Secomea Türkiye Distribütörü Hidro-Tek’in Genel Müdürü Barış Çalışkan, uzaktan erişimin birçok farklı yöntemi veya çözümü olduğunu, ancak bu yöntemlerin  bir yere kadar çözüm olabildiğini kaydederek, “Konuya sadece ‘Uzaktan Erişim’ olarak bakmak aslında konuyu hafife almak olur. Uzaktan erişim dendiğinde aslına bakarsanız ilk konuşulması gereken konu; Güvenlik… Çünkü güvenliği ikinci plana atarsanız veya göz ardı ederseniz, hem makinalarınızı hem de makinaların bağlı olduğu fabrika ağlarını çok büyük riskler bekliyor. Biz de tüm müşterilerimize ilk önce bunu anlatıyoruz” dedi. 
Secomea’nın, ISA99 (Industrial Automation and Control Systems Security) ve IEC 62443 (Network and system security for industrial-process measurement and control) sertifikalarına sahip olduğunu kaydeden Çalışkan, “Secomea’nın tüm sistemi “AES data encryption” teknolojisi ile uçtan uca şifreli bir sistem üzerinde çalışıyor. Sisteme giriş için “x.509 Cert.” Sertifikası ve kullanıcı tarafından belirlen şifre ile de benzersiz bir güvenlik sağlıyor.  

Bu, makine ve sistem üreticileri için aslında bir sigorta. Çünkü makine üretilip sevk edildikten sonra cihaza interneti vermek veya vermemek tamamen son kullanıcı fabrikaların ve tesislerin inisiyatifinde. Siz hangi cihazı kullanırsanız kullanın kararı verecek olan onlar. Bu durum tercih edilen cihazın kullanılamamasına sebep olabilir. Bu da üreticilere ekstra bir maliyet yaratmış olacaktır. Sertifika verebiliyor olmak bu riskleri minimize edecektir” dedi. Hidro-Tek Genel Müdürü Barış Çalışkan sorularımızı yanıtladı. 

Secomea ne zamandan beri Türkiye’de ve onu rakipsiz kılan özellikleri neler?  

Secomea 2017 yılından beri Türkiye’de. Diğer Uzaktan erişim çözümleri ile karşılaştırdığınızda en büyük fark Secomea size sunduğu altyapı. Bu altyapı içinde müşterilerine tamamen yönetilebilir Server hizmeti veriyor. Bu server ile kullanıcıları veya cihazları istediğiniz gibi yönetebiliyorsunuz. Secomea ayrıca eş zamanlı yapabildikleriyle öne çıkıyor. 

Tek bir ürün ile “Uzaktan Erişim ile makina kontrolü – Bulut Sistemlerine Veri Toplama – Local Sistemlere Veri Toplama – Mobil Cihazlarda izleme veya Kontrol” 

Yani bir cihaz aldığınızda tüm ihtiyaçlarınız için kullanabiliyorsunuz. 

Tabi ki diğer en büyük artısı, her cihazın üzerinde standart olarak bulunan Seri, USB ve Ethernet portları. Dolayısıyla eski sistemleri de bu yapının içine entegre etmek son derece kolay bir hal alıyor. Hatta eski ve yeni cihazlara aynı anda Online olabiliyorsunuz.

Bir diğer özellik ise üzerinde bulunan haberleşme portları, Dahili olarak Kablolu internet (Static/DHCP) ile üzerinde bulunan USB Portlardan WiFi veya 3G bağlantı kurabiliyorsunuz. Bu da sahada size yüksek esneklik sunuyor.

Bir diğer konuşulması gereken konuda sisteme giriş yöntemi, Secomea sistemine girmek için harici bir USB dongle kullanmanıza gerek yok. Bu sayede dongle kaybetmek veya unutmak gibi dertleriniz olmuyor. Kullanıcı adı ve şifre kullanılmadığı içinde başkası görecek veya ezberleyecek diye bir derdinizde olmuyor.

Tabi ki önemli konulardan bir diğeri de her yerden bulabiliyor olmak. Secomea’nın dünyanın birçok noktasında satış noktası var. Örneğin yaptığınız makine üzerinde Uzaktan Erişim cihazınız yok ama ihtiyacınız var. Herhangi bir noktadan aldığınız Secomea cihazı 5 dakika içerisinde kendi sisteminize entegre edebilirsiniz. Bu da bakım faaliyetlerinizin kesintisiz devam etmesini sağlar.
Secomea SiteManager Embedded çözümüz ile herhangi bir hardware almadan, Secomea uzaktan erişim yazılımını PC, IPC veya HMI’larınıza yükleyerek de uzaktan erişim sağlayabilirsiniz. Bu yazılımı

Windows, Linux, RasberryPi, BeagleBone gibi farklı platformlara yükleyebilirsiniz.

Secomea, Uzaktan Erişimi üç ayrı segmentte ele alıyor. Makina üreticileri, Entegratörler, ve Fabrikalar, 

Her bir segment için ortak veya ayrı ayrı çözüm önerileri sunuyor.

Makina üreticileri için standart uzaktan erişim hizmetlerinin dışında sunulan en büyük kolaylıklardan bir tanesi, sistemi son kullanıcılar ile de paylaşabiliyor olmak, yani kullandığı Secomea’yı müşterisi ile paylaşabilmek. Müşteriniz sizin sisteminizi kullanarak makinaya uzaktan erişim yapabilir. Örneğin makineye takmış olduğunuz bir kamerayı müşteriniz de cep telefonundan izleyebilir, tabi ki sistemdeki diğer cihazları görmeden.
Fabrikalar için konu biraz daha detaylı, SCADA’lara veri toplama çözümümüz ile sahadaki IP’leri değiştirmeden istediğimiz cihazlar arasında VPN ağları kurarak veri toplaması yapabiliyoruz.
Ayrıca Secomea Server’ları fabrikalara kurarak, fabrikalar için tam bir Özel altyapı kurabiliyoruz. Varsa diğer fabrikaları sisteme entegre ederek, tüm cihazları tek noktada toplayarak bakım faaliyetleri bir noktadan yapabiliyoruz. Ayrıca dışarıdan sisteme girecek kullanıcıları yönetebiliyoruz. Yönetilebilir switch özelliğine sahip ürünlerimiz ile farklı networkleri entegre edebiliyoruz.

Önceliğiniz hangi sektörler?  

Makina, Otomasyon, Bina Otomasyonu, Enerji İzleme Sistemleri, HVAC bizim için önemli sektörler. Tabi ki son gelen güncellleme ile veri toplayabiliyor olmak bize çok daha geniş bir pazar oluşturuyor.

Veri toplama konusuna gelirsek, Data konusunda veri optimizasyonu nasıl sağlanıyor? 

Secomea’nın dahili DCM dediğimiz “Veri Toplama Çözümü”, 2019’un başında geldi. Müşterilerimize aslında ücretsiz olarak sunduğumuz bir hizmet. Bunu yapabilmek için mevcut cihazlarınızı güncellemek yeterli.

Bu özellik ile kullandığınız cihazlarınızın üzerinde OPC-UA veya Modbus TCP protokollerinden herhangi biri var ise, Secomea dahili olarak yazılan kod ile bu dataları cihazlarda alarak MQTT, REST veya HTTP ile sahip olduğunuz bulut platformlara gönderebiliyor. Bu platformlar MS-Azure, Amazon, Schneider Electric Machine Advisor veya Secomea olabilir. Tercihi tamamen müşteriye bırakıyor.
Secomea veri toplama ile ilgili elbette “cloud” geliştirecek ancak müşterisine herhangi bir zorlama yapmıyor. Müşteri kiminle çalışmak istiyorsa onunla çalışıyor. 
Ayrıca Secomea üzerine yazdığınız JSon kod ile, çekmek istediğiniz dataları optimize edebiliyor, koşullarını belirleyebiliyorsunuz, böylelikle bulut platformlara data miktarı üzerinden ödeyeceğiniz bedeli de düşürüyor

Ayrıca yeni çıkan bir ürünü ile de aynı anda Secomea üzerinde bulunan SDKart’a veri depolaması yapabiliyorsunuz, böylelikle internet bağlantınız kopsa dahi veri kaybı yaşamıyorsunuz.
Aynı anda birden fazla cloud’a data gönderebiliyorsunuz. 

Aslında daha esprili noktası, Uzaktan Erişim ve veri toplamayı eş zamanlı olarak yapabiliyorsunuz, herhangi bir cihaz değişikliği yapmanıza gerek kalmıyor.

Server’larınızda data limit var mı? 

Server’larımızın hiçbir tanesinde limit yok. İstediğiniz kadar cihaz bağlayabilir ve data trafiği oluşturabilirsiniz. İstiyorsanız 10 GB, isterseniz 100 GB oluşturabilirsiniz. Herhangi bir data limitimiz yok, istediğiniz kadar kullanıcıyı da ekleyebilirsiniz.

http://www.hidro-tek.com.tr/secomea.htm