DSİ’nin düzenlediği 1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksu Sempozyumu’na bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduğumuz Mehmet Evim, sıvı analizör kısmında pH, iletkenlik, bulanıklık, oksijen, askıda katı madde (AKM), çamur yoğunluğu gibi ölçümler yapabilen analizörleri, İçme suyu tarafı için de sodyum, silika, hidrazin ve magnezyum gibi spesifik olarak suda izlenmesi gereken parametreleri ölçen analizörleri ile arıtma tesisleri için A’dan Z’ye çözümler sunulduğunu söylüyor.
Etkinlikle tanıttığınız ürün ve çözümleriniz nelerdir?
DSİ’nin düzenlediği 1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksu Sempozyumu kapsamında su ölçümleri konusundaki çözümlerimize ağırlık veriyoruz. Bu konuda Aquamaster’ın 4. serisi olan pilli debimetremizin lansmanını yapıyoruz. Hem su hem de atıksu uygulamaları için basınç, sıcaklık, seviye, sıvı analizör, kaydedici ve kontrolör grubu olmak üzere geniş ürün portföyüne sahibiz. İçme suyu için ilgili sertifikaları alarak ve Atıksu ile ilgili uygun malzeme seçeneklerimizle, Ar-Ge ekibimiz tarafından yeni teknolojileri takip ederek geliştirilen ürünlerimizle hizmet veriyoruz.
Sıvı analizör kısmında pH, iletkenlik, bulanıklık, oksijen, askıda katı madde (AKM), çamur yoğunluğu gibi ölçümler yapabilen analizörlerimiz var. İçme suyu tarafı için de sodyum, silika, hidrazin ve magnezyum gibi spesifik olarak suda izlenmesi gereken parametreleri ölçen analizörlerimiz bulunuyor. Bu bağlamda hem içme suyu hem de atıksu arıtma tesisleri için A’dan Z’ye çözümler sunuyoruz ve gerekli gördüğümüz alanlarda çözümlerimize yenilerini ekliyoruz.
Bu sempozyumda da DSİ projelerini yakından ilgilendiren elektromanyetik debimetre konusunu yoğunlukla ele alıyoruz. Katılımcıların soruları da genelde bu ürünümüz üzerine oluyor. Biz de elimizde bulunan hem Watermaster hem de Aquamaster serilerimiz ile kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Sektörde takip ettiğiniz projeler var mıdır?
Hem içme suyu tarafında hem de atıksu tarafında planlanan ve ihaleleri gerçekleştirilen birçok projeyi yakın takip ediyoruz. Mekanik satın almalar da dahil olmak üzere EPC (Engineering Procurement and Construction) firmaları tarafından şu an inşaatları devam eden projeler de mevcut. Avrupa Birliği destekli fonlarla yapımına başlanan projelerin projelendirme aşamaları tamamlandı. Müşavirlik kısımları ile ilgili ihaleler yapılıyor. Yakın zamanda onların müteahhitlik tarafında ihaleleri tamamlanacak ve sonrasında onları da takibe alacağız. Şu an için su ve atıksu kısmı için son durum bu fakat diğer takip ettiğimiz sektörlerden çimento, kağıt, maden ve kimya sektörlerinde yatırımlar durmadı, sürüyor. Yine keza özellikle gıda sektöründe ve saydığım sektörlerin hepsinde ISO 50001 kapsamında sahalarda kullanılan hava ölçümlerinden buhara, elektrikten ısı değiştiricilerdeki kalorifik değerlere kadar her alanda enerji izleme de ölçüm konusunda projelendirmeler gerçekleştiriliyor. Bu projeler kapsamında da oluşan talepleri yakından takip ediyoruz.
Enstrüman konusunda Marmara bölgesi ve haricindeki bölgeler için servis – bakım çalışmalarınızı nasıl yürütüyorsunuz?
Servis hizmetlerini hem direkt ABB bünyesinden hem de bayilerimiz aracılığıyla yürütüyoruz. Hedefimiz her bayimizde en az bir ölçüm ürünleri ve analizörler konusuna hakim servis elemanı bulunması. Birçok bayimizde de bunu gerçekleştirmiş durumdayız. Bunlar bizim yetkili servislerimiz oluyorlar ve sahada ABB adına müdahalede bulunuyorlar. Cihazlarımız çok fazla servis – bakım ihtiyacı duymayan cihazlar ve gelişen teknolojiyle birlikte diagnostik bilgilerin artmasıyla cihazlar arızalanmadan gerekli tüm önlemler alınabiliyor. ABB’nin Dudullu’daki atölyesinde ve servis konusunda anlaşması bulunan bayilerinde tamirat ve sahada devreye alma hizmetleri verebiliyoruz.