Durgunluktan en çok etkilenen sektörlerden otomotiv, ekonomi kurmaylarınrın KOV, ÖTV gibi vergi teşviklerinden sonra, markaların da indirime gitmesiyle, son derece cazip hale geldi. Özellikle kasım ayında, bazı firmaların satış trafiği dörde katlandı, otomotiv satışları adeta patladı. Kasım sonu itibariyle satışların ortalama yüzde 300 artışla 60 binin üzerine çıkacağı hesaplanıyor.

OTOMOBİL FİYATLARINDA DURUM NE?

Otomobil ve hafif ticari araç satışlarının eylül ayında yüzde 68, ekim ayında ise yüzde 77 küçülmesiyle birlikte 1 Kasım'da devreye giren ÖTV ve KDV indirimleri, sektörde satış trafiğini adeta patlatttı.  Maliye Bakanlığı vergisiz 120 bin liraya kadar olan 1.6 litre ve altı motora sahip otomobillerin ÖTV oranlarını 15 puan, ticari araçlarda ise KDV oranlarını yüzde 18'den 1'e indirdi. Bu destekle otomobil fiyatları yaklaşık yüzde 10, ticari araç fiyatları ise yüzde 15'e yakın düştü.Otomobil firmalarının da kendi indirim kampanyalarıyla birleşince, fiyatlar, kaçırılmayacak cazip seviyelere indi.

KASIM'DA OTOMOBİL SATIŞLARI NE OLUR?

45 bin lirayı aşan indirimle, 15 ay sıfır faizli ödeme takvimini duyan vatandaş, durumu kaçırılmayacak fırsat olarak değerlendirdi. Son 10 günde otomobil ve ticari araç almak için
otomobil satış noktalarına adeta hücum etti. Böylece, kura bağlı baskılanmış talep, 2019'da fiyatların yükseleceği beklentisiyle, satışları kasım ayında patlatmış oldu. 

1 Kasım'dan bugüne otomobil satış noktalarındaki satışlar dört kata varan oranlarda artarken, bu satış oranının toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarını geçtiğimiz aya göre üç katın üzerinde artırması bekleniyor. Ekimde toplam 21 bin adet satış yapılmıştı. Bu da kasım ayında satışların 70 bin adetlere kadar yükseleceğini gösterdi.

FİYATLAR NİYE ARTIYOR?

Ekonominin normal işleyişinde, yaz aylarında, mevsimsel etkiyle başta gıda ürünleri olmak üzere fiyatlarda görülen gerileme, enflasyonu düşürür, ekonomi kurmaylarına nefes aldırırdı. 

Bununla birlikte, kur şoku ekonominin kimyasını bozdu.

Özellikle, otomotiv, inşaat, beyaz eşya gibi ürütimi, yurtdışından getirilen ara malı ithalatı ile gerçekleştirilen sektörler, kur şokundan diğer tüm sektörlerden daha fazla etkilendi. Konkordato ilan edenler oldu.

Ekonomi kurmaylarının, vergisel teşviği, bu sektörlerin aleyhine olan durumu, bir parça dengelemeyi amaçlıyor. Ve görülen o ki ilk rakamlar, tedbirlerin işe yaradığını gösteriyor.