Lonca, müşterilerine daha iyi bir organizasyon yapısı ve daha modern şartlarla hizmet verebilmek için taşınıyor. Ferhatpaşa’daki yeni binasına taşınacak olan markada daha yüksek kaliteli ürünlerini daha düşük maliyetle üretebilmek için Kalite Güvence Bölümü içerisinde bağımsız bir Ar-Ge departmanı oluşturarak özellikle ATEX sertifikalı ürünlerin tasarlanacağı bir laboratuvarın kurulumunu hedefliyor.  Lonca’nın gündemini ve yeni ATEX sertifikalı ürünlerinin detaylarını Aytek ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyle Kimya Üretim Prosesi sayımızda dergimize taşıdık.

2018 yılı iş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 

2018 yılının ilk yarısı için hedeflediğimiz planlarımızı tamamladığımızı söyleyebiliriz. Özellikle ERP yatırımı ile birlikte yeni sisteme adapte olma çalışmalarını başlattık ve şu an %85’i tamamlamış durumdayız. Sene sonuna kadar imalat ve tasarım süreçlerimizdeki çalışmaları da tamamladığımız zaman kağıtsız ve tamamı ölçülebilen bir iş akışını yakalayacağız.

Ayrıca 2018 yılı başından beri takip ettiğimiz ve çalıştığımız ürünlerimizin bazılarının patlayıcı ortamda çalışabilirliğini gösteren ATEX sertifikası ile belgelendirme sürecimiz tamamlandı. Bu süreçte oldukça kapsamlı teknik dosyalar hazırladık ve akabinde ürünlerimiz gereken tüm testleri sorunsuz şekilde tamamlayarak  %100 başarı ile süreci sonuçlandırdık. Bu süreci ulusal kuruluşumuz TSE ile birlikte yürüttük. TSE’nin yerli imalatçılara olan ilgi ve desteklerini bu süreçte hep hissettik. Belgemiz bu yazıyı okuduğunuz sıralarda imza aşamalarını bitirmiş ve satış gamına tamamıyla katılmış olacaktır.

2018 yılı üçüncü çeyreğinde firmamızın daha iyi organize olabilmesi ve müşterilerimize daha modern şartlarda hizmet sunabilmek adına yer değişikliği planlamaktayız. Şu an yeni binamızın altyapı işleri devam etmekte, inşallah Ekim ayı başı itibarıyla Ferhatpaşa’da yeni binamızda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni yerimizde tamamen yalın süreçlere odaklanarak ve altyapı eksiklikleri giderilerek daha yüksek kaliteyi daha düşük maliyet ile  üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Kalite Güvence bölümü içerisinde bağımsız bir Ar - Ge departmanı oluşturarak özellikle ATEX sertifikalı ürünlerimizin tasarlanacağı bir laboratuvar kuruyoruz.

Fabrikaların ölçme ve kontrol süreçlerini hatasız biçimde  gerçekleştirmesi için  ne gibi çözümler sunuyorsunuz? Hangi ülkelerden hangi markalar ile çalışıyorsunuz?

Bilindiği üzere, fabrikalarda proseslerin doğru yöntemle ve hassas bir şekilde ölçümü çok önemlidir. Fabrikaların Ensim Sensors tercih etmesi ile elde edeceği avantaj; kendi ihtiyaçlarına göre özel olarak AR-GE’si yapılan yüksek hassasiyetli sensörler ile çalışmaları ve üretimin aksaması ihtimaline fırsat vermeyecek hızlı çözüm süresi olacaktır. Patentli üretimimiz olan kapasitif seviye sensörleri ve diğer ürettiğimiz ürünler ile prosesin doğru ve hatasız ölçümünde birçok çözüm sunmaktayız. Standart hale getirilmiş geniş üretim gamımız ile birçok prosese alternatif çözümler sunmanın yanında ürün kalitesini arttırmak için önemli bir bütçe ayırmaktayız. Açık konuşmak gerekirse kendi alanımızla ilgili imalatını yapamayacağımız hiçbir ölçüm enstrumanı olmadığına inanıyoruz. Yerli ve nitelikli imalatımız ile Türk sanayisinin hizmetindeyiz. Bununla birlikte, üretmeyi tercih etmediğimiz bazı ölçüm enstrumanlarında alternatif ithal çözümler de sunabiliyoruz. Özellikle BD SENSORS – ALMANYA ile basınç konusunda çok geniş bir aralıkta ölçüm yapabilmekteyiz. Özellikle göl seviye ölçümü gibi özel durumlar için hidrostatik seviye ölçümü yapabilmekteyiz.

 

Yerli üretimini gerçekleştirdiğiniz ürün gruplarında hangi sertifikalara sahipsiniz? Özellikle hangi sektör ve uygulamalarda tercih ediliyorlar?

Lonca A.Ş. olarak ISO 9001:2015 kalite yönetim sertifika geçişimizin ilk aşaması hatasız tamamlandı. Ayrıca ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi , ISO 10002:2015 Müşteri Memnuniyeti Sistemi , Elektronik Belge Sistemi ve ISO 45001:2015 İş Güvenliği  yönetim Sistemi konusunda hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.

Yedi farklı ürün modelimizde ATEX sertifikasına sahibiz. Bu rakam 2019 yılında artarak devam edecektir.

80079-34 Üretim Kalite Belge denetimi için çalışmalarımız tamamladık, sürecin denetimi aşamasındayız.

Ayrıca ürün gamımızdaki birçok ürünün CE deklerasyonlarımız mevcuttur.

Sektörel olarak baktığımızda kimya, enerji, tahıl ve tozlu ortamlara sahip sektörlerde ATEX sertifikası zorunluluğu vardır. CE ve diğer kalite belgeleri günümüzde tüm firmaların tedarikçilerinden istediği zorunlulukların başında gelmektedir.

Sektöre sunduğunuz yenilikçi bir ürününüzü ve sunduğu avantajları paylaşır

mısınız?

Bu sene üretim gamına kattığımız direnç çıkışlı kapasitif seviye sensörleri ile özellikle makine imalatçılarına büyük avantajlar sunuyoruz. Kendi OEM muhafazamızı geliştirdik, elbette bununla toplam ürün maliyetinde büyük avantaj sağlıyoruz. Ayrıca ürünün boyunun kullanıcının istediği gibi kesilerek ayarlanması ve yeniden, kolaylıkla sahada kalibre edilebilmesi birçok imalatçının dikkatini çekti. Bu işlemi kısaca muhafazanın içini açmadan sadece kablo üzerinden kalibrasyonun yapılması olarak tarif edebilirim. Tabi ki ekonomik ve çabuk teslimi ile kullanıcıların stok tutmadan düşük maliyetlere inmesini sağlayabiliyoruz. Bu muhafazanın avantajlarını diğer ürünlerimiz için de uygulayarak özellikle OEM kullanıcılar ile ihracat müşterilerimizin beklentilerini karşılayacağını umuyoruz.

Başarılı bir projenin bileşenlerini paylaştır mısınız bizimle? Örnek projelerinizden bahseder misiniz? Sonuçları nasıl ölçümlüyorsunuz?

Başarılı bir projede tabi ki ilk önce konuya olan hakimiyetiniz çok önemlidir. Bu sayede fizibilite yaparken tasarım-imalat -satış süreçlerinde daha az hata yaparak ilerleyebiliyorsunuz. Tasarım aşamasında 3D tasarım ve 3D yazıcıların kullanımı kalıp aşamasından önce bir çok hatayı önlemektedir. ATEX sertifikalı ürünlerimizin muhafazalarını üretirken bu yola çok önem vermemizin sonuçlarını aldık. %95 gibi yüksek bir oranla kalıp yatırımımızı tamamlayabildik. Sonuçların ölçümünde proses şartlarının benzerlerini laboratuvarımızda oluşturabiliyor, maksimum sınır seviyelerinde ölçümler yapabiliyor, testlerimizi başarılı bir şekilde ölçerek değerlendirmeler yapabiliyoruz.

Sektöre kattığınız ayrıcalıklar ve ilkleri paylaşır mısınız okuyucularımız için?

          Seviye ve akış ölçümünde tercih edilen her Ensim sensör, muadili olan ithal ürünlerle birlikte ülkemizden çıkan maddi kayıpları azaltırken kalıptan hammadde ve mamül sağlayıcısına kadar Türk sanayisini besliyor. ATEX sertifikalı üretimlerimiz ile bunu uluslararası düzeye çıkardığımızda teknoloji ihracatı ile büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

Lonca A.Ş. satış sonrası ne tür destekler veriyor ürünleri için?

          Satış sonrası destek konusunda Kalite Güvence bölümü altında bağımsız yetkili personel çalıştırmaktayız. Memnun müşteriler oluşturabilmek bu konuda ana odağımız. Müşterilerimizin yaşadığı her sorunu bir vaka olarak ele alıyor, kayıtlarını oluşturarak inceleme ve iletişimden oluşan belirli bir prosedürü takip ediyoruz. Ayrıca verdiğimiz hizmeti ölçmek adına müşterilerimizin bizi değerlendirmesini teşvik ediyor ve sürekli yeni yöntemler bulmak için çaba harcıyoruz.

Endüstri 4.0 kavramı ile birlikte nesnelerin birbiriyle sürekli haberleşmesi, yeni dönemde siber risklerini de beraberinde getiriyor. Ürünlerinizde bu riskler nasıl bertaraf ediliyor?

          Tabi ki elektronik kartlarımızın dizaynları konusunda son teknolojik imkanları kullanmaktayız. Endüstri 4.0 yatırımları, ürün geliştirmede üzerine çalıştığımız bir konudur. Özellikle ürün muhafazalarımız, elektronik kartların bu gelişimine göre dizayn edilmektedir. Önümüzdeki dönemde Endüstri 4.0’ı destekleyen ürünler ile pazara alternatif çözümler sunacağız.

Sanayinin dijital dönüşümüne ürünleriniz nasıl hizmet ediyor?  Bu anlamda          şirket vizyonunuzu da öğrenebilir miyiz?

          Sanayide ölçü ve kontrol büyük önem arz eden bir konudur. Bu konuda üretmiş olduğumuz ürünler firmaların dijitalleşme konusunda önlerini açmakta ve birçok alternatif gelişim sürecine geçişlerinde başrol oynamaktadır. Ölçümde bizim ürünlerimizden aldıkları dijital değerleri birçok noktada kontrol ve kayıt altına alabilmekte ve sürekli kontrol edebilmekteler. İlerleyen zamanla ürünlerimizden aldıkları bu veriler daha çeşitlenerek artacaktır.

2018'da daha çok hangi sektör ve uygulamalara odaklanıyorsunuz? Yeni dönemde sanayideki yatırımları artıracak yönde resmi kurumlardan beklentileriniz neler? 

          Kimya , enerji , çimento , gıda ve makine sektörü konusunda odaklanmamız devam edecek. Patlayıcı ortamda çalışan ürünlerimiz ile dış pazarda müşteriler kazanmak amacındayız. Bunun için 2019 yılı içinde bazı yurtdışı fuarlarına katılmayı planlıyoruz.

Bu süreçte devlet destekleri tabi ki faydalanacağımız en önemli kaynak olacaktır.

Tübitak ve Kosgeb desteklerinin haricinde TSE nin yerli üreticelere olan katkılarının artırılması beklentilerimiz arasındadır.