Endüstri Zirveleri 3. gününde de profesyonelleri ağırlamayı ve yüksek verimlilik sağlayan uygulamaları konuşmaya devam etti. 3. Gün gerçekleştirilen panelde ilk olarak sözü ABB Bölge Satış Müdürü İlten Karadağ aldı. Karadağ, çimento sektörüne anahtar teslim çözümler sunduklarını söyleyerek, dağıtım trafolarından başlayığ enerji tüketen tüm ekipmanlardan fanlardan kontrole, enstrümanları da içine alan çözümler sunduklarının altını çizdi. Sunumunun devamında Expert Optimizer çözümünün sağladığı avantajları anlatan Karadağ, sistemleri adım adım izleyerek tüketilen enerjiyi minimuma çektiklerini, 6 ay gibi kısa bir sürede tesisleri kara geçirdiklerini söyledi. 

“TAMAMEN TEMİZ BİR ENERJİYLE ÜRETİM MÜMKÜN” 

Finlandiyalı Coolbrook şirketiyle iş birliği içinde ele aldıkları ve şu an prototipinin hazırlandığı bir çözüm ile artık endüstride hiçbir yakıtı tüketmeden sadece havayı türbinden geçirerek sıcaklığı 1000 C ye kadar çıkartabildiklerini söyledi. 2024’te ürünün kullanıma geçmesinin hedeflendiğini söyleyen Karadağ, “Elbette enerji tüketimi katlanacak ama artık tüm enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan karşılamak gerekiyor. Yani emisyon oluşturacak bir kaynağı yakmamak gerekiyor. Tamamen temiz bir enerjiyle üretim mümkün olacak” dedi. 

“GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNDE HER BİLGİNİN İŞLENEBİLDİĞİ BİR OTOMASYON VAR”

Ardından sözü alan Emerson Türkiye Genel Müdürü Devrim Pakkan sunumunda “Proses Kontrolde Son Teknolojik Gelişmeler” başlığına uygun olarak, artık her üreticinin birbirine benzer donanımlar piyasaya sürdüğünü, bundan dolayı donanımsal karlılıkların düştüğünü söyledi. “Protokollerde büyük değişim var, APM protokolü ile ister kablolu ister kablosuz haberleşme yapabilirsiniz” diyen ve bir diğer değişimin de software alanında yaşandığını söyleyen Pakkan, yine geleceğin teknolojisinde her bilginin işlenebildiği bir otomasyon sisteminin olduğunu aktardı. 5 – 10 yıl içinde kazanç sağlayan konunun software lisanslama olacağını söyledi. 

Maden Uygulamalarına Yönelik Çözümler Maden Uygulamalarına Yönelik Çözümler

“KRİTİK PROSESLERDE BİLİNDİK SİSTEMLER DEVAM EDECEK”

GSD Genel Müdürü Osman Kurdaş, sunumunda DCS ve PLC sistemlerinde yaşanan değişimlerle ilgili şunları söyledi: “Donanımlarda fiyatlar aşağıya iniyor, iş yazılıma geliyor. Proses kontrol elemanları, transmitter, kontrol vanaları, pompa fiyatları artıyor. Yine de kritik prosesler olan nükleer, petro kimya vb. insan hayatının etkilenebileceği proseslerde halen klasik DCS sistemleri kalıcı olacak. Yenilikler aynı zamanda riskler de barındırdığı için bu alandaki kullanıcılar Devrim Bey’in söylediği yapıya çok kolay geçemeyecek. Dağıtılmış yapı çok değişecek, Edge computering ve Cloud base DCS’ler gündeme gelecek. Yine AR/VR uygulamaları ve eskiden ulaşılmaz görünen algoritmalar AI sayesinde ulaşılabilir hale gelecek”. 

ŞEFFAF VE TUTARLI SİSTEM

SIEMENS Proses Otomasyonu Grup Müdürü Tuğrul Çetek panelin son konuşmacısı oldu. Siemens’in web tabanlı DCS ürününden bahseden Çetek, PCS neo konsepti ve versiyon 9 yazılımı ile güncellenen PCS 7 ürünü hakkında detaylı bilgiler verdi. PCS neo’nun tamamen web tabanlı olduğunu birden fazla kullanıcının tek tabanda mühendislik yapabildiğini, şeffaf ve tutarlı bir sistem olarak dikkat çektiğini söyledi. 
 

Editör: Haber Merkezi