İSTANBUL (AA) - Güney Gaz Koridoru’nun en uzun halkası olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın, (TANAP) 1 Temmuz itibarıyla Azerbaycan gazını Avrupa’ya iletebilecek duruma geldiği bildirildi.
Yapılan açıklamada, Ardahan’a bağlı Posof ilçesinden Türkiye’ye giriş yapan, 20 il, 67 ilçe ve 600 köyü geçerek Edirne’nin İpsala ilçesinden Avrupa’ya bağlanan bin 850 kilometrelik boru hattının tamamlandığı bilgisi verildi.

EN UZUN VE EN GENİŞ HAT 

Böylece, 1 Temmuz itibarıyla Azerbaycan’ın Şah Deniz-2 sahasından çıkan doğal gazı Türkiye-Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’na (TAP) vermeye hazır hale geldi. 

TAP’ın tamamlanmasıyla birlikte, Azerbaycan gazı 2020 yılından itibaren Avrupa pazarlarına ulaşacak.

Türkiye-Yunanistan sınırında TAP ile birleşen TANAP, Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa’nın en uzun ve en geniş çaplı doğal gaz boru hattı olması dolayısıyla öne çıkıyor.

“ULUSLARARASI PLATFORMDA DA BAŞARILIYIZ”

TANAP’tan Türkiye’ye ilk gaz sevkiyatının geçtiğimiz yıl başlatıldığını hatırlatan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, TANAP’ın Avrupa’ya doğal gaz teslimi için hazır olduğunu TAP’daki çalışmaların tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

Abdullayev, yurt içinin yanı sıra yurt dışında da büyük projelere vaktinde ve yüksek verimlilikle imza atmada başarılı olduklarının altını çizdi.