Vestel ‘Buzdolabı Soğutma Teknolojisi Değişim Süreci’ projesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2018 Yılı Verimlilik Proje Ödülleri’nde Büyük İşletme Ar-Ge Kategorisi’nde birincilik ödülü aldı.
Vestel Beyaz Eşya Genel Müdür Yardımcısı ve Buzdolabı Fabrikaları Müdürü Osman Alkın konuyla ilgili verdiği bilgide, Vestel’in bu çalışmada, buzdolaplarında kullanılan ve farklı her bir boyuttaki ürün için ayrı ayrı tedarik edilen ana soğutucu elemanı evaporatörün temel yapısını değiştirerek soğutma çevriminin buna uygun biçimde yeniden tasarımını yaptığını söyledi. Böylece, robotik uygulamaların da desteğiyle, tek tip boru tedariğiyle farklı boyutlardaki ürünlerin evaporatörlerine, daha verimli, daha kaliteli ve üretilebilirlik niteliği kazandırılmış oldu.

ROBOTİK SİSTEM TÜM MODELLERİ OTOMATİK TANIYOR

Uygulamanın gerçekleştirildiği robotik sistem tüm modelleri otomatik tanıyor. Kalıp değişiminden üretim işlemine kadar, boru boy ve bant miktarı, bir yapay zeka programıyla yönetiliyor. Arka planda çalışan bu program sayesinde robotun tüm hareketlerini, modele göre 3D uzay ortamında otomatik biçimde belirliyor. El değmeden ve sıfır hata ile kullanılan robotik sistem ve yazılım dünyada ilk olarak yapılmış ve patent süreci de devam ediyor. Dünyada ilk olarak gerçekleştirilen bu yöntem, ürün maliyeti ve rekabette çok daha avantajlı bir konum sağlıyor.

EVAPORATÖR NEDİR?

Buharlaştıcı olarak da bilinen evaporatör, soğutma sisteminde, soğutucu akışkanın sıvı olarak girip buharlaşarak gaz olarak çıktığı bölüm. Soğutucu, evaporatör içerisine girdiğinde ısıyı soğutuyor ve ısıyı ortamdan absorbe ederken kaynamaya başlıyor, nihayetinde buharlaşıyor.