Emniyet ürünleri ve emniyet servisi ile ilgili çok uzun bir geçmişe sahip olduklarını söyleyen SICK Türkiye Güvenlik Sistemleri Ürün Yöneticisi Mustafa Sezer, “6 Adımda Güvenli Makina” kılavuzumuzu yeni standartlara göre güncelleyerek Türkçe olarak müşterilerimizin hizmetine sunduk” dedi. Fonksiyonel güvenlik alanındaki SICK uzmanları tarafından verilen fonksiyonel güvenlik uygulamaları uzmanı eğitimlerinde, dört gün boyunca detaylı pratik örnekler, kanıtlanmış uzman tavsiyeleri ve derinlemesine tartışmalar üzerinden katılımcılara fonksiyonel güvenliğin, risk değerlendirmesi, koruyucu cihaz sistemleri ve bunların nasıl değerlendirileceğinden dokümantasyon ve makinanın doğrulanmasına kadar her türlü yönünün anlatıldığını söyleyen Sezer, sorularımızı yanıtladı.  

SICK FİRMASININ EMNİYET ÇÖZÜMLERİ İLE İLGİLİ BİLGİ VERİR MİSİNİZ? 

SICK firması olarak emniyet ürünleri ve emniyet servisi ile ilgili çok uzun bir geçmişe sahibiz. Her ürün grubumuzda olduğu gibi güvenlik ürünlerimize de firmamızın yenilikçi ruhu yansımış durumda. Dünyadaki ilk kaza önlemede kullanılan güvenlik bariyeri 1952 yılında kurucumuz Erwin SICK tarafından icat edilmiştir. Yine aynı şekilde, 1993 yılında ilk güvenlik amaçlı kullanılan lazer alan tarayıcı da firmamız tarafından üretilmiştir.  Bu alanda sahip olduğumuz 70 yıllık tecrübe ile güvenlik konusuna yön veren lider firma olduğumuzu söyleyebilirim. Kullanıcılarımız, endüstriyel güvenlik alanında ihtiyaç duyacağı bütün ürünleri ve danışmanlık hizmetini bizden temin edebilirler. Sunduğumuz çözümleri 4 ana bölümde açıklarsak; güvenlik bariyerleri, lazer alan tarayıcılar, güvenlik röleleri ile anahtarları ve güvenli PLC’ler ve son olarak servis ve danışmanlık desteğimizi söyleyebilirim. Bunlar ürün gamımız içinde yer alan ürünlerden sadece endüstriyel güvenlik ile ilgili olan ürünler. Emniyet ürünlerimiz dışında görsel kontrol, otomatik tanımlama, gaz analiz ve mesafe ölçüm cihazları gibi birçok farklı ürün ailesine de sahibiz.

BİR MAKİNAYI EMNİYETLİ HALE GETİRMEK İÇİN HANGİ SÜREÇLER NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR? 

Bir makinayı emniyetli hale getirebilmek için uzun süredir müşterilerimize sunmuş olduğumuz “6 Adımda Güvenli Makina” kitapçığımız bu konuda bize yol gösteriyor.

Bu adımlar sırası ile;

1-    Risk değerlendirmesi
2-    Güvenli tasarım
3-    Teknik koruma önlemleri
4-    Kalan riskler ile ilgili kullanıcının bilgilendirmesi
5-    Toplam onay
6-    Pazara sürme

Bu adımların detaylı bir şekilde incelenerek uygulanması gerekir ve ihtiyaç halinde bu adımlar sırası ile tekrarlanabilir.  Bu nedenle “6 Adımda Güvenli Makina” kılavuzumuzu yeni standartlara göre güncelleyerek Türkçe olarak müşterilerimizin hizmetine sunmuş bulunuyoruz.

SICK, MAKİNA VE TESİS EMNİYETİ İÇİN TÜRKİYE'YE HANGİ KATMA DEĞERLİ ÇÖZÜMLERİ SUNUYOR? 

SICK firması olarak bir makinanın ve tesisin emniyetli hale getirilebilmesinin sadece ürün satarak gerçekleşmediğini çok iyi biliyoruz ki bu özelliğimiz bizi sektörde diğer firmalardan ayıran ön önemli özelliklerimizden biridir. Kullanıcılarımıza her zaman A’dan Z’ye çözüm sunma gayreti içerisindeyiz. 

Kullanıcılarımıza sunmuş olduğumuz diğer bir katma değer ise paket çözümler sunabiliyor olmamızdır. Bu sayede, bizden artık tek bir ürün alır gibi paket bir çözüm alabiliyorlar ve paket çözüm güvenlik ürünleri; elektriksel bağlantı şeması, PLC programı ve onay sürecinde ihtiyaç duyulan sistema program desteğine kadar her adımı içeriyor. Gerekli olan güvenlik seviyesini karşılayan bu paket çözümler ile müşterilerimizi ara adımlardaki birçok uğraştan ve endişeden kurtarıyoruz. Örnek vermek gerekirse, bir şirinkleme makinasını güvenli hale getirmek isteyen bir firma kendi makinasına tarafımızdan özel olarak hazırlanmış uygulama paketi ile gerekli tüm güvenlik ürünlerini ve programlarını paket olarak alabilecek. Bu paket gerekli olan güvenlik kategorisini de sağlamış olacak. 

Tüm bunlara ek olarak, TÜV SAAR ile birlikte sertifikalı fonksiyonel güvenlik uygulamaları uzmanı eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimi tamamlayıp başarılı olabilen kişiler, yalnızca fonksiyonel güvenlikle ilgili yasal standartları öğrenmekle kalmıyor, aynı zamanda makina güvenliği konusunda doğrulanmış değerlendirmeleri yapabilme becerilerine sahip oluyor ve süreç içindeki tüm aşamaları tanıyor. Eğitimimiz; mühendisler, sistem entegratörleri ile sistem geliştiricilerinin yanı sıra makina güvenliğinden sorumlu personellere yöneliktir. Avrupa Makina Yönergesi ve fonksiyonel güvenlikle ilgili standartlar (ISO 12100, ISO 13849-1/-2 ve IEDC 62061) bir makinanın işletimsel aşamaları sırasında sorumlu görevleri gerçekleştiren insanlar ve kuruluşların bunları yapabilmek için gereken becerileri edinmeleri ve bu beceriler için kanıt sunmalarını gerektirmektedir. Katılımcılar "Makinalarda Fonksiyonel Güvenlik " eğitimine katılarak ve TÜV testini başarıyla geçerek makina güvenliği konusundaki son gelişmeler hakkında güvenilir bilgiye sahip olduklarını kanıtlayabilir. Fonksiyonel güvenlik alanındaki SICK uzmanları, dört gün boyunca detaylı pratik örnekler, kanıtlanmış uzman tavsiyeleri ve derinlemesine tartışmalar üzerinden katılımcılara fonksiyonel güvenliğin, risk değerlendirmesi, koruyucu cihaz sistemleri ve bunların nasıl değerlendirileceğinden dokümantasyon ve makinanın doğrulanmasına kadar her türlü yönü konusunda bilgi sunuyor.