Latching Solenoid Valfler, ilk çalışma anında enerji tüketen sonra konumunu koruması için enerji ihtiyacı olmayan enerji tasarrufu yüksek valflerdir. Bobine sadece anlık olarak enerji verilip açma ya da kapama yaptırıldıktan sonra bobinin enerjisini kesilerek yüksek enerji tasarrufu sağlar.

Latching Solenoid Valf Çalışma Prensibi

Latching solenoid valflerin koçan kısmında bir adet mıknatıs bulunmaktadır. Bobine kısa süreli enerji verildiğinde çekirdek hareket edip orifis açılır. Hareket eden çekirdek, mıknatısa yapışır. Bu işleme Latching (Kilitleme) denir. Vanayı tekrar kapatmak için bobinin artı ve eksi kutupları değiştirilir ve kısa süreli enerji verilir. Bu durumda bobin ters yönde manyetik alan üretir ve mıknatısın etkisinin yok olmasına sebep olur. Bu durumda çekirdek yayı kuvvetiyle, çekirdek orifisi kapatır ve akış kesilir. Bu işleme Delatching (Kilit Açma) denir.

Latching Solenoid Valf Kontrol Kartı

Latching solenoid valf kontrol kartı, Latching solenoidleri daha verimli kullanmak ve kullanım kolaylığı sağlamak için tasarlanmış özel bir kontrol kartıdır. Kartta enerji varken valfi açar, kartın enerjisi kesildiğinde ise valfi kapatır. Enerji tüketimi 24 VDC gerilimde 50 mA yani 1.2 W tır.

Latching Solenoid Valfler için Termostat Uygulaması

Termostatlarda kontrol röleleri genelde kuru kontak çıkışları vermektedir. Sıcaklık seviyesi istenen değerin üzerindeyse röle çektirilir. Ancak buradaki sorun röle çekili olduğunda bobine sürekli enerji gitmektedir. Bu durumda istenen enerji tasarrufu sağlanamamaktadır. Latching solenoid valf kontrol kartı, termostatın röle kontaklarından gelen 12-24 VDC gerilimi solenoidin açılması için kullanmaktadır. Solenoid açıldıktan 1-2 sn sonra bobinin enerjisini keserek hem enerji tasarrufu sağlamakta hem de bobinin ömrünü uzatmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken konu solenoidin açık olması için, kontrol kartının sürekli enerjili olması gerekmektedir. Bobine giden enerjiyi kesme işini kontrol kartı yapmaktadır. Solenoidin kapanması için de kontrol kartının enerjisini kesmek yeterlidir. Kart üzerinde depoladığı enerjiyle solenoidin kapanmasını sağlamaktadır. Sonuç olarak, kontrol kartına enerji verildiğinde açma, enerjisi kesildiğinde kapama işlemi yaptırmaktadır. Latching solenoid valfler için termostat uygulamasında bağlantı şeması aşağıda verilmiştir.