Yazılım, donanım, elektronik olarak tamamen Türkiye’de tasarlanarak üretilen Ar-Ge’si ve testleri de Türkiye’de yapılan Simplinx, makinaya herhangi bir ağ ayarı olmaksınız çok kolay bir şekilde bağlanmayı sağlıyor. Makina üreticilerinin, makinayı yurtiçinde veya yurtdışında farklı noktalara gönderdikten sonra servis amaçlı ulaşıp bağlanmak istediklerinde, tezgahlarına uzaktan kolayca ve güvenli biçimde bağlantı sağlamalarına imkan veren yerli ürünle ilgili olarak, Simplinx Elektronik ArGe Sorumlusu Murat Doğan, Simplinx Elektronik Üretim Sorumlusu Timur Bir, Net Mühendislik Genel Müdürü Alper Güçlü ile detaylı bir röportaj gerçekleştirdik. 

YERLİ ÜRETİM SİMPLİNX’İN AR-GE ÇALIŞMALARI SERÜVENİ NASIL GELİŞTİ?

Murat Doğan: 2002 yılından beri aktif olarak endüstriyel otomasyon sektöründe çalışıyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi, Kontrol & Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Simplinx Elektronik’te  Ar-Ge Sorumlusu olarak çalışıyorum. Simplinx ürünümüz aslında bir süredir piyasalarda var ama 2019’u, bütün eksiklerinin giderildiği ve tam olarak piyasaya sunacağımız bir yıl olarak görüyoruz. Benim ve arkadaşlarımın fabrika otomasyonu ve makina alanında 20 yıla yakın deneyimimiz var. Simplinx, bu deneyimler sonucunda ortaya çıkan bir ürün. Benzer ürünler Avrupalı üreticiler tarafından üretilse de Simplinx yazılım, donanım, elektronik olarak tamamen Türkiye’de tasarlandı ve üretildi, Ar-Ge’si ve testleri de burada yapıldı. İsmini de Simple Links‘ten yani kolay kurulabilen ağlardan aldı. Sektörde her zaman kalifiye teknik elemanlarla çalışma fırsatı olmuyor. Fabrika ve makina üreticileri için IT bilgisi gerektirmeyen, herkesin devreye alabileceği bir cihaz üretmek amacıyla yola çıktık. Makina sektöründe üretici firmaların servis maliyetlerini en aza indireceği, kolayca devreye alıp, bağlanabileceği bir ürünü 4 yıllık çalışmanın sonunda geliştirdik. Bu tarz bir ürünü elektronik, yazılım, test olarak geliştirmek ve mevcut koşullarda finanse etmek zorlu bir süreç olsa da iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Test ve kurulumunu yaptığımız tüm firmalardan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hedef sektörümüz makina üreticileri ve bu müşteriler de yerli bir ürünü kullanmakta bize destek oluyorlar. 2018 ile beraber Simplinx ürünlerinin satış yetkisi tamamen Net Mühendislik A.Ş. ye verildi. Bu avantajlarla birlikte 2019’un Simplinx’in yılı olduğunu düşünüyorum. 

ALPER BEY, BU SÜRECİ BİR DE SİZDEN DİNLEYEBİLİR MİYİZ?

Alper Güçlü: Ben de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü 2001 mezunuyum. Net Mühendislik bünyesinde 2002 senesinden beri çalışıyorum. Genel Müdür görevinde bulunduğum firmamız, 1994 yılından bu yana otomasyon sistemleri ve otomasyon ürünlerinin satışı konusunda faaliyet gösteriyor. Piyasada uzaktan erişim ve bağlantı konusunda önemli açıklar olduğunu gördük. Pazardaki ürünlerin hepsi global yabancı üreticilerin markalarıydı. Ar-Ge yani  teknik tarafta Murat Bey’in firması ve satış konusunda bizim firmamız uzman olduğu için bu ihtiyaca yönelik bir çözüm üretmek ve kendi ürünümüzü geliştirmek konusunda çalışmaları 4 yıl önce başlattık, şimdi de meyvelerini alıyoruz.  2019’dan itibaren satışa ve daha fazla noktaya nasıl ulaşabileceğimize odaklanıyoruz. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimizde müşteri tarafından gelen geri dönüşler de hep olumlu. Hem yerli olması hem de rakip ürünlere göre daha kolay kullanılabilir ve ulaşılabilir olması bize avantaj sağlıyor. Hedef sektör ve uygulamaları noktasında da zaten satışını gerçekleştirdiğimiz makina üreticileri var. Makina üreticileri bu ürünü alıp, kendi panolarına takıyorlar. Makina yurtiçinde veya yurtdışında farklı noktalara gönderildikten sonra servis amaçlı ulaşıp bağlanmak istediklerinde makinanın yanına gitmeden uzaktan bağlantı sağlayabiliyorlar. 

SIMPLINX NASIL ÇALIŞIYOR? 

Alper Güçlü: Makina üreticisi panosuna Simplinx ürününün montajını yapıyor ve diyelim ki, Amerika’ya, İngiltere’ye ya da Orta Doğu’ya makinasını gönderiyor. Karşı tarafın yapması gereken sadece Simplinx cihazı interneti olan bir Ethernet kablosuna, ortamdaki bir kablosuz ağa veya herhangi bir cep telefonuna bağlamak. O anda artık kilometrelerce uzak makinasına yanındaymış gibi bağlanabiliyor. Cep telefonu şarj kablosu artık herkesin yanında. Simplinx ürününü internete çıkmak, cep telefonunu şarj kablosuyla cihazın USB portuna bağlamak ve interneti paylaşıma açmak kadar kolay. Bu ürün öncesinde makine üreticilerinin, “Müşteriye makinamızı gönderiyoruz ancak uzak bağlantı için karşı tarafta çeşitli port ayarları yapmak gerekiyor. Genellikle bir bilgi işlemci (IT uzmanı) olmadığı için bağlantı sağlayamıyoruz. Oraya gitmemiz gerekiyor, bu da gereksiz zaman ve para kaybı anlamına geliyor” şikayetleri vardı. Simplinx bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak herhangi bir ayar yapmadan, çok kolay ve güvenli bir şekilde uzaktaki makinanıza bağlanmayı sağlıyor. 

SIMPLINX HANGİ STANDARTLARI DESTEKLİYOR?

Murat Doğan: Üreticinin makinasına uzaktan bağlanması ve servis vermesi için internete ihtiyacı var ve internet Simplinx cihaza birkaç şekilde verilebilir. Bunlardan ilki RJ45 kablo ile verilmesidir ki bu metod ile Simplinx cihazı doğrudan internete çıkar ve makina üreticisine online olarak görünür. İkinci metod kablosuz ağ kullanarak bağlanmak, üçüncü yöntem ise telefon hotspot özelliğini kullanmak. Telefon şarj kablosu ile fabrikada hiç teknik adam olmasa dahi makina operatörü cep telefonunun internetini paylaştığı anda makina üreticisi cihaza ulaşabilir.

MAKİNA İMALATÇILARI VEYA SON KULLANICILARDAKİ GÜVENLİK KAYGILARINI NASIL DİNDİRİYORSUNUZ?

Murat Doğan: Sizin de belirttiğiniz gibi IOT güvenliği her geçen daha da önem kazanıyor. Güvenlik, hem müşterimiz hem de müşterimizin makinayı sattığı kendi müşterisi açısından da birinci sırada yer alıyor. Simplinx cihazlarının haberleşmesi SSL, encrypted data üzerinden yapılıyor yani hiçbir veri açık biçimde iletilmiyor, her paket ayrı ayrı şifrelenip gönderiliyor. Böylece kötü niyetli yazılımlardan korunmuş oluyor. Ürüne bağlanmak için, sadece kullanıcı adı ve şifre girmek yeterli bir koruma mekanizması değil.  Büyük internet sitelerinde bile kullanıcı adı ve şifre ele geçirilebilir durumunda ki endüstriyel ortamda makinalar için güvenlik çok daha üst seviyede olmalı. Biz her müşterimize şifreyle ulaşılabilecek hardware korumalı bir dongle veriyoruz. Sadece bu dongle’ı elinde olan Simplinx cihazlara bağlanabiliyor. Yani birinin sizin şifrenizi ele geçirmesi yetmiyor, sertifikayı da ele geçirmesi gerekiyor, o da yetmiyor, dongle’ı da eline geçirmesi gerekiyor. Bunlar düşünüldüğünde güvenliği sağladığımızı düşünüyoruz. Cihaz fabrikanın kendi ağından internet çıkıyor ise cihazı fabrika ağından yalıtacak şekilde firewall uygulaması yapıyoruz. Herhangi bir kullanıcı Simplinx cihazının arkasındaki kontrol cihazlarına ulaşamıyor. Simplinx cihazın arkasındaki kontrol cihazlarının da fabrika ağına ulaşamayacakları şekilde yalıtım yapıyoruz. Böylece güvenliği en üst seviyede tutmuş oluyoruz.

SIMPLINX’İN ÜRETİM SÜREÇLERİNİ ANLATIR MISINIZ?

Timur Bir: İTÜ Elektrik Mühendisliği’nden 2000 yılında mezun oldum. 18 senedir endüstriyel otomasyon piyasasının içindeyim. Projenin Ar-Ge kısmıyla Murat Bey ilgilenirken, ben de üretimi, elektronik dizaynı ve çıplak halden kutulu hale getirilmesi kısmı ile ilgilendim. Amerika ya da Almanya gibi ülkelerde bu süreçler daha kolay geçilirken, Türkiye’de oldukça uğraşmak gerekiyor. 4 sene içerisinde kartın üçüncü versiyonunu tasarladık. İlk tasarımı, yerli üretici makinalarda test ettik ama burada çalışan ürün ile Amerika’da farklı, Afrika’da farklı ya da İran’da farklı sonuçlar alabiliyorsunuz. Bu ülkelerin internet ve bilişim altyapıları farklı olması bir yana kullanıcının farklı istekleri nedeniyle de bir takım zorunluluklarla karşılaştık. 
İlk etapta gerekli olmadığını düşündüğünüz bir şey aslında çok elzem çıkabiliyor. Bu noktada ise elinizdeki donanım bu isteği gerçeklemenize imkan vermeyebiliyor. Bu gibi sebeplerle ikinci, üçüncü dizaynları yapmak zorunda kaldık ama çok iyi bir noktaya eriştiğimizi düşünüyorum.  Üçüncü tasarımda, donanım yazılımla çok iyi bir şekilde desteklendi. Son geldiğimiz noktada,  kartın kutulanması sürecini de başarıyla tamamladık, Avrupa ürünlerle aynı kalitede, aynı görünümde ve aynı standartları sağlayan bir nihai ürüne ulaştık. Seri olarak üretim ve satışa hazırız.