırıcı parçalar ve delikli dairesel plakalar ile bir çağlayan gibi akıtılan su içindeki gazların sudan ayrılması kolaylaştırılabiliyor.

Taze besi suyu beslemesi, AYVAZ KP01-3R oransal seviye elektrotunun su seviyesine göre kontrol vanasına 4-20mA sinyal ile komuta etmesi yoluyla ayarlanıyor. Kondens dönüşünden fazla miktarda kondensin gelmesi halinde ve buna ek olarak tank seviyesinin yükselmesi halinde, taşma borusuna bağlanan ARI-CONA S BR631 şamandıralı buhar kapanı tahliyeyi gerçekleştiriyor. Seviyenin yükselmesinin engellenmesi ile aynı zamanda ısıtılmış suyun flaş buhara dönüşmesi engellenmiş oluyor.

Kubbe üzerinde yer alan kesme vanasının açıklık oranı ayarlanarak ideal oranda gazın atmosfere çıkışı da sağlanabiliyor. Aynı zamanda besi suyu tankı üzerindeki vakum kırıcı olarak kullanılan çek vananın üzerine konik bir şapka monte edilip ortamda çalışma durumunda kir ve su birikmesi engellenebiliyor.

Besi suyu tankının emniyet ventilinin açma basıncı 0,5 bar olarak ayarlanıyor. Bunun sebebi 0,5 bar üzeri basınç ile çalışan tankların basınçlı kaplar yönetmeliğine tabi olması. Emniyet ventilinin çıkış borusunun altına ise bir damlama hattı konulması önerilir.

Isıtmada kullanılacak buhar hattı basıncı 0,2 bar-g’ye düşürülerek degazör kubbesine bağlanır. ARI-PREDU doğrudan tesirli basınç düşürücü ile tek kademede azami giriş basıncı 10 bar-g’den 0,2 bar-g çıkış basıncına düşürülebiliyor. Gelen buhar hattına buhar seperatörü eklenmesinin sebebi buharı kurutarak ARI-PREDU basınç düşürücünün daha uzun hizmet ömrüne sahip olması. Buhar seperatörü altına konulan buhar kapanın şamandıralı tip olması gerekiyor. Seperatör kondens cebinin altına kör flanş konması hem en ucuz ve hem de uygun çözüm. Bir boşaltma vanasının konulması halinde, bu vananın kullanım sıklığı yüksek ise kısa süre içinde zarar görebilir ve kaçak oluşabilir. Karbon çelik boru içinde sürekli korozyon oluşarak kondens cebine dolabiliyor. Kör flanş ise sistem durdurulduğunda sökülerek temizliği yapılabiliyor.

Buhar hatlarında kullanılan pislik tutucuların elek kısmı 90° çevrilmiş şekilde kendimize veya karşı yöne bakmalıdır. Bu şekilde gerçekleştirilen montaj sayesinde kondens cebi ve koç darbesi oluşumunu engelliyor.

ARI-PREDU basınç düşürücünün kontrol hattında yer alan dengeleme kabı boru hattı ile aynı seviyede yer almalı. Besi suyu tankı içindeki suyun açık buhar ile ısıtılması için termostatik vana kullanılabiliyor. ARI-TEMPTROL BR771/772 ürününde belirlenen çapa uygun termostat ile oransal sıcaklık kontrolü 1-2 °C sapma ile sağlanabiliyor. Unutulmamalıdır ki buhar ile sıcaklık kontrolü yapılan herhangi bir vanaya ıslak buhar beslemesi yapılması vananın hizmet ömrünü kısaltır. Bu nedenle kontrol vanası öncesinde buhar separatörü veya kondens cebi yer almalıdır. Buhar için branşman, her zaman borunun üst kısmından alınır. Sistem durduğunda dik boru kondens sütunu oluşturur. Tekrar sistem devreye girdiğinde buhar girişi ile beraber kondens cebi ve buhar kapanı varsa kondens tahliye edilir, aksi takdirde termal koç darbesi oluşur ve vana hasar görebilir.