Yönetim bilgi sistemi, mobil uygulamalar, akıllı kent teknolojileri, yapay zeka ve derin öğrenme, yüz tespit, tanıma uzmanlık alanlarıyla kullanıcılarına yazılım çözümleri geliştiren ve sunan Teracity Yazılım’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Akın, Endüstriyel Yazılım dosya konumuz için sorularımızı yanıtladı. 
 
Teracity’nin yapılanması ve 2021 gündemini paylaşır mısınız?

Teracity Yazılım Teknolojileri 1986 yılından beri Türkiye'de bilişim endüstrisinin içinde yer alıyor. 2015 yılından bu yana da Yazılım Ar-Ge Merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin ilk 10 yazılım Ar-Ge merkezinden biri.  Yazılım üretimini uluslararası standartlara uygun olarak yapan, yazılım ihracat hedefi olan bir şirket.  2017 yılına kadar ağırlıklı olarak yerel yönetimler özelinde yazılım geliştirirken 2017'den bu yana özel sektör için de yazılım geliştiren hem kamu hem özel sektörün dijital dönüşümünün yapı taşlarından biri.  Yönetim bilgi sistemi, mobil uygulamalar, akıllı kent teknolojileri, yapay zeka ve derin öğrenme, yüz tespit, tanıma uzmanlık alanlarımız. 2021 gündeminde de kurumlarda kişisel veri güvenliğinin yapay zeka ve süreç yönetimi ile sürdürülebilir hale getirilmesi, uzaktan çalışma ve pandemi yönetimi, duygu analizi gibi konular yer alıyor. Hedefimiz Avrupa Birliği projeleri arasında da yer almak.
 
Ülkemize alanınızda ne gibi ilkleri kazandırdınız? 
 
Bilişim sektörü genç bir sektör. Bizim şirketimiz ise bu genç sektörün en uzun soluklu şirketlerinden biri. Sektördeki 35.yılımız. Bu süreçte geliştirdiğimiz ürünler ve yaptığımız projelerle bir çok ilki gerçekleştirdik.

•    Türkiye'nin web tabanlı ilk Belediye yönetim bilgi sistemi,
•    Emlak vergilerinin web üzerinden ödemesini gerçekleştirdiğimiz ilk E-Tahsilat uygulaması,
•    Belediyelerde ilk hizmet masası uygulaması,
•    Doğrudan teminli satınalma süreçlerinin web üzerinden yönetimini sağlayan, e-imza, mobil imza destekli ilk E-doğrudan temin uygulaması
•    İlk çoklu dil destekli E-belediye uygulaması gibi örnekler gerçekleştirdiğimiz ilklerden bazıları.
 
21. yüzyılın kentleri için ne tür bütünleşik çözümler sunuyorsunuz? Son dönemde hangi projelere imza attınız? 
 
İnternet 21. yüzyıla damgasını vuran ve yaşam içindeki tüm süreçleri değiştiren en önemli devrimdir. Dolayısı ile 21. yüzyıl kentleri için “dijital yaşam” tanımı stratejik bir değer taşır. Teracity'nin kentler için sunduğu çözümlerin odağında da “Dijital Yaşam” ve “Uçtan uca (bütünleşik) çözüm” kavramları yer almakta. TeraMIS belediye yönetim bilgi sistemi ürünümüz belediyelerin iş kapsamına giren her başlıkla ilgili geliştirdiğimiz 60’dan fazla modülden oluşuyor. E-Belediye ürünümüz ise Türkiye'nin en kapsamlı e-belediye uygulaması. Sadece borç ödeme uygulaması değil, evlendirme süreçlerinde sosyal yardıma, evcil hayvan sahiplenmeden ruhsat işlemlerine kadar birçok modül içeriyor.  30’dan fazla banka ile entegrasyon ve bir çok e-devlet uygulaması ile entegre. Ayrıca Coğrafi Bilgi Sistemi konusunda da Micro Station, Netcad ürünleri ile entegre olarak çalışıyor. Uzaktan sayaç okuma sistemleri, el terminali uygulaması, ön ödemeli sayaç sistemleri gibi birçok sistemle de haberleşebilen bir yapımız var.  Bursa Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Konya Selçuklu Belediyesi, Adana Seyhan Belediyesi, İstanbul Bakırköy Belediyesi, İzmir Buca Belediyesi birlikte çalıştığımız ve dijital dönüşüm projelerini gerçekleştirdiğimiz kurumlardan bazıları.
 
Çözümleriniz arasında yer alan Bilimp Teknolojisi’nden ve kullanıcılarına getirdiği avantajlardan bahseder misiniz? 
  
Bilimp'in mottosu "Bütünleşik İş Araçları". Web tabanlı, sunucu veya bulut modeli ile çalışan, mobil uygulaması olan, panel çözümleri içeren, 20’den fazla iş aracı sunan bir yazılım. Görev ve proje yönetiminden, iç iletişim uygulamalarına, kişisel veri yönetiminden öneri sistemlerine insan kaynakları yönetiminden satış ve teklif yönetimine birçok iş aracı var. Bilimp teknolojisi ile özellikle üzerinde durduğumuz konulardan biri çok sayıda yazılım kullanmanın işleri karmaşık hale getirdiği, maliyetleri yükseltiyor olması ve sonuçta da hayatımızı kolaylaştırmasını beklediğimiz teknolojinin işimizi daha zor hale getirdiği gerçeği. Biz Bilimp’le bu karmaşa için bir çözüm vadediyoruz. “Çok sayıda yazılım yerine Bilimp kullanın” sloganımız. Bilimp bütünleşik iç araçları ile tüm kullanıcılarımıza daha düşük satın alma maliyeti, daha az entegrasyon ihtiyacı, daha yüksek veri güvenliği sağlıyor, mavi yaka dahil tüm çalışanlarına erişim imkanı sunuyor ve sürdürülebilir bir dijital omurga ve yapay zeka altlığı oluşturuyoruz.  
 
Dijital dönüşüm süreçlerine geçişte müşterilerinize ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

Dijital dönüşüm tüm kurumların içinden geçeceği zorlu ve zorunlu bir süreç. Bu dönüşümü tamamlayabilmek için eski alışkanlıkları terk etmek, kurum kültürünü değiştirmek, dijital teknolojiyi iş süreçlerinin tamamına entegre etmek, sürekli dönüşmek ve kararlılıkla uygulamak gerekiyor. Biz de geliştirdiğimiz teknolojilerle bu sürece katkı koyuyoruz. Bilimp hem özel sektörde hem de kamuda bu dönüşümü hızlandıracak çok önemli bir platform. Çalışanların dönüşümünü kapsamayan bir dönüşümden bahsetmek mümkün değildir. Bilimp sadece beyaz yaka çalışanların değil mavi yakanın da kullanıcısı olduğu katılımcı bir ortam oluşturuyor. Aynı zamanda kurumlar dış paydaşlarını da bir ekosisteme dahil edebiliyorlar. Operasyonda işlerin nerelerde aksadığını görmenizi ve iyileştirmenizi kolaylaştırıyor.  Daha fazla çıktı üretilmesine yardımcı oluyor, dijital kurumsal hafızayı oluşturuyor. Kurumların daha verimli şekilde çalışmalarına da yardımcı oluyor.

Yazılım ekibinizin yetkinliklerini de paylaşır mısınız okuyucularımızla? 
 
Yazılım ekibimiz aslında üç ekipten oluşuyor. Gereksinim tespiti ve analiz ekibimiz, UX/UI konusunda çalışan tasarım ekibimiz ve mimari tasarım ve kod geliştirme ekiplerimiz var. Bu ekiplerdeki toplam çalışan sayımız 19.  Yazılım ekibimizdeki kadın çalışan sayısı 7, çalışan mühendis sayısı 9, yüksek lisans mezunu çalışan sayımız ise 4 olarak dikkat çekiyor. Gerek şirket içi gerekse şirket dışı eğitimlerle de çalıştığımız proje konularına ilişkin eğitimler aldırarak çalışanlarımızın yetkinliklerini de düzenli olarak arttırıyoruz.