Silindir makinalarında izlenebilirliğini arttırmak ve dünyanın uzak noktalarındaki makinalarına anında servis çözümü sunmak için GMT Endüstriyel ile ilk olarak, en çok sattıkları 4 RHMS 4 toplu Hidrolik Silindir makinaları için bir araya geldiklerini söyleyen Isıtan Makina İmalat Müdürü Fatih Acar, “Makina imalat sektöründe iyi işler yapmanın en önemli nedeni teknik destekten geçiyor.  GMT’nin gelişmiş servis desteği ile başarıları dönüşler elde ettik. Birçok projede hızlı çözümlerle iş birliğimizi güçlendirdik” dedi. 2020 yılının son çeyreğinde imalat alanını yüzde 80 oranında arttıracak yeni fabrika binalarına geçeceklerini söyleyen Fatih Acar ile yakın dönem yatırımlarını, GMT partnerliğinin getirdiği avantajları ve Endüstri 4.0 uyumlu makinaları ile müşterilerine sundukları hizmetleri konuştuk. 

Kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Bursa'da 1959 yılında küçük bir atölye olarak kurulan Isıtan Makina, 1970 yılına kadar binlerce adet kordon ve silindir makinası üretimi yapmıştır. Bu makinalar; sobacılara, havalandırmacılara, davlumbaz imalatçılarına ve muhtelif sac kaporta işleri yapan firmalara satılmış. Türkiye'de halen birçok firma günümüzde dahi o yıllarda satın aldığı makinaları kullanmaktadır. 1970 - 1980 yılları arasında Isıtan Makina olarak büyük tip piramit silindir makinalarının yanında yeni model kordon makinaları, daire kesme makasları ve sıvama makinaları gibi ürünleri de üretim ağımıza eklemiş olduk. 1959 yılından günümüze kadar ki dönemde, müşterilerimize verdiğimiz değer ve destek ile büyüyerek, şu anda 9 bin 500 metrekare kapalı alanda 110 çalışan ile ticari faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 

Yeni ürünler çıkarabilme yeteneğine sahip olan firmamız günümüzde eski ürünlerine ilave olarak hidrolik yatay presler, 4 ve 3 toplu hidrolik silindir makinaları, 4 ve 3 toplu hidrolik profil-boru kıvırma makinaları, motorlu kenet makinaları, caka makinaları, hidrolik köşe kesme makinaları ile son olarak imalat programımıza aldığımız abkant pres makinaları dahil yaklaşık 2 bin 700 adet makina üretmektedir.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?

Isıtan Makina; üretim portföyü olarak hem köşeli büküm, hem silindirik büküm yaparak alanında rakipsiz hale gelmiş ve imalatının yüzde 95’lik kısmını ihraç etmektedir. Önem verdiğimiz yerli malı belgesi ile birlikte, firmamız DAkkS ISO 9001 Kalite Yönetim Belgesi’ne sahip olup, Türk TSE belgesi, TÜV Avusturya CE etiketli üretim yapmaktayız. Yerli malı belgemizdeki oranımızı her geçen yıl arttırarak ülkemizde imalatı gerçekleştirilen teknolojik ürünlerimizi tüm dünyaya tanıtmak ve bilinirliğimizi arttırmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Başta İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Rusya, Mısır, İsrail, Singapur, Güney Kore, Çin, Avustralya, Paraguay, Panama, Kanada ve ABD olmak üzere dünyada 87 farklı ülkeye ihracat yapmaktayız. Yapmış olduğumuz makinalarda müşteri memnuniyetimizi en üst düzeyde tutarak ihracatımızı sürekli arttırmaktayız.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız ya da atacaksınız?

Isıtan Makina olarak müşteri taleplerimiz ve piyasa şartları incelenerek yeni üretim hatlarını belirlemekteyiz. İmalatına 2019 Kasım’da başladığımız NC kontrollü abkant pres makinasını, bunun son örneği olarak gösterilebiliriz. Sürekli gelişen ve değişen dünyadaki teknolojik gelişimleri takip eden uzman mühendislerimiz ile birlikte katkı sağlayacağını düşündüğümüz güncellemeleri makinalarımıza uyguluyoruz. Yapmış olduğumuz bu ilk örnek makinaları sanayilerimizde geri bildirimler alacak şekilde test çalışmalarına tutarak geri bildirimleri topluyor ve seri imalatına geçiyoruz.

Gelişen ticaret ağımız ve artan makina taleplerini karşılamak amacı ile 2020 yılının son çeyreğinde imalat alanımızı yüzde 80 oranında arttıracak yeni fabrika binamıza geçmeyi planlıyoruz. Ayrıca 2021 yılında abkant presin tamamlayıcı ürünü olan ve Ar-Ge çalışmalarına devam ettiğimiz hidrolik makas makinalarını imalat programına almayı planlıyoruz. 

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?
 
Isıtan Makina olarak dikkat edip özen gösterdiğimiz noktalardan biri hammadde tedariğidir. Hammadde tedariği firmamızın ana hedeflerinden biri olan sürdürülebilir büyüme için büyük öneme sahiptir.  Hammaddelerimizi yetkili ve sertifikalı tedarikçilerimizden alarak kontrol sürecini ve zaman kaybını minimize etmekteyiz.

Isıtan Makina olarak yeni bir model veya projeye start verilmeden önce tasarımcılarımız ve mühendislerimizin kendilerine yönelttiğimiz sorular,
            
*Tam olarak neyi amaçlıyoruz?
*Güçlü ve yıllar boyunca sağlam kalabilecek bir makinaya nasıl sahip olabiliriz?

İlk aşamada tüm komponentler bilgisayar ortamında görselleştirilir. Bu noktada Isıtan Makina olarak muazzam önem verilen nokta konstrüksiyon ve tasarımın günümüz şartlarına ne kadar uyumlu olduğudur. Üretim mühendisleri ile olan sıkı iletişim ve tasarımcılarımızın azmi, en iyiyi ve en güçlüyü ortaya çıkarmakta büyük rol oynar. Tüm materyallerin seçimi, makina üzerinde konumlandırılışı ve en iyi performansı elde etmeye yönelik düşüncelerin tümü güçlü bir takım oyunun sonucudur. Teknolojide gelinen nokta ve heyecan uyandıran makina tasarımı kullanıcıların makinalarımıza olan güveninin sebebidir, bu güven de bizim ilham kaynağımızdır. 

Ar-Ge esnasında mühendislerimiz ve tasarımcılarımız mutlaka eski çizim ve tasarımlarımızı da göz önünde bulundurarak onları yeni teknoloji ile kıyaslamaktadırlar.

Detaylı bilimsel metodlar, bilgisayarlı hesaplama ve simülasyon programları aracılığıyla materyal analizleri ve tasarım sonuçları kontrol edilir. Tecrübeli ve işinde hem titiz hem bilgili olan kalite kontrol sorumlularımız sayesinde yüksek kalite ve kullanım ömrü sunan tüm makinalarımız üretim esnasında ve sonunda tek tek kontrollerden geçirilip teslimata hazır hale getirilir.

Makinalarımızın imalatında kullanılan yüksek dayanım, performans ve kaliteye sahip gelişmiş talaşlı imalat makinaları da ürünlerimizdeki sağlamlığının en önemli noktasıdır. Kalite kontrol sorumlularımız düzenli olarak seminer ve güncel kalite konuları ile ilgili etkinlikleri yakından takip ederek, imalatını gerçekleştirdiğimiz makinalarımızda uygulamaktadırlar.

Vals topları, miller, konstrüksiyonların profilleri ya da yataklama sistemlerinin konumları oluşabilecek tüm potansiyel tehdit ve sorunlara karşı düşünülür, hesaplanır ve bu hesaplara göre makinalarımız inşa edilir. Tüm ekip önceki projelerde meydana gelmiş sorunları ve hataları değerlendirip yeni analizlerle karşılaştırır, müşterilerimizden gelen geri dönüşleri de dikkate alarak iş üzerinde yoğunlaşırlar. Sonuç olarak imalatını gerçekleştirdiğimiz her ürün yıllar boyunca aynı performansı sergilemeye ve sağlamlığını korumaya devam etmektedir.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Geriye dönük izlenebilirlik çalışmaları kapsamında neler yapıyor? 

Isıtan Makina olarak; üretim parkurumuzda bulunan ileri teknolojiye sahip CNC tornalar, CNC freze, CNC borwerk, CNC dik işlem ve klasik üniversal tornalar, üniversal freze tezgahlarımızla yüksek hassasiyet ve yüksek verimi bir arada sunan bir üretim hattı anlayışına sahibiz. Makinalarımızın ana gövde ve diğer parçalarını yüksek hassasiyetle, zaman etüdleri yapılarak, sürekli geliştirilen talaşlı üretim parkurumuzda işlemekteyiz. Makina imalatçısı olarak; makina üretiminin bir ayağının yüksek kapasiteli talaşlı üretim diğer ayağının da ileri kaynak teknolojileri uygulamaları olduğunun farkındayız. Kaynak atölyemizdeki tüm çalışanlarımız ortak çalışma yürüttüğümüz üniversitelerimiz tarafından gerçekleştirilen kaynak eğitimlerine katılmakta ve günün teknolojilerini yakından takip etmektedirler. 

Mekanik kısımlar talaşlı üretim ve kaynak hattından sağlanırken, yüksek teknolojiye sahip elektronik ve hidrolik ekipmanların tedariği; konusunda dünya çapında uzmanlaşmış firmalardan sağlanarak montaj hattında ilgili montaj sırasıyla bir araya getirilmektedir.

Montajı biten makinalarımız kalite kontrol personellerimiz tarafından mekanik çalışma sistemi ve kapasitesi, hidrolik sızdırmazlığı, elektronik hassasiyet ve genel görünüşü konularının kapsamlı olarak kontrol edildiği test sürecinden geçmektedir. Gerekli şartları sağlayan makinalar satışa hazır konuma gelmektedir. Isıtan Makina olarak kendi yazılım mühendislerimizin oluşturduğu ERP yazılımımız ile tüm süreçleri ortak bir ağdan kontrol ederek firma verimliliğimizi en üst düzeyde tutuyoruz. Kalite belgelerimizin ana unsuru olan geriye dönük izlenebilirlik çalışmalarımızda imalatını gerçekleştirdiğimiz ürünümüzün seri numarası üzerinde hammadde girişinden sevkine kadar tüm süreçleri kayıt altına alıp gerekli durumlarda kontrolleri sağlıyoruz.

Yakın dönemde başka ne tür bir yatırım yapacaksınız?

Yakın dönemde makina parkurumuzu genişlettik. Makina parkurumuza ilave olarak CNC Dik İşlem makinamızı ve 6 MT CNC tezgahımızı devreye aldık. Üzerinde en çok durduğumuz noktalardan biri yeni açılışını yapacağımız fabrikamızda tam donanımlı Ar-Ge merkezi çalışmalarıdır. Bu bağlamda üniversitelerimiz ile birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Artacak kapasitemiz ile birlikte personel sayımızı da 2020 yılı içinde yüzde 10 artırmayı planlıyoruz.  

GMT, ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?

GMT, yüzde 100 üretim ve tasarım teknolojisine sahip olduğu PLC modelleri ile ülkemizin dışa olan bağımlığını azaltmakta önemli bir rol almaktadır. Kaliteli ve geniş ürün yelpazesi ile makina imalatçılarımızın gerekli olan ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Sağladığı önemli avantajlardan biride GMT Port üzerinden uzaktan izleme ve yönetme imkânı sağlamasıdır. Bu özellik ile Endüstri 4.0 yatırımlarında hızlı ve sonuç odaklı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

GMT ile ilk hangi proje kapsamında bir araya geldiniz?

Yerli imalatçı olması sebebi ile tercih etiğimiz GMT ile imal ettiğimiz silindir makinalarımızın izlenebilirliğini arttırmak ve dünyanın uzak noktalarındaki makinalarımıza anında servis çözümü sunmak için en çok sattığımız 4 RHMS 4 toplu Hidrolik Silindir makinalarımız için bir araya geldik. Ortak özveri ve çalışma ile iyi noktalara geldiğimiz GMT firması ile çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam etmekteyiz.

Sektörde hangi ürünlerinizle ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Sac işleme makinaları sektöründe yaptığımız imalatlar ve geniş ürün yelpazemiz ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Sac şekillendirmede yılların tecrübesi ile müşterimizin silindirik, köşeli ve özel büküm işlemleri karşılamaktayız. 

Endüstri 4.0 uyumlu makinalarımızla dünyanın neresinde olursa olsun müşterilerimizin taleplerini karşılamaktayız. Online olarak;

    Tüm fonksiyon kontrolleri
    Üretilen parça miktarı
    Günlük çalışma saati
    Makina verimliliği 
    Arıza tespiti ve çözümünü müşterilerimize sunuyoruz.

Bu alanda son dönemde hangi projelere imza attınız?

Son imalatını yaptığımız ve üretim hattımızın yeni patentli ürünümüz EDGEBENDER modeli NC Abkant Preslerimizi de izlenilebilir, erişilebilir makinalar segmentine alarak ilerliyoruz. İlerleyen zaman içerisinde tüm ürün gamımızı izlenebilir ve erişilebilir duruma getireceğiz.

Son dönem GMT ile birlikte gerçekleştirdiğiniz projeyi detayları ile anlatır mısınız? Proje hangi ihtiyaçtan doğdu?

Yerli imalatı desteklemek, Endüstri 4.0 uyumlu makinalar geliştirmek amacı ile yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmalarında karşılaştığımız GMT firması ile silindir makinalarımızın uzak erişimlerini gerçekleştirdik. Gelişen satış ağımız ile müşteri ihtiyaçlarına hızlı servis hizmeti sunma prensibimize uygun bir arayışımız vardı. Makina imalat sektöründe iyi işler yapmanın en önemli nedeni teknik destekten geçiyor.  GMT’nin gelişmiş servis desteği ile başarıları dönüşler elde ettik. Birçok projede hızlı çözümlerle iş birliğimizi güçlendirdik.
    
Hangi çözümler kullanıldı? Seçimde hangi kriterler ön plana çıktı?

Destek aldığımız sistemlerin yerli olması öncelikli olarak ön planda oldu. Aynı zamanda GMT’nin tecrübeleri ve çözüm odaklı çalışmalarını göz önünde bulundurduk. Bunun yanında PLC’ler inovatif bir sistem olarak iş yükümüzü oldukça hafifletti. Böylesi bir konuda seçim yaparken hem yerli üretim yapan hem de tecrübeli kadroya sahip GMT ile iş birliği içerisinde olmak bize pozitif olarak yansıdı.

Aktif olarak kullandığımız PLC internet bağlantı hizmeti (WMI), anlık olarak oluşan arızalarda müşterilerimizi anında bilgilendirmemizi sağlıyor. GLC-496R modeli PLC cihazının e-mail gönderme fonksiyonu çözümlerimize önemli katkı sağlamıştır.

Projede ne tür verimlilikler sağlandı?  Nasıl ölçümlediniz, detaylandırır mısınız?

Müşterilerimizin olumlu geri dönüşlerini ve üretim hatlarındaki artışı gözlemleme şansı elde ettik. GMT’nin uzaktan erişim çözümleri ile müşterilerimizin fiziki olarak yanlarına gitmeden servis ihtiyaçlarını anında gerçekleştirebiliyoruz. Bu sebep ile en değerli birim olan zamanı en aktif biçimde kullanmaktayız.