Elektronik sektöründe vinç uzaktan kumandaları üretimi ve satışı yapan Elfatek, ihracat pazarını genişletmeye devam ediyor.

Firma son olarak pazarları arasına Çin'i de ekledi ve vinç ekipmanlarının satışını gerçekleştiren Çinli bir firma ile anlaşmaya vararak ülkeye ilk satışını yaptı.  

“2017’DEN BERİ BİLFİİL GÖRÜŞÜYORDUK”

Elfatek Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, uzun yıllara dayanan çalışma, emek ve sabrın sonu olarak nitelendirdiği söz konusu ihracatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gerek şirketlerini ticarileştirip faaliyetlerine başlamadan önce gerekse başladıktan sonra Çin’e ürün gönderme konusunda sürekli iletişim halinde olduklarını dile getiren Düzgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çin Halk Cumhuriyeti, 2017 yılından beri yazışmalar yaptığımız, iletişim halinde olduğumuz, odaklandığımız ülkeler arasında bulunuyordu. Bir türlü satış yapamıyorduk, bu döneme nasip oldu ve ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. İnşallah devamı da gelecek. Bir tabuyu yıktığımızı düşünüyorum. Türkiye’den, Konya’dan bir elektronik firması teknolojik bir ürün üretip Çin’e satışını gerçekleştiriyor. Bunun gerek ülkemiz gerekse firmamız açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum.”

“ÇİN’E ELEKTRONİK ÜRÜN GÖNDERİLEMEZ DİYENLERİN AKSİNE BAŞARDIK”

İlk etapta vinç uzaktan kumanda ve ışıklı ikaz lambalarını Çin’e gönderdiklerini diğer ürünlerini de peyder pey göndermeyi öngördüklerini söyleyen Düzgün, Çin’e bilhassa elektronik sektöründe ihracat yapılamayacağını söyleyenlerin aksine bunu başardıkları için de son derece gururlu olduklarını belirtti.

Düzgün, “Şimdilik her bir ürünümüzden birkaç adet gönderdik; ancak distribütörlük, bayilik noktasında ciddi olarak görüştüğümüz bir firma. Öncelikle ürünlerimizi sahada test edecekler. Elektronik cihaz ihracatı yapmak özellikle Uzak Doğu ülkelerine çok meşakkatli. Çinli firmalar Türkiye’de fiyat konusunda çok agresifler. Ama bunu kırdığımızı düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda Çin pazarına konteyner bazında, daha yüksek adetlerde ürün göndereceğimizi, sirkülasyonu sağlayacağımızı öngörüyorum.” dedi.

“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR MEYVELERİNİ VERİYOR”

Yıllardır yaptıkları çalışmaların meyvelerini verdiğini belirten Düzgün, sektör bazlı global bir oyuncu olmaya başladıklarının altını çizerek şöyle konuştu:

“2017’den beri yaptığımız çalışmalarımızın neticesinde, yurt dışından her ay 1 ya da 2 ülkeyle bağlantıya geçerek distribütörlük ile devam ediyoruz. Ürünlerimizin satışını yaptığımız yabancı firmaların, ülkelerin sayısı artmaya başladı. İhracat pazarlarımızı genişletiyoruz. Bugün 10 yıldır çalıştığımız firmalar var. Örneğin Tayland’a 8 yıldır ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Halihazırda Malezya ve Endonezya ile görüşmelerimiz devam ediyor. ABD’de test aşaması tamamlanan ürünlerimiz var, onlarla görüşüyoruz. Güney Amerika pazarında Brezilya, Şili, Arjantin gibi ülkelerde varız. Halihazırda bu anlamda iyi bir noktaya geldik diyebilirim. Artık bu çalışmalarımız meyvelerini veriyor.” 

Ürettikleri ürünlerin yüzde 30’unu dış pazarlara satışını gerçekleştirdiklerini, bu oranı yüzde 70’e çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Düzgün, “Bölgemizde örnek olmaya çalışıyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede globalde ülkeler bazında büyüme hedefimiz var. İnşallah bu hedefimize ulaşabiliriz.” dedi.

“İTHALATIN AZALMASINA KATKIDA BULUNUYORUZ”

Türkiye'nin uzaktan kumanda sektöründeki ithalatına da katkıda bulunduklarını, sektördeki ithalatın 20 milyon dolar seviyesinden 11-12 milyon dolar civarına kadar azalmasındaki paylarına dikkat çeken Düzgün, bu alandaki teşviklerin, desteklerin daha fazla olması gerektiğini ifade etti.

Yeni ürünleriyle ilgili bilgiler de veren Düzgün, grup şirketlerinden savunma sanayinde faaliyet gösteren firmalarının askeri tip kontrollü uzaktan kumanda ürünlerini 17-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında düzenlenecek IDEF'21 Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkaracaklarını, bünyelerindeki Coraxis firmalarının üç boyutlu yazıcı ürününü yakında pazara sunacağını, ahşap işlemede ise delik makinası imal ettiklerini ve bu ay içinde teslimatını yapacaklarını söyledi.