Binalarda, su tedarik ve terfi merkezlerinde, sulama, yağmurlama ve drenaj işlemlerinde, denizcilik sektöründe, ısıtma-soğutma sistemlerinde, sıcak-soğuk su sirkülasyonunda, kondens suyu basılmasında, havuz suyu sirkülasyonunda, petrokimya tesislerinde, endüstriyel ve domestik sıvı basma işlemlerinde pompaların kullanıldığını ifade eden Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, açıklamalarda bulundu.
 

“Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız” “Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız”

Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, ST Endüstri Radyo’da gerçekleşen “Sürdürülebilir Kentler ve Yapılar” programının konuğu oldu. Pompaların enerji tüketimindeki rolünün fazla olduğunu kaydeden Göksal, “Dünyada sarf edilen elektriğin yüzde 20'sini ve endüstriyel enerjinin ortalama yüzde 30'unu pompalar tüketiyor. Hatta pompa sistemleri, iklim kriziyle mücadele kapsamında değerlendirilen konular arasında da ilk sıralarda yer alıyor. İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompaları yenilemek de oldukça çok önemli. Çünkü eski ve yıpranmış bir pompa aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketip, yüzde 20 daha fazla karbondioksit üretiyor. Bu nedenle de eski pompaları yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Ancak bakıldığında ne yazık ki dünyadaki pompaların yüzde 90'ı düşük verimlikte çalışıyor ve her yıl milyonlarca dolar enerji harcıyor. Bu durum aynı zamanda milyonlarca tonda karbon salınımı anlamına geliyor. Bu nedenle yıpranmış pompa sistemlerinin çevresel etkilerini önlemek için mutlak suretle pompa değişimini öneriyoruz.” dedi.

Nihan Göksal

FOTO: MASDAF PAZARLAMA MÜDÜRÜ NİHAN GÖKSAL

“POMPA SEÇİMİ CİDDİ BİR MÜHENDİSLİK İŞİ”

Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, pompa seçiminin ihtiyaca uygun yapılması gerektiğinin altını çizerek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Pompa seçimi ciddi bir mühendislik işi. Kapasitesi, ihtiyacın üzerinde seçilen bir pompa enerji sarfiyatını yüzde ellilere varan oranlarda arttırabiliyor. Frekans kontrol cihazları ile Modbus haberleşme protokolü üzerinden, pompa sistemlerine anlık erişim imkânı sağlamak da enerji kaynaklarının verimli yönetilmesine katkı sağlıyor. Uzaktan erişim özelliğiyle fazladan boyutlandırılmış bir sistemde, hızın yüzde 20'sini düşürmesi dahi enerjiden yüzde 50'lere varan oranlarda tasarruf sağlıyor. Masdaf olarak alanında uzman mühendislerimiz ve pompa seçim programımız ile gerçekleştirdiğimiz ürün seçimlerinde optimum enerji verimliği sağlıyoruz.”

SU KRİZİ İLE MÜCADELEDE POMPALARIN ROLÜ BÜYÜK

Göksal, su krizi ile mücadelede pompaların rolünün oldukça büyük olduğunu söyleyerek, “Masdaf olarak, suyu yöneten akıllı pompa teknolojilerimizle hayatımızı tehdit eden su krizi ile mücadelede de etkin rol oynuyoruz. Özellikle konutlara, endüstrilere, hastanelere ve okullara yönelik olarak geliştirdiğimiz akıllı su şartlandırma sistemleri ile küresel anlamda yaşanmakta olan su krizini önlemeye yönelik adımlar atıyoruz. Akıllı pompa teknolojilerimizle, su kayıp ve kaçaklarını da önlüyoruz. Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaların ise yenilenmesini mutlak surette öneriyoruz. Çünkü yenileme sonrası konutlarda ve işletmelerde hem sudan hem de enerjiden tasarruf sağlamak da mümkün. Özellikle pompa teknolojilerinin enerji tüketiminin yüzde 80'lere varan oranda da azaldığını ölçümlüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Yangın pompalarının sunduğu avantajlara değinen Göksal, sözlerine şöyle devam etti.

“Yangın pompaları; fabrikalardan konutlara, alışveriş merkezlerinden okullara, hastanelerden havaalanlarına kadar tüm tesisler her an yangın tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu tür yaşam alanlarında meydana gelebilecek yangınlarda itfaiye ekipleri olay yerine ulaşmadan önce yangın pompaları ile yangına erken müdahale edilmesi hem yapıların korunması hem de binalarda yaşayan insanların güvenli bir şekilde olay yerinden tahliye edilmesi açısından büyük önem taşıyor. ABD’nin UL Listed ve FM aproved, Avrupa Birliği’nin ise EN 12845 ve NFPA 20 standardına uygun olarak yüksek mühendislik anlayışıyla geliştirdiğimiz, ayrılabilir gövdeli yangın pompaları ile binalarda ve endüstri tesislerindeki sulu yangın söndürme sistemlerinin basınçlandırılmasını sağlayarak yangınla mücadelede etkili sistem çözümü sunuyoruz.”

Editör: Merve Kaya