"Dijitalleşen Sanayicilerden Tecrübe Paylaşımları" programının konuğu Farel Plastik Bilgi Teknolojileri ve Veri Yönetimi Birimi Yöneticisi Sayın Kıvanç Kılıçel oldu. Kılıçel, programda ProManage yazılımıyla sağladıkları kazanımları ve somut çıktıları dinleyicilerle paylaştı.
“PROMANAGE MES / MOM SİSTEMİ”
1998 yılından beri üretim operasyonları yönetimi alanında Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), Artırılmış Gerçeklik (AR), Yapay Zeka (AI) alanlarında çalışan, disiplinler arası bir yaklaşıma sahip teknoloji şirketi olan ProManage, Üretim Yürütme Sistemleri (MES) ve Üretim Operasyonları Yönetimi (MOM) araçlarıyla işletmelerin üretim süreçlerini daha verimli, çevik ve uygun maliyetli hale getirmesini desteklemektedir.
"PROBLEMİN NE OLDUĞUNU NET BİR ŞEKİLDE GÖREBİLİYORUZ"
Kılıçel, ProManage yazılımıyla sağladıkları kazanımları ve somut çıktıları dinleyicilerle şöyle paylaştı:
"Dijitalleşmeye adım atmaya karar verdiğimiz anda çözüm ortağımız ProManage ürünü oldu. Bu yazılım artık bizim tüm şirketimizin kültürüne etkisi olan bir yazılıma dönüşmüş durumda. Yazılımın devreye alınmasıyla birlikte sürekli iyileştirme, Kaizen çalışmalarında gerçekten etkili uygulamalar devreye aldık. Çünkü şu anda problemin ne olduğunu net olarak görebiliyoruz ve gördüğümüz noktaya etki edebiliyoruz."
Üretim planlama ve izleme tarafındaki deneyimlerini aktaran Kılıçel, şöyle devam etti: "Üretim planlama tarafında anlık olarak şu anda ne ürettiğimizi, makinenin bir sonraki planını, anlık olarak performans takibini yani üretim planına olan etkisini net olarak takip edebiliyoruz. Ayrıca görsel yönetim çalışmaları başlattık. Çok yakın zamanda görsel olarak parçayı izlediğimiz projeler devreye aldık. Yani parçayı görsel olarak izliyoruz. Görsel olarak kararlar verdiriyoruz ve parçanın sahada izlemesini sağlıyoruz. Yani bir parçayı şu anda teknik datasını açıp operatörlere ve kalite kontrol çalışanlarına gösteriyoruz. Burada da parçayı canlı olarak üretiyoruz ve anlık olarak o ürünün hatalarını çok daha hızlı tespit edebiliyoruz. Özellikle boyahanede uygulanan bu sistem, parçanın sayılmasından öte kamerayla izlenerek akış hızı, yeniden işleme (rework) gibi verilerin toplanmasını sağlıyor.
"BİZE YENİ BİR KÜLTÜR KAZANDIRDI"
ProManage’in kendilerine yeni bir çalışma kültürü kazandırdığını belirten Kıvanç Kılıçel, "Bize yeni bir kültür kazandırdı. Mesela her sabah saat dokuzda üretimde gemba toplantısı dediğimiz toplantılar yapmaya başladık. Bu toplantıyı topladığımız verilerle gerçekleştiriyoruz. Yani biz açıkçası ProManage ile çalışmaya başladıktan sonra önemli bir OEE (Toplam Ekipman Verimliliği) artışı ve üretkenlikte artışlar yaşadık. Geçmişte %60-65 seviyelerinde olan OEE değerlerine sahipken, sistem devreye alındıktan 3 ay sonra nerede olduğumuzu görünce inanamadık, bugün ise dünya standartlarında %85 seviyelerine ulaştık.
Kapasite planlamasını çok daha doğru yapıyoruz. İşlerimizde bir standart ortaya koyduk. Kişiye bağlı değiliz. Otonom bir sistem çalışıyor.” diyerek Farel Plastik’in devreye alma sürecindeki kazanımlarını sıraladı.
ProManage ile dijital dönüşüme yatırım yapan ve sanayiye tavsiyede bulunan Kılıçel sözlerine şöyle devam etti: "Dijital dönüşüm yoluna giren şirketlerin seçecekleri yazılımlar için iyi bir analiz yapmaları gerekiyor. Bu yatırım gerçekten bir kere yapılıyor ve doğru yatırım yapabilmek için iyi bir analiz gerekiyor."
"DİJİTAL DÖNÜŞÜM ADIMLARINI ATMASAYMIŞIZ, OTOMOTİV SEKTÖRÜNE GİREMEZMİŞİZ"
Dijital dönüşümün üretim sektörü için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Kılıçel, "Dijital dönüşüm adımlarını atmasaymışız, otomotiv sektörüne giremezmişiz" dedi. Ayrıca yapılacak yatırımların geri ödeme süresi konusunda da bilgi veren Kılıçel, dijital bir yatırım yapmamış bir şirketin bu adımı attığında çok büyük bir farklılık göreceğini ve doğru ölçüm ve sonuçlandırma ile 6 ay ila bir sene arasında kendini çok rahatlıkla amorti edebileceğini ifade etti.