Net Mühendislik Genel Müdürü Alper Güçlü ve Simplinx Elektronik Ar-Ge Sorumlusu Murat Doğan, yerli üretim Simplinx ile ilgili hedeflerini paylaştı. Uzak bağlantıdan sonra veriyi lokal olarak toplama ve lokal olarak analiz edip kullanıcıya sunma gibi iki basamaklı planları olduğunu söyleyen yetkililer ile ürünün kullanıcıya sağlayacağı kazançları konuştuk.   

SIMPLINX ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ 4.0 VİZYONUNA NASIL HİZMET EDECEK?

Murat Doğan: Simplinx tam bir endüstriyel IOT(IIOT) cihazı. Uzaktan, internet üzerinden veriye ve saha cihazlarına ulaşmayı temsil ediyor. Gerektiği durumda cihaz veri toplamak içinde kullanılabiliyor. Asıl amacı da uzaktaki kontrol cihazlarını kendi ağınızdaymış gibi görmek. IOT noktasında cihaz işini yapmış oluyor sonrası ise kullanıcının verileri alıp, analiz etmesi ve raporlamasına kalıyor. 
Her firmanın kendi makinasının performansı ya da arıza durumlarına yönelik görmek istediği verileri olabiliyor. Bu verilerin bulut ortamında toplanması ve analizini kolaylaştıracak raporların oluşturulması sağlanacaktır. İlerleyen dönemlerde bu konulara ağırlık vermeyi düşünüyoruz. 

BU ÇÖZÜMLERİN BULUTLA ENTEGRASYONU VE ANALİZİ YÖNÜYLE NE TÜR HEDEFLER KOYDUNUZ? 

Alper Güçlü: Burada iki tane hedefimiz var. Uzak bağlantıdan sonra veriyi lokal olarak toplamak ve yine lokal olarak analiz ederek kullanıcıya göstermek. Bunu bir tane makina özelinde çözdükten sonra, müşteri yıllık 100 tane makina üretiyorsa, bu 100 makinadan da gelen verinin aynı ortamda görülebilmesi için verilerin tamamının bulut ortamına aktarılması gerekiyor. Bu noktada, işe doğru bir zamanda başladığımızı düşünüyorum. Makina üreticilerinin büyük bir çoğunluğu Simplinx’i sadece servis ihtiyacı olduğunda bağlanıp sorununu çözmek için kullanıyor ama Endüstri 4.0 kapsamında verileri alıp, kendi makinasını geliştirmek için kullanması gerekiyor. Böylece nerelerde, hangi hataları, ne zaman, ne kadar süre ile yaşadığını görmek ilerde yapacağı makinalar için kendisine bir avantaj oluşturacaktır. 

SIMPLINX YAZILIMSAL OLARAK NE TÜR AVANTAJLAR SAĞLAYACAK? 

Murat Doğan: Rakiplerin çoğu uzak bağlantıyı kendi sunucuları üstünden sağlıyor. Makina üreticisindeki sorumlu mühendis ile diğer fabrikadaki cihaz bağlantısı genellikle sunucu üzerinden sağlanıyor. Bu sebeple cihaz ya da kullanıcı başına belli data kotası konuyor. Bu kota aşılınca da firmalar problem yaşayabiliyor. Biz ise doğrudan bağlantı kuruyoruz. Arada sunucunun olmaması hız, kota ve güvenlik açısından avantaj sağlıyor. Bütün veri internet üzerinden bir sunucuya sonra da cihaza akmıyor. Veri, en kısa yoldan kullanıcından cihaza gitmiş oluyor. 

SIMPLINX’İN TÜRKİYE’DE PAZARLAMA VE SATIŞI İÇİN HANGİ KANALLARI NASIL KULLANIYORSUNUZ? 

Alper Güçlü: Bir süredir bizim için önemli bir pazar olan makina üreticilerine direkt ulaşıp aktif olarak satış yapıyoruz.  Bunun haricinde değişik bölgelerde bayi yapılanması veya sistem entegratörü çalışmalarına odaklanacağız. Hem makina üreticilerine hem de makina üreticileriyle çalışan satıcı ve sistem entegratörlerine ulaşabilmeyi hedefliyoruz. Tüm satış kanallarını açık tutarak herkese ulaşabilmek istiyoruz. Sektörel dergilerde reklamlarımız Mart ayından itibaren başlıyor. Türkiye içerisinde sektörel fuarlara katılıp, ürünümüzü mümkün olduğunca ilgili herkese ulaştırmak istiyoruz. Türkiye’de belli bir yol aldıktan sonra da ikinci aşama olarak yurtdışı fuarlarına katılarak yurtdışına açılmak ve bir dağıtım ağı kurmak en başından beri planlarımız arasında yer alıyor.  

2019 SONUNDA SIMPLINX İLE İLGİLİ HEDEFLERİNİZ NELER?

Alper Güçlü: Müşterilerden aldığımız geri dönüşler Simplinx’in rakiplerine göre çok daha kolay bağlantı sağladığı yönünde oluyor.  Hem donanımsal hem de yazılımsal olarak eksiklerimizi tamamlamış durumdayız. 2019 yılı sonuna kadar mümkün olduğunca yurtiçinde satış-pazarlama dağıtım kanallarımızı güçlendirmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz. 2020 için Türkiye’de pazar lideri olma hedefimiz var. 2020’den itibaren de ürünü tüm dünyada  yaygınlaştırmak istiyoruz.