Rockwell Automation Türkiye Ülke Direktörü Ediz Eren, Endüstri 4.0 ile birlikte dijitalleşmenin artık sadece proje yöneticilerinin değil, fabrika yöneticilerinin de gündemi haline geldiğini söyleyerek, dijital dönüşümle ilgili servis hizmetleri kapsamında ‘Network Services’ kapsamındaki hizmetleriyle çözümler sunacaklarını açıkladı. “Müşterilerimizin, dijital dönüşüme nereden başlamaları, ilk adımı nasıl atmaları gerektiği konusundaki kafa karışıklıklarını gidermek, güvenilir bir tedarikçiden çözüm sunabilmek adına çalıştıklarını vurgulayan Eren, sorularımızı yanıtladı. 

PROFESYONEL KARİYER YOLCULUĞUNUZU AKTARIR MISINIZ? 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden 2002 yılında mezun oldum. Profesyonel kariyerime 2004 yılında başladım. Akkardan otomotiv yan sanayi firmasında bakım bölümünde görev aldım, burada 6 ay çalıştıktan sonra Assan Alüminyum’a geçtim. Tuzla’daki fabrikasında bakım mühendisliği, elektrik, enstrüman ve otomasyon bakım yöneticiliği gibi pozisyonlarda 7 yıl görev aldıktan sonra 2011 yılında Rockwell Automation’da göreve başladım ve çok farklı bir dünyaya geçmiş oldum. ‘Satış Yöneticisi’ olunca daha önce fabrikada kapalı ortamda makinaların arızalarıyla ilgilenirken, bir anda Türkiye’nin her tarafından müşteriyle muhatap olan ve onlara hizmet sunan bir pozisyona geldim. 

ZOR BİR KARAR MIYDI?

Evet, çok zor bir karardı. Açıkçası hayatımın en önemli ve uzun karar verme sürecini orada yaşadım. Çevremin fikirlerine de danıştım ve gelmeye karar verdim. Neden Rockwell Automation? Daha önceki görevlerimde Rockwell Automation ürünlerinin bende oluşturduğu kredinin büyük bir etkisi oluşmuştu. Rockwell Automation, kullanıcısı olarak çok sempati duyduğum bir markaydı ve kararımın olumlu sonuçlanmasında da bunun etkisi büyüktü diyebilirim. 2011 yılında Satış Yöneticisi olarak göreve başladığımda daha küçük bir ekibe sahiptik.  Piyasada Rockwell Automation ürünleri konusunda destek konusunda bir açlık halen vardı ve biz o süreci büyüyen ekibimizle çok iyi değerlendirdik. Daha sonra servis ihtiyaçlarındaki artışa paralel olarak açılan ‘Servis Ülke Müdürlüğü’ pozisyonuna 2015 yılında geçtim. Bu görevde yaklaşık 3 sene çalıştıktan sonra şimdiki pozisyonuma geldim.  

2019 YILI İÇİN İŞ GÜNDEMİNİZİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?  

Planlama yapmak açısından güzel bir dönem diyebiliriz. Ekonomistler, ikinci yarıdan itibaren ekonomik gidişatın daha pozitif olacağında çoğunlukla hemfikirler. Rockwell Automation olarak ülkemizde zaten gidecek daha çok yolumuz, ulaşacağımız çok daha fazla müşteri var. Müşterilerimize gittiğimizde kendilerine ne gibi çözümlerle faydalı olabileceğimizi anlatmaya çalışıyoruz. Hangi sektörde hangi müşteriye hangi çözüm daha uygundur, hangi çözümlerimizin altını çizmeliyiz konularında çok fazla sayıda toplantı yapıyoruz. Çünkü birçok müşteri bizim sadece PLC, sürücü ve operatör paneli sunduğumuzu düşünse de aslında endüstriyel otomasyon ve bilgi çözümlerinde çok daha geniş bir yelpazeyi kapsıyoruz. Her ne kadar mevcut ekonomik görünüme paralel olarak bazı projelerin beklemeye alındığını görsek de onların yerine koyabileceğimiz önümüzde çok fazla fırsat var. Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 yine bizim için çok güzel bir akım. Sadece bakım mühendisliğinin, proje yöneticisi ve yatırım biriminin düşüneceği şeyler olmaktan çıkıp, fabrika sahiplerinin dijitalleşme neymiş, dijital çözümler nelermiş diye araştırmaya başlaması projeleri hızlandırdı. Zira projeler üst yönetim desteği olduğunda çok çabuk ilerleyebiliyor. 2019 yılında da bizim lokomotifimiz dijitalleşme çözümleri olacak. 

NE TÜR ÇÖZÜMLERLE DİJİTALLEŞMEYİ SAĞLAYACAKSINIZ?

Rockwell Automation olarak öncelikle dijital dönüşümün neresinde olduğumuzdan başlamak istiyorum. Geleneksel otomasyon çözümlerimiz içerisinde sürekli yeni ürünler çıkıyor, bu ürünlere yeni yeni özellikler katılıyor. Son olarak motor sürücü ailemizde büyük bir değişiklik oldu ve önceden dahil olmadığımız teknik detaydaki projelere de sunabileceğimiz şekilde portföyümüz genişledi ve rakiplerin önüne geçmemizi sağlayacak teknolojik yenilikler sunabilir duruma geldik.  PLC ve DCS tarafında da pazarı sürükleyen gelişmelerimiz yine var ve diğer bir taraftan da herkesin ilgisi dijitalleşmede yoğunlaşıyor. 2018 yılı içinde analitik çözümlerimiz kapsamında önce FactoryTalk Analytics hardware ve yazılım çözümlerimiz piyasaya çıktı. Bu çözümlerimizde Sherlock ismini verdiğimiz bir yapay zeka yazılımı sayesinde müşteriler cihazı kendi network’lerinin içine dahil ederek, network üzerindeki Rockwell Automation ürünlerinin otomatik olarak tanınması suretiyle devreye alabiliyorlar. Böylelikle örneğin, bir sürücünün IP‘sini ve özelliklerini bunun içine kaydedip yapay zeka algoritmalarıyla, sürücüde olası arıza veya performansla ilgili kayıpların tespiti yapılabiliyor. Örneğin sürücü benzer bir reçete ile çalıştığından daha fazla akım çekiyorsa “mekanik aksamı kontrol edin” veya “motoru kontrol edin” şeklinde önermelerde bulunuyor ve kesin arıza başalangıcı tespitlerinde ise tahmini arıza süresi de belirterek planlamayı kolaylaştırıyor, “3 gün içerisinde Motor ön rulmanı değişitirilmelidir” gibi. Yapılan geliştirmelerle kütüphanedeki ürün protfoyünü genişletiyoruz ve üçüncü parti, rakiplerimizin ürünlerini de bu kapsama dahil eder hale geleceğiz. 2018 yılının ikinci yarısında IoT konusunda dünya lideri olarak bilinen PTC firması ile bir partnerlik başlattık.  Rockwell Automation 1 milyar dolarlık yatırım yaparak PTC’nin yüzde 8,4 hissesini satın aldı. Rockwell Automation’un şu ana kadar yaptığı partnerlikler içerisinde de en başarılılardan biri diyebilirim. Müşterilerin beklentilerini karşılamak için dijital dönüşüme ve Connected Enterprise’a yönelik çözümlerimizi PTC’nin çözümleriyle entegre ederek kapsamımızı genişlettik. Partnerlik öyle başarılı şekillendirildi ki müşterinin dijitalleşme ile ilgili beklentilerinin neredeyse tamamını tek bir tedarikçi olarak verebilir duruma geldik ve veriyoruz da. FactoryTalk yazılım çözümlerimize yeni dahil olan ‘Innovation Suite’ ürünümüzün yetenekleri ile daha gelişmiş bilgisayar ve mobil ara yüzleri sağlayabiliyor ve hazır ya da geliştirilebilir analitik algoritmalarını müşterilerimize sunabiliyoruz. Kolay kullanımlı raporlama tool’larını web veya mobil interface ile sunabiliyoruz. Yine bu yazılımımız üzerinden ‘augmented reality’ teknolojisini çözümlerimize kolaylıkla ekleyebiliyoruz.