KATAR EKONOMİ FORUMU’NDA ‘YENİLENEBİLİR ENERJİ’ KATAR EKONOMİ FORUMU’NDA ‘YENİLENEBİLİR ENERJİ’

İzmir 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREK) tarafından düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Bu yıl 11’İncisi gerçekleştirilen kongre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleşti. Kongrede Türkiye’de rüzgar enerjisinin öncüsü olan Polat Enerji adına Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından Rüzgara Güç Verenler Onur Ödülü verildi. 

“BİRLEŞİK DEPOLAMA TESİSLERİ KAPASİTE ARTIŞLARINI OLUMLU YÖNDE ETKİLEDİ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Polat Holding Enerji Grup Başkanı Arkın Akbay, sektörle ilgili değerlendirmesini şu sözlerle yaptı: “Türkiye sanayisinin rekabet gücünü artırabilmesi için izin süreçleri hızlandırılmalı, yenilenebilir enerji tedarik anlaşmaları yapılmalı, yeşil sertifika üretimi yapılmalı. Üretim tesislerine birleşik depolama tesisleri ile kapasite artışlarının yapılması sektör için olumlu bir gelişme oldu. Özellikle sürdürülebilir finansman sektör için oldukça önemli. Ayrıca kapasite yarışma modelinin gerçek yatırımcının önünü açacak şekilde iyileştirilmesi gerekiyor.” 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ TEDARİK ANLAŞMALARI SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ”

Akbay, uzun vadeli Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmalarının önemine değindi ve avantajlarını şu sözlerle anlattı: “Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları hem sanayimizin elektrik enerjisi maliyetlerini öngörülebilir kılacak hem yeşil sertifika ile Sınırda Karbon Düzenlemelerine karşı önlem olacak hem de yenilenebilir kapasitenin artırılması için ekonomik finansman şartlarının temin edilmesinin güvencesi olacak. İlaveten 2010-2021 yılları arasında rüzgar kapasitesinin, bugün 11.000 MW seviyesine taşıyan ilk Yenilebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasının da yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması için önemli bir araç oldu. Yenilebilir enerji konusunda her daim yatırıma hazırız. Ek kapasitelerin depolama ünitesi kurma şartı ile verilmesinin kaliteyi artıracağını ve talep artışına hızlı cevap verecek. Bununla birlikte kapasite için oranın 1 MW ek kapasiteye 1 MW depolama şartına bağlanmasının, gereğinden fazla yedek depolama kapasitesi ile verimsizlik yaratma riskinin bulunduğunun ve üretim tipine göre dengesizlik yönetimine ve toplamda yan hizmet desteğine yetecek miktarda olacak şekilde düzenlenmesi toplam maliyet açısından daha kıymetli olacak.”