Sürücüsüz otomobillerle ilgili, özellikle son üç yılda, tüm dünyada ve bilişim firmalarına varan bir yelpazede, hummalı bir yarış var. Bu yarışın en önemli handikabı, güvenlik. Dünyaca ünlü ve bilinen firmaların geliştirdiği, sürücüsüz araçların kaza yapması ve kaza senaryolarında, yapay zekaya bırakılan insan hayatı, tartışma konusu olmuştu.

Toyota bu konuda, otomotiv dünyasında, devrim, olarak nitelenen bir çalışmaya imza attı. Yapay zekâ ile insanı, ya da başka bir deyişle, makinayla insanı birleştiren, Toyota, bu çalışmasıyla, önce güvenlik, dedi.

Las Vegas'taki, CES organizasyonunda, otonom cihazlar için geliştirdiği, “gardiyan” sistemini tanıtan Toyota, bu konuda gündeme oturdu.

GARDİYAN İLE ÖNCE TAM GÜVENLİK

Tam güvenlik mottosu ile yola çıkan, Toyota, sürücüsüz otomobillerde güvenlik için jet uçaklarındaki yöntemden ilham aldı. Pilot ile makinanın kesintisiz ama birbirini de engellemeyen birlikteliğinin anahtar olduğu, saptamasını yapan, dünya otomobil devi, Toyota Araştırma Enstitüsü’nün, üç yıllık çalışmasının meyvesinin, “gardiyan” olduğunu açıkladı.

KAZA UYGULAMASI İLE GÜVENLİK DENEYİ

Fuar alanında, sensörler ve araç üstü kameralar marifeti ile online yayında, üç aracın karıştığı bir kazayı canlandıran Toyata, nasıl hiç kimsenin yaralanmayacağının da, matematiğini ortaya koydu.

GARDİYANLA İNSANIN KESİNTİSİZ ÇALIŞMASI

2015’te otonom araçlara odaklanan Toyota, konuya, 2 değişik açıdan bakıyor. Öncelikle, tam otomatik "pilot" modu ile otomobilin yönetimini sürücüden alıyor. "Gardiyan" modu ise sürücünün otomobili yönetme yeteneğini artırıyor. 
Araç üstü kamera ve sensörlerle, olası bir kaza durumunda devreye giren, Gardiyan modu dışında kalan tüm sürüşü, size bırakan bir uygulama kullanılıyor.
2019’da tanıtımı yapılan, Gardiyan Modu ile makine ile insanın yetenekleri en iyi şekilde birleştirilerek kullanılırken, arada bir açma kapma düğmesi olmaksızın, kesintisiz bir birliktelik sağlanıyor.
Toyota, Gardiyan ile insanların yaralanmadığı simülasyonu başardığını ve bundan sonra, sistemin daha akıllı bir makine olmasına odaklandıklarını açıkladı. Özellikle kavşaklarda yoğunlaşan risklere yönelik, çok sayıda senaryo ve çözümleri birleştiren yapay zekanın bu konuda büyük ilerleme sağladığı belirtiliyor.