Tesis mühendisleri, yeni tesisle ilgili harcama veya sadece bir sistemin iyileştirilmesi ya da değiştirilmesi ile ilgili Sermaye Maliyetini değerlendirirken Toplam Maliyeti de hesaba katmak zorundadırlar. Sistemin kullanım ömrü boyunca ne kadara mal olacağı daima ilk satın alma fiyatının ürünün amaçlanan performansı ve uzun ömürlülüğü ile dengelenmesini gerektirir. Bu durum, ev eşyalarından aile otomobiline kadar herhangi bir şey satın alırken verdiğimiz her günkü kararlardan farklı değildir.

Sıklıkla çeşitli basınçlara maruz kalan endüstriyel proseslerde, basınç emniyeti çoğunlukla Basınç Tahliye Vanalarının (PRV'ler) kullanımı ile yönetilir. Bu cihazların kullanımı, arızi aşırı basınç uygulandıktan sonra yeniden kapanma işlevi sundukları için, süreçlerin güvenli bir şekilde işlemesinin sağlanması amacıyla tercih edilmektedir.

Ancak, Basınç Tahliye Vanasının (PRV) toplam maliyeti, kendisi de performans, yapı malzemeleri, boyut, değerler vs. dahil olmak üzere çok sayıda faktörden etkilenen ilk satın alma maliyeti ile sınırlı değildir. Hesaba katılması gereken süregelen başka maliyetler vardır, bunlar içinde; sızıntı maliyeti – tüm vanalar bir dereceye kadar sızdırır, bakım maliyeti, yedek parçalar, aksama süresi ve test bulunur. Maliyetler, ürünün sızıntı sebebiyle fiili olarak kaybedilen değerine, sızıntıdan kaynaklanan potansiyel maliyet ya da tehlike faktörüne, çevre kurumlarının bunun sonucu olarak vereceği para cezaları ve cezalara ve son olarak kritik bir durumda Basınç Tahliye Vanalarının ihtiyaca cevap verememesi ve fiili olarak basıncı tahliye edememesine göre ölçülür.

Gittikçe artan bir şekilde, süreç ve tesisleri işletenler bu maliyetlerin azaltılmasına ve vana performansının arttırılmasına yardımcı olacak bir çözümden yani Emniyet Vanasının bir Emniyet Diski ile süreçten izole edilmesinden haberdar olmaktadır.ValveGuard konsepti sektör lideri Emniyet Diski Üreticisi Fike® tarafından geliştirilmiştir.

Sadece iyi bir mühendislik anlayışı olarak değil, aynı zamanda ekonomik anlamda da mantıklıdır.

Genellikle bir Paslanmaz Çelik Tahliye Vanasının ve hatta Monel ya da Hastelloy malzemeden yapılmış olanının gerekli olacağı zahmetli bir kimyasal uygulamada, Basınç Tahliye Vanasını izole etmek için kullanılan bir Emniyet Diskinde egzotik alaşım kullanımı ile maliyetten önemli ölçüde tasarruf sağlanabilir. Bu sayede Karbonlu Çelik gibi daha az pahalı bir malzemeden bir Basınç Tahliye Vanası seçilebilir, bu da sonuç olarak önemli ölçüde maliyet tasarrufu ve daha hızlı tedarik süresine olanak verir.

Ayrıca Kırılır Disk, sızıntıyı tamamen ortadan kaldırır, çalışma basınçları ayarlı basınca yaklaştığında sızma ya da vana titreşimi olmaz. Bunun sağladığı ek fayda, daha az vana bakımıdır. Yıl içinde çalıştırmak üzere Kırılır Diske ihtiyaç duyulmamışsa, vana, aynen monte edildiği zamanki durumundadır. Düzenli bakım aralıkları uzatılabildiği ve toplam sahip olma maliyeti azaldığı için vana bakımı da büyük ölçüde azalır.

İlave bir fayda da Basınç Tahliye Vanalarının, laboratuvar testleri için sökülmelerine gerek kalmadan yerinde test edilebilmesidir. Büyük bir vanayı bir sütunun üst kısmından çıkarma ile ilişkili tüm maliyetler önlenebilir. Bu sadece önemli ölçüde tasarruf sağlamakla kalmaz, aynı zamanda aksama süresi de azaltılabilir.

Bu nedenle, toplam sahip olma maliyeti göz önünde bulundurulduğunda, bir Basınç Tahliye Vanası ile Patlama Diskinin birleştirilmesi suretiyle, hem başlangıçtan itibaren hem de süregelen önemli maliyet tasarrufları olacaktır. Büyük bir valfi bir kolonun üstünden sökme ile ilişkili tüm maliyetlerin önüne geçilebilir. Kazandıran bir formül. İlk olarak sektördeki yenilikçiler tarafından benimsenen Fike® “Valve-Guard” konsepti, bir endüstri normu olmaya giderek daha fazla yaklaşıyor. Artık bir doğru uygulama olarak görülüyor ve endüstri tarafından benimsenmesi de yayılıyor.

  • Yazan:  Fike Avrupa İş Geliştirme Müdürü Michael Hunt
  • Hazırlayan: Fike Türkiye Bölge Satış Müdürü Hayri Mutluoğlu