Türkiye'de uzun bir aradan sonra sitrik asit tesisi yeniden kuruluyor. Tezcanlar Yatırım, Adana’da 36 bin metrekare alan üzerine kurduğu tesis ile önemli bir ihtiyaca cevap vermeye hazırlanıyor. Tezcanlar Yatırım, içecekler başta olmak üzere gıdalarda dengeleyici olarak kullanılan sitrik asit üretim tesisi için 40 milyon Euro yatırım bedeli ödediğini açıkladı. Tesis deneme üretimine başlayarak yılda 55 bin ton üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Bu sayede Türkiye’nin sitrik asit ithalatını bitirmesi bekleniyor. Tesis hakkında yaptığı açıklamada Tezcanlar Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tezcan, “2018 yılında Türkiye’de sitrik asit üretimi yapacak fabrikanın temellerini attık. Mart gibi de tesisi devreye alıp deneme üretimlerine başlayacağız” diye konuştu. Tezcan, tesis kapasitesinin 55 bin ton olduğunu ancak ihtiyaç durumunda kapasiteyi 110 bin tona çıkarabileceğini belirtti. Tezcan, talebin yoğun olduğunun da altını çizdi. 

YATIRIM ÖNCESİ ÇALIŞMALAR

Yatırımı gerçekleştirmeden önce gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgiler veren Tezcan, “Tesisi kurmadan önce Çin’e gidere 6 farklı tesis ziyaret ettim. Ziyaret ettiğim dönemde sitrik asitte ton başına 880 dolar gibi bir fiyat isteniyordu. Termin süreleri ise ve 30 ila 40 gündü.  Avrupa’da bile iki tane sitrik asit tesisi bulunuyor. Avrupa’dan gelen ürünlerin fiyatı ise bin dolar gibi daha yüksek seviyelerde seyrediyor. Türkiye’de etanol üreten iki fabrikadan birine sahibiz. Burada ürettiğimiz etanolü ise Shell Lukoil, Total gibi şirketlere veriyoruz.” dedi. 

DİMES’E HAM MADDE VERİYOR, PEPSİ İLE GÖRÜŞÜYOR

Avrupa’nın, Çin’deki ürünleri pek tercih etmediğini, bu nedenle gerektiğinde ihracat yapacaklarını da aktaran Tezcan, bu anlamda görüşmeler de yaptıklarını ifade etti. Coca Cola’ya hali hazırda zaten fruktoz ve karbondioksit verdiklerini aktaran Tezcan, artık sitrik asit de vereceklerini kaydetti. Dimes’e ham madde verdiklerini aktaran Tezcan, Pepsi ile görüştüklerini bildirdi.