Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finansmanı sağlanan "Bandırma Entegre Su Projesi" çerçevesinde inşa edilecek Bandırma Atık Su Arıtma Tesisi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

"20 MİLYON AVROLUK BİR PROJE OLACAK"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce yürütülen tesisin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) nihai faydalanıcısı olacak.

Toplantıda bir konuşma yapan AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Bülent Üncü, tesisin Marmara Denizi ve Bandırma için önemini vurgulayarak, AB ile ulusal paylarla da finanse ettikleri 20 milyon avroluk büyük bir projeye başladıklarını söyledi.

"12 MİLYAR AVROYU BULAN 50 PROJE HAYATA GEÇİRDİK"

Türkiye'nin çevre altyapısına destek sağlayan ve 2007 yılından beri sürdürülen AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı'ndan hibe olarak 1 milyar avrodan fazla kaynak kullandıklarını ifade eden Üncü, yurt genelinde 50 proje için belediyelerin, bakanlıkların katkılarıyla 11-12 milyar avroyu bulan önemli bir yatırımın yapıldığını belirtti.

Yatırımların ayrıntılarıyla ilgili bilgiler veren Üncü, yardımlar ile birlikte 38'i arıtma tesisi, 5'i katı atık, 1200-1300 kilometrelik atık su kolektör hattı, 1500-1600 kilometrelik içme suyu hattı ve  7'si su temini projesi olmak üzere farklı projeler yaptıklarını dile getirdi.

"2023'E KADAR İŞ MAKİNALARI ÇALIŞACAK"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı ise, farklı siyasi partiler tarafından yönetilmesine karşın Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma belediyelerinin birlikteliğinin tesis için güzel bir tablo oluşturduğuna dikkat çekti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da 2019'da 20 ilçe ile katılımcı belediyecilik paydasında buluştuklarını kaydetti.

Arıtma tesisi yatırımının öneminin altını çizen Yılmaz, "Şehrin ana arterlerindeki organizasyonu, yön değiştirmelerini yapacağız. Su borularını değiştirip arıtmanın yönüne doğru götüreceğiz, yağmur suyu hatlarını denize vereceğiz. 2023'e kadar Bandırma'nın içinde iş makinaları hep çalışacak." diye konuştu.

PROJE İLE NELER HEDEFLENİYOR?

Proje ile bölgedeki doğal kaynakların korunması, deniz kirliliğinin önlenmesi ve sağlıklı içme suyunun yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Ek olarak, Marmara Denizi'nin kıyı bölgelerindeki müsilaj (deniz salyası) oluşumunun büyük ölçüde minimize edilmesiyle ekosistemin sürdürülebilir olarak korunmasına direkt katkıda bulunulacak. (AA)