Tekstil ürünlerine olan küresel talep kontrolsüz bir şekilde büyüyor. Uzmanlar, günümüzde yılda 80 milyon olan tekstil ürünü talebinin 2030’da 120 milyona yükselmesini bekliyor. Yine de tekstil fiyatları düşüyor. Sonuç olarak, tekstil üreticileri sürekli olarak maliyetleri düşürmek zorunda kalıyor.

Bu durum OEM’ler için, her zamankinden daha hızlı ve daha verimli makina ve tesisler geliştirmek anlamına geliyor. Bu hedefe Festo’nun ana ürün serisi gibi güvenilir ve cazip fiyatlı komponentlerle ulaşılabilir. Bunlar “Otomasyon Teknolojisinin Yıldızlarıdır” – dünyanın her yerinde hızla temin edilebilir, dayanıklı ve cazip fiyatlıdır.

Festo’da tekstil endüstrisi için Kilit Müşteri Yöneticisi Bernhard Wolz, “Çoğu tekstil makinası üreticisi, Avrupa’da ön-üretim makinaları için kendi geliştirme merkezlerine sahip. Fakat tekstil makinaları Çin veya Hindistan gibi üretim ülkelerinde monte ediliyor. Dolayısıyla, müşterilere yakınlığın boş bir vaatten daha fazlası olması gerekiyor,” diyor.

Bu yüzden, ana makina üreticileri için, tedarikçilerinin ürünler, yedek parçalar, tavsiye ve hizmetler ve aynı zamanda bireysel, özelleştirilmiş ürün çözümleri ile dünyanın her yerinde hazır bulunması son derece önemlidir. Bu nedenle, Festo’nun endüstri tecrübeli otomasyon uzmanları sadece Avrupa’yı değil, özellikle çok büyük tekstil makinası stokları bulunan Asya ülkelerini dolaşıyor.

RİNG İPLİK VE KOMPAKT İPLİK EĞİRME MAKİNALARI

Ring eğirme ile, yeni nesil makinalar enerji tüketimini ve üretim maliyetlerini azaltmaya yardımcı olur. Modüler makina konseptleri, ipliğin çeşitliliği açısından esnek olma gereksinimini sağlamaktadır. Dünya piyasa liderleri tarafından üretilen verimli ring eğirme makinaları, hem kaba ve ince iplikleri hem de özel iplikleri işleyebilir. Ekonomik çözümler, ipliğin kilogramı başına yatırım maliyetlerini azaltır ve böylece ring eğirmenin birim maliyetini düşürür.

Kompakt eğirme makinaları, bir ipliğin kenar elyaflarını tamamen iplik yapısına bağlar. En ileri teknolojili kompakt eğirme makinaları, geleneksel diğer çözümlerin sıkıştırma enerjisinin sadece yaklaşık yüzde 25’ine ihtiyaç duyar. Aşınan sıkıştırma kayışlarını değiştirmek için gereken maliyetleri ve işçiliği ortadan kaldırır. Bu makinalarda üretilen iplikte çok az tüylenme oluşur.

DAYANIKLI STANDART KOMPONENTLER 

Hem ring eğirme ve kompakt eğirme makinaları hem de diğer tekstil makinaları genellikle dayanıklı standart otomasyon komponentleri ister. Bunlar elyaflı temel tekstil malzemelerinin yarattığı tozlu ortamlarda ve aynı zamanda güneydoğu Asya’daki üretim ülkelerinin sıcak ve nemli tropikal ikliminde güvenilir işletim sağlarlar. Festo’nun DSNU (yuvarlak silindir), DSBC (ISO silindiri) ve kendinden ayarlı yastıklama sistemi PPS’li ADN (kompakt silindir) gibi pnömatik silindirleri, herkesçe bilinen dayanıklılıklarını hem laboratuvarda hem de pratik işletimde milyonlarca defa göstermiştir.

Aynı durum, Festo’nun VUVS valfleri ve VTUG valf adaları için de geçerlidir. Pnömatik kontrol devresi, Festo’nun MS serisi esnek ve modüler şartlandırıcı ünitelerinin yanı sıra uygun boru sistemi ve bağlantı parçalarıyla tamamlanır. Eğer konumlara hassas bir yaklaşım gerekiyorsa, işletmeye alınması bir pnömatik silindir kadar kolay olduğundan, tercih edilen çözüm (Optimized Motion Series) Optimize Edilmiş Hareket Serisi’nden elektrikli silindir EPCO’dur. 

ANA ÜRÜN SERİSİNDE 2200 KOMPONENT

Bahsedilen otomasyon komponentleri, Festo ana ürün serisinin parçasıdır. Bu “Otomasyondaki Yıldızlar”, pnömatik ve elektrikli kumanda zincirinin her aşamasından, basınçlı hava hazırlamadan, valfler ve silindirlerden, uygun boru tesisatı ve bağlantı rakorları gibi aksesuarlara kadar iki bin 200’den fazla komponent içerir. Tekstil makinası imalatçıları, Festo ana ürün serisi ile, büyük miktarlar gerektiğinde bile tüm uygulamaların yaklaşık yüzde 80’ini zahmetsiz, hızlı ve uygun fiyatlara gerçekleştirebilirler.

DÜNYANIN HER YERİNE HIZLI TESLİMAT

Konfigüre edilebilir ürünler beş gün içerisinde sevk edilirken, yıldızla işaretlenmiş komponentlerin çoğu siparişin alınmasından sadece 24 saat sonra sevkiyat için hazırdır. Ana ürün serisi içerisindeki tüm ürünler dünyanın her yerinde ve Almanya, Çin ve ABD’nin çekirdek piyasalarında dağıtılmış çeşitli yerlerdeki otomatikleştirilmiş üretim sayesinde aynı kalite düzeyiyle mevcuttur. Hindistan, Brezilya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve İsviçre’de başka fabrikalar vardır. Almanya, Çin ve ABD’deki yüksek derecede otomatikleştirilmiş lojistik merkezleri sayesinde dağıtım da bölgeselleştirilmiştir, dolayısıyla tüm müşterilerin %70’ine bir gün içerisinde ulaşılabilmektedir.

VERİMLİ ÜRETİM

Festo’da tasarım mühendisleri ile üretim planlayıcıları arasında gerçekleştirilen iş birliği, ana ürün serisinin en yeni komponentlerinin ayırıcı özelliğidir. Komponentlerin yüksek otomasyon dereceli Festo tesislerinde üretilebilmesini garantilemek için, bu ürünlerin geliştirilmesi sırasında yakın bir şekilde birlikte çalıştılar. Örneğin, yeni mini eksen DGST için yoke ve sürgü tek parça olarak tamamen otomatik üretilir. İlave olarak, geliştiriciler, başarılı şekilde önceki modele göre komponent sayısını yüzde 60 kadar azalttı. Bu, DGST’nin maksimum verimlilikle büyük miktarlarda üretilmesini mümkün kılmaktadır. Bu yaklaşım aynı zamanda yataklı silindir DFM için çevrim sürelerinin neredeyse yüzde 50 kadar azaltılmasına olanak sağlamıştır. Firmanın tesisleri şimdi her dakika bir DFM üretebilmektedir. Bir başka örnek, her 12 saniyede bir tümüyle montajlı bir valf üreten, standart valf VUVG için tamamen otomatik üretim hattıdır.

OTOMASYON DÜNYASINDAKİ YENİ YILDIZLAR

Otomasyonun şimdiki Yıldızlarının sundukları şeyler, fiyatlarından ve lojistik avantajlarından daha fazlasıdır. Örneğin, mini eksen DGST kendi türünün en küçüğü ve piyasadaki en kısa kızaklı silindirdir. Bununla birlikte, hassasiyet, kuvvetler, hareket kontrolü, dayanıklılık ve güvenilirlik söz konusu olduğunda güçlüdür. 

Otomasyondaki diğer yeni yıldızlar arasında, neredeyse tamamen tek parça olarak üretilen ve en küçük alanlarda küçük ve mikro hareketler yapabilen hafif ve kompakt silindir ADN-S bulunur. MS2 serisi şartlandırıcı ünitelerin regülatörleri ve filtre regülatörleri, doğrudan makinada prosese yakın kullanım için ve kol ucu uygulamaları için tasarlanmıştır. Hafif ve küçük boyutlu olmakla birlikte 350 l/dk’ya kadar yüksek debilere sahiptirler. Hortum/bağlantı rakoru kombinasyonu PUN-H/QS aynı zamanda standart uygulamalarda ve ıslak bölgelerde güvenilir basınçlı hava beslemesi sağlar ve gıda endüstrisinde kullanım için uygundur. Bunlar, cazip fiyatlara dünyanın her yerinde hızlı teslimat sunan Festo ana ürün serisindeki 2200’den fazla üründen sadece bazılarıdır.

DAHA İYİ DAĞITIM HİZMETİ

Rotor ve havalı eğirme makinaları gibi yüksek performanslı makinalar durumunda, OEM’lere sadece güvenilir standart komponentler sağlanması değil, aynı zamanda bunların otomasyon tedarikçilerinin, kendi temel uzmanlıklarına yoğunlaşarak makina teknolojilerini daha da geliştirmelerine imkan verecek çok kapsamlı hizmetler sunmaları beklenir. 

Festo’dan endüstri uzmanı Bernhard Wolz, “Bizim valf adaları takılmış montaj plakaları, şartlandırıcı üniteler ve hortum sistemi gibi komple üniteler sağlamamızı bekliyorlar” diyor.

Sensörlere, bağlantı parçalarına ve aksesuarlara sahip tamamen monte edilmiş DSBC silindir gibi komple üniteler, Festo Design Tool 3D’nin yardımıyla çevrimiçi yapılandırılabilir ve bir ünite olarak sipariş edilebilir. Festo Design Tool 3D, Festo’ya özel CAD ürün kombinasyonları üretmek için kullanılan bir 3D ürün konfigüratörüdür. Bu, makina tasarımcılarının ürün modüllerini bir CAD formatında hızlı, hatasız ve otomatik olarak üretmesine ve sipariş etmesine olanak verir. OEM’ler aynı zamanda özel etiketlemeli müşteriye özel hortum sistemine ve özel debi kontrol valflerine büyük önem verir.