İstanbul ve Sakarya’da bulunan iki fabrikasında üretim faaliyetlerine devam eden Esit Elektronik’ten Çağrı Hekimoğlu ile, yeni dönemde geliştirdikleri ürünler hakkında konuştuk. Esit Elektronik Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu, standart olan tartı aletlerinin ve komponentlerin artık sektörlere göre ihtisaslaşmasının beklendiğini belirtirken “Tek bir tartı aleti yerine yem karma makinasından çimento dozajlamaya kadar farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirmekteyiz. Farklı tasarım ve özelliklere haiz ürünler üretilecek. Bizim temel stratejilerimizden biri tartı aletlerinin Endüstri 4.0’a uyumlu olmasının yanı sıra, sektörlerin farklı taleplerine ve farklı çalışma senaryolarına uygun çeşitli cihazlar üretip bunları ürün gamımıza koymak. Birçok sektör için bu süreç başladı ama önümüzdeki dönemde bunu daha da geliştirmeyi ve ihtisaslaşarak bu çalışmalarımızı devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.  

Esit Elektronik firmasının yapılanmasından ve geldiği noktadan kısaca bahsedebilir misiniz? 

Esit Elektronik olarak biz İstanbul ve Sakarya’da iki fabrikamızda üretim yapıyoruz. İstanbul’da yük hücreleri ve tartı indikatörleriyle beraber otomatik tartı sınıfına giren farklı tartı aletlerinin üretimini yaparken; Sakarya’daki fabrikamızda ise taşıt kantarlarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Sakarya’daki fabrikamız Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük taşıt kantar fabrikası olma özelliğini taşıyor. Bunun dışında ülkemizde Ankara, İzmir ve Adana’da olmak üzere üç tane bölge müdürlüğümüz yer alıyor. Satış ve servis faaliyetlerimizi bölge müdürlüklerimiz üzerinden yürütüyoruz. Yurt dışında ise Rusya ve Bulgaristan’da kendi şirketimiz yer alıyor. Tüm bu çalışmaların neticesinde 61 ülkeye ihracat gerçekleştirerek üretmeye, ürün geliştirmeye ve pazarımızı büyütmeye devam ediyoruz. 

Siz gıdadan makinaya madencilikten petrole kadar çok geniş bir sektöre hitap ediyorsunuz. Yeni dönemde odaklanmayı planladığınız yeni sektörler var mı? 

Esit Elektronik olarak hem yük hücresi dediğimiz tartı sensörünü, hem tartı indikatörlerini hem de otomatik tartı aletleri, baskül, kantar gibi standart tartı aletlerinin üretimini gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla her bir ürün grubu içi farklı bir odak noktamız ve farklı bir sektörel yayılımımız söz konusu. Örneğin, yük hücresi tartı grubunda genelde yerli ve yabancı makina üreticileri, otomasyon firmaları ve kantar imalatçıları yer alıyor. Bu sektörleri odaklandığımız alanlar arasında sıralayabiliriz. Özellikle yerli makina üreticilerine 2020 yılı başında çok özel kampanyalar yaparak onların içinde bulunduğu sıkıntılı durumu daha kolay aşmalarında yardımcı olmaya çalıştık.  
Genel olarak sektör değerlendirmesi yapmak gerekirse gıda, tarım, kimya, seramik gibi sektörler pandemiden olumsuz yönde etkilenmedi. Bizi de bu süreçte ayakta tutan temel sektörler oldu. Esit Elektronik olarak gıda, tarım ve gübre sanayi sektörü için otomatik tartı aleti grubumuzu sunuyoruz. Seramik ve yapı kimyasalları sektöründe de benzer bir hareketlilik yaşandı. Çünkü insanlar bu süreçte evlerinde daha fazla zaman geçirmeye başladı ve evlerine daha çok yatırım yaptı. Yapı kimyasalları sektörü inşaat sektörünün zayıfladığı bu süreçte yine işlerini sürdürebildi. Bu sektör için bantlı kontrol kantarı ürünümüzü sunuyoruz. Bu ürün, paketli ve ambalajlı ürünlerde kontrol tartısı gibi çalışıyor. Gıda başta olmak üzere ambalajlı tüm ürün grubunda tercih ediliyor. Bize genel olarak kapasite artışına yönelik yatırımlar konusunda talepler geliyor. Yeni fabrika yatırımından ziyade eski fabrikalardaki hat revizyonu, yeni hatlar, üretim artışı, yeni makine siparişi gibi konularda tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz ve hizmet sağlıyoruz. 

Son dönemde yer aldığınız uygulama örneklerinden bahsedebilir misiniz? Hizmet verdiğiniz projelere nasıl avantajlar sağladınız?

Birbirinden çok farklı birçok uygulama örneğimiz bulunuyor. Neredeyse tüm projelerde o projeye has çözümler gerekiyor. Biz de Ar-Ge gücümüz sayesinde projeye özel çözümler sunabiliyoruz. Üretim gücümüzle taleplere hızlı bir şekilde cevap verebiliyoruz. Ayrıca hem kart tasarımı hem de ara yüz yazılımı yapabildiğimiz için mevcut tartı cihazlarımızı yeni senaryolara uygun şekle çevirebiliyoruz. Kısacası yeni yazılımlar yapabiliyoruz.  Esit Elektronik olarak son dönemde hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projemiz hakkında bilgi vermek istiyorum. Hayvan hakları açısından atlara yönelik şiddeti engelleyici bir ürün geliştirdi. Bu proje ile hem atların korunmasını sağladık hem de ne kadar esnek ve farklı ürünler geliştirebileceğimizi gösterdik. At yarışlarında kullanılmak üzere içerisinde elektronik devre olan bir kamçı tasarladık. Buna da Whipchip adını verdik. Ürünün içerisine 5 tane sensör ve 1 tanede mikroçip yerleştirdik. İçine gömülü yazılım koyduk. Bu ürün, jokeyin yarış esnasında ata kaç defa vurduğunu, neresine vurduğunu, hangi şiddette vurduğunu istatiksel olarak çıkarabiliyor. Cezai bir durum olup olmadığını tespit edebiliyor. %100 bizim ürünümüz olan bu ürün aynı zamanda Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği’nin (TESİD) verdiği “En iyi inovasyon ürün” ödülünü aldı. Bu ürün her ne kadar günlük hayatta karşılaşacağımız cihaz değilse de bizim ne kadar farklı teknolojik işler yapabileceğimizin, ne kadar yaratıcı olabileceğimizin önemli bir göstergesi oldu. Ürünümüz, İstanbul ve Londra’da yer alan hipodromlarda test ediliyor. 

Esit Elektronik olarak yeni dönem hedef projelerinizi anlatabilir misiniz? 

2021 yılına oldukça başarılı bir giriş sağladığımızı ve piyasada önemli yatırımların hayata geçtiğini söyleyebiliriz.  Yeni yatırımlar yapılırken diğer yandan kurdaki dalgalanmalar ve pandemi riski ile karşı karşıyayız. Bu durumun sektörleri ve piyasayı nasıl etkileyeceğini henüz öngöremiyoruz. Yaz döneminde normalleşeceğimizi tahmin ediyoruz ancak sonbaharda bu durumun devam etmesi iç piyasa üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır. Bunun olmasını arzu etmiyoruz. Olası durumlara karşı tedarik zincirlerindeki bozulmadan etkilenmemek için kritik hammaddeleri ve komponentleri en az bir yıllık imalat ihtiyacımızı karşılayacak şekilde stokladık.