Noya Bilgisayar Genel Müdürü Hakan Emecen, "Arkasında titiz bir geliştirme süreci ve üretiminde kullanılan kalıplar için yapılmış ciddi bir yatırım bulunan E-Life EPC Serisi, Türkiye’de otomasyon ve dijital dönüşüm projelerinin en çok tercih edilen ürünü haline geldi." ifadelerini kullandı.

Ülkemizde dijital dönüşüm yatırımlarının, özellikle salgın döneminde üretim tesislerinin akıllı fabrikalara dönüşmesinin artık bir seçenek değil gereklilik olduğunun görülmesiyle daha da hız kazandığını kaydeden Emecen, “Bu sebeple E-Life EPC serisi Panel PC ürün grubumuzun yüksek hızlı büyümesinin 2022 yılı içerisinde de devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi. 

Hakan Bey, şirketiniz 2021 yılını nasıl kapattı? 2022 yılı için öngörüleriniz ve planlarınız nelerdir?   

Noya Bilgisayar olarak 2021 yılını tahminlerimizin üstünde bir büyüme ile kapattık. Bildiğiniz gibi tüm dünyada olumsuz etkileri hala devam eden ve nerdeyse 2. yılını doldurmuş COVID-19 salgını global ekonomiye ciddi zararlar verdi. Bunun yanında 2021 yılı başından itibaren çip üretiminde yaşanan darboğaz ve buna bağlı anormal fiyat artışları yıl içerisinde tüm hammaddelere yayılınca neredeyse bütün sektörlerde ciddi üretim kayıplarına yol açtı. Bu zorlu ortamda uzun süreli ilişkilere dayalı gelişmiş bir tedarikçi ağına sahip bir şirket olarak erken dönemde aldığımız stratejik tedarik kararları ile tüm bu olumsuzlukların etkilerini en aza indirmeyi başardık. Bu sayede müşteri ve iş ortaklarımızın projelerine yüksek kaliteli donanımları, uygun teslim süreleri ile sağlarken maliyetlerinin de çok artmamasına yardımcı olduk.

Şirketimizin uzun bir Ar-Ge çalışması ile 2019 yılının Mart ayında piyasaya sunduğu yeni E-Life EPC Serisi Endüstriyel Panel PC ürünlerimiz 2021 yılında en hızlı büyüyen ürün grubumuz oldu. Tamamen Noya Bilgisayar bünyesinde tasarlanıp geliştirilmiş olan E-Life EPC serisi ile Türkiye’de üretilen Endüstriyel Panel PC ürünlerinde standartları yeniden belirlediğimize inanıyoruz. Arkasında titiz bir geliştirme süreci ve üretiminde kullanılan kalıplar için yapılmış ciddi bir yatırım bulunan E-Life EPC Serisi bugün Türkiye’de Otomasyon ve Dijital Dönüşüm projelerinin en çok tercih edilen ürünü haline geldi. Ülkemizde zaten hız kazanmış olan dijital dönüşüm yatırımlarının özellikle salgın döneminde üretim tesislerinin akıllı fabrikalara dönüşmesinin artık bir seçenek değil gereklilik olduğunun görülmesiyle daha da hız kazanacağına inanıyoruz. Bu sebeple E-Life EPC serisi Panel PC ürün grubumuzun yüksek hızlı büyümesinin 2022 yılı içerisinde de devam edeceğini öngörüyoruz. Tüm altyapımızı bu öngörülerimiz dahilinde geliştirmek için yatırımlarımızı planlamaya devam ediyoruz.

Aslında 2021 yılı orta ve uzun vadeli planlarımız açısından önemli bir yatırım yılı oldu. Tüm ofis alanımızı COVID-19 salgını sonrasının yeni çalışma ortamı gerekliliklerine uygun olacak şekilde tamamen yenilerken, üretim, satış sonrası destek hizmetleri ve depolama alanlarımızı da büyüterek 2021 yılı sonu itibariyle 2,000 metrekare alanda hizmet verir hale geldik. Türkiye’nin global pazarlarda rekabet gücünün artmasına önemli katkı sağlayan dijital dönüşüm projelerinde işletmelerimizin kullandığı endüstriyel bilgisayarların yerli üretimini yaparak yatırım maliyetlerinin düşmesine katkı sağlıyoruz. Bu nedenle farklı uygulamaları kapsayacak şekilde yeni ürünler tasarlamaya ve geliştirmeye de devam ediyoruz. 2022 yılı içerisinde bu yeni ürünlerimizle ilgili duyuruları yapıyor olacağız ancak burada E-Life EPC serisi ile ilgili planlarımızda öncelikli yer alan önemli bir bilgiyi paylaşmak isterim.

Türkiye’nin lider Endüstriyel Bilgisayar üreticisi olarak yerli Endüstriyel Panel PC standartlarını yeniden belirlediğine inandığımız E-Life EPC Serisi Panel PC’ler 2022 başından itibaren 5 yıllık garanti ile sunulacak. Güvenilir ve kaliteli yerli donanımlar ile işletmelerimizin dijital dönüşüm yatırımı maliyetlerinin düşmesine zaten katkı sağlayan E-Life EPC Panel PC’ler, yeni 5 yıllık garantileri ile toplam sahip olma maliyeti açısından da önemli bir avantaj sunuyor olacak. Noya Bilgisayar olarak bu kararı sahada çalışmakta olan binlerce ürünümüzden edindiğimiz istatistikler ve ürün kalitemize duyduğumuz güvenle aldığımızın altını özellikle çizmek isterim.

Türkiye’de hangi sektörler hangi markalarla ne tür çözümler sunuyorsunuz? 2022’de bunlara hangi yenileri eklenecek?

Şirket olarak odaklandığımız 4 ana dikey pazarda faaliyet gösteriyoruz. Bunlar; Endüstriyel Bilişim, Dayanıklı Mobil, Akıllı Şehir ve Akıllı Perakende. Noya Bilgisayar, Türkiye’de benzer alanda faaliyet gösteren rakiplerinden çok farklı bir iş modeline sahip. Uzun yıllar süren gelişim sürecinde ortaya çıkardığımız bu iş modeli içerisinde, ürettiğimiz ürünlerin yanında sahip olduğumuz önemli temsilcilikler ile müşterilerimize bir projede ihtiyaç duyabilecekleri donanımları tek noktadan tedarik edebilmenin avantajlarını sunuyoruz. Bu bizi müşteri ve iş ortaklarımızın farklı ihtiyaçlarına her zaman doğru ürünü, doğru maliyetlerle sağlama konusunda benzersiz bir noktaya taşıyor.

Öncelikle lokomotif gücümüz olan E-Life markasıyla 2004 yılından itibaren üretimini yaptığımız Endüstriyel Panel PC, Box PC Kiosk ürün grupları ile Endüstriyel Bilişim donanımları pazarında önemli bir yerli oyuncuyuz. Tasarlayıp ürettiğimiz Endüstriyel Bilgisayarlar ve Kiosklar Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları dahil yüzlerce fabrikanın otomasyon ve dijital dönüşüm projelerinde kullanılıyor. Bugüne kadar sahada kurulu binlerce ürünümüz uzun yıllardır başarıyla ve kesintisiz şekilde hizmet vererek Türk Sanayisinin verimliliğinin artmasına katkı sağlıyor. Endüstriyel Bilişim pazarında makine üreticilerimizle de yakın iş birliği içerisinde ürettikleri makinaların kontrol birimi olarak kullanılan Endüstriyel Panel PC ve Box PC ürünlerimizi yaygın bir şekilde sağlamaktayız. Bir yıldan fazla tasarım ve geliştirme süreci sonunda geçen yıl duyurduğumuz ultra yüksek performanslı Dayanıklı Box PC ürün grubu olan InnoBox EX serisi özellikle zor koşullarda masaüstü bir iş istasyonunun performansına ihtiyaç duyulan Yapay Zeka veya Görüntü İşleme gibi uygulamalar için yerli ve güvenilir bir çözüm oluşturuyor. InnoBox EX gelişmiş özellikleriyle Türkiye’de tasarlanmış ve yerli üretim olan ilk ultra yüksek performanslı Endüstriyel Box PC olma özelliğini taşıyor. 

Son yıllarda dijital dönüşüm projelerinin en önemli uç birimi haline gelen Endüstriyel Panel PC ürün portföyümüzü genişletmek için Ar-Ge çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Pazardan gelen talepleri ve müşteri geri bildirimlerini titizlikle değerlendirip yeni ürün geliştirme planlarımızı ona göre yapıyoruz. 2022 yılı içerisinde piyasaya sunmayı planladığımız 3 yeni model olduğunuz söyleyebilirim. Bu noktada bahsetmem gereken önemli bir bilgi de bugün E-Life markası altında ürettiğimiz tüm yerli endüstriyel bilgisayarların CE sertifikasyonlarına sahip olduklarıdır. Akredite laboratuvarlar tarafından yapılan EMC ve LVD testleri ile güvenilirlikleri onaylanmış E-Life ürünleri gerekli test raporları ve sertifikaları ile tüm müşterilerimizin güvenle kullandıkları yerli çözümlerdir.

Endüstriyel Bilişim alanında kendi üretimimiz yanında sahip olduğumuz temsilcilikler ile de genişleyen ürün gamımız her türlü otomasyon ve dijital dönüşüm uygulamasına yönelik yüksek kaliteli ve güvenilir ürünleri barındırıyor. Türkiye yetkili distribütörü olarak iş birliği yaptığımız önemli üreticiler arasında Advantech, Aplex ve Lanner’ı sayabilirim. Ayrıca uzun yıllardır Türkiye Tek Yetkili Distribütörü olduğumuz dünyanın en büyük dokunmatik monitör üreticisi Elo Touch Solutions şirketinin ürünleri de otomasyon projelerinde yoğun şekilde kullanılmakta.

Dayanıklı Mobil pazarında dünyanın en önemli Dayanıklı Tablet ve Laptop üreticisi Getac markasının 
Yetkili Türkiye Distribütörü ve Onarım Merkeziyiz. Ayrıca onaylı tedarikçilerimiz tarafından kendi markamız InnoTab altında üretilen Dayanıklı Tabletler de bu alanda kaliteli ve uygun fiyatlı bir seçenek oluşturuyor. Dayanıklı Mobil ürünlerimiz içerisinde yer alan Dayanıklı Android El Terminalleri konusunda Yetkili Türkiye Distribütörü ve Onarım Merkezi olduğumuz Sunmi ürünleri de eklenince dijital dönüşüm ve otomasyonun mobil uygulamalarına da eksiksiz donanım portföyü sunuyoruz.

Şirketimiz Akıllı Perakende ve Akıllı Şehir uygulamalarında da uzun zamandır tasarlayıp ürettiği donanımlarla birçok büyük projeye ürün sağlamıştır. Özellikle Akıllı Şehir uygulamalarında çok yaygın kullanılan Dış Mekan Bilet Satış ve Kart Dolum Otomatları ile Yolcu Bilgilendirme Ekranlarını sadece stratejik iş ortakları için proje bazında tasarlayıp üretmektedir. Bugün şirketimiz tarafından üretilmiş 300’den fazla Dış Mekan Bilet Satış ve Kart Dolum Otomatı Türkiye’nin 20 şehrinde 2012 yılında beri başarı ile kesintisiz hizmet vermektedir. Şirketimizin tasarım ve üretim kabiliyeti açısından çok önemli bir gösterge olduğuna inandığımız bu coğrafi dağılım ve ürün sayısına sahip başka bir üretici olmadığınız biliyoruz. Akıllı Şehir uygulamaları için ürettiğimiz donanımlar ile ilgili geliştirme çalışmalarımızı da kesintisiz olarak sürdürüyoruz.

Hangi uygulamalarda Endüstriyel Panel PC Dokunmatik Panel PC, hangi uygulamalarda Endüstriyel Box PC?

Aslında bu sorunun tek bir cevabı bulunmuyor. Biz iş ortaklarımız ve müşterilerimize bir donanım çözümü önerirken kendi satmak istediğimiz ürünleri değil, müşterimizin ihtiyacını karşılayacak en doğru ürünleri önermeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bir uygulamada ihtiyaç duyulan işlemci gücü, bağlantı arabirimi ihtiyacı, ekran boyutu gibi özelliklerin yanında işletmenin çevresel şartlarını da analiz ederek donanım çözümümüzü oluşturuyoruz. Bunun yanında üretim ortamının dijital dönüşümü amacıyla yapılan projelerinde genelde kompakt yapıları ve montaj kolaylıkları nedeniyle genellikle Endüstriyel Panel PC kullanımını öneriyoruz. Tabi burada en önemli kriterlerden biri işletmenin çevresel şartlarına uygun gerçek bir Endüstriyel Panel PC seçilmesi. Bunun yanında Panel PC’lerde işlemci performansının sınırlı olması nedeniyle çok yüksek işlemci performansı gerektiren uygulamalar için de Endüstriyel Box PC ve Dokunmatik Monitörden oluşan çözümlerimiz de bugün yaygın olarak kullanılmakta.

Üretim dünyasına yönelik projelerinizi, kullanılan ürünleri ve proje sonrası çıktılarını paylaşır mısınız?

Son yıllarda tüm şirketlerde olduğu gibi üretim alanlarında da hızla yaygınlaşan dijital dönüşüm uygulamalarında en çok Endüstriyel Panel PC ürün grubumuzla yer alıyoruz.  Akıllı fabrika uygulamalarının önemli parçaları olan Otomasyon, Üretim Yürütme Sistemi (MES), Veri Toplama, Depolama veya Kalite Kontrol gibi operasyonlarda sistemin uç terminalleri olarak E-Life EPC Serisi Endüstriyel Panel PC’lerimiz çok tercih ediliyor. Binlerce ürünümüz sahada çalışıyor olmasına rağmen ürünlerimizi kullanan müşterilerin proje detaylarına her zaman sahip olamıyoruz. Biraz önce bahsettiğim farklılaşmış iş modelimizin ana unsurlarından birisi de Noya Bilgisayar’ın herhangi bir yazılım geliştirmeyen ve direkt olarak proje yapmayan bir donanım tedarikçisi olması. Bu bizim yıllardır hiç değiştirmediğimiz bir şirket politikamız. Bizim içerde proje olarak adlandırdığımız tüm işlerde mutlaka bir iş ortağımız vardır ve hedefimiz her zaman iş ortaklarıyla büyümektir. Bunun tek istinası, bir müşteriye direkt satış yapabilmemiz için o şirketin içerisinde yetkin bir IT biriminin tüm kurulum ve entegrasyon işlerini yürütebiliyor olmasıdır. O nedenle ürün sattığımız uygulamalarda proje hakkında detaylı bilgilere sahip olmayabiliyoruz veya bazen müşteri de kendi verimliliği açısından önemli gördüğü proje bilgilerini haklı olarak paylaşmak istemiyor. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları dahil olmak üzere yüzlerce fabrikada kullanılan yerli endüstriyel bilgisayarlarımız Türk sanayisinin verimliliğinin ve rekabet gücünün artmasına hizmet ediyor.

TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI

Satış sonrası ne gibi teknik hizmetleriniz var? Ürünlerinize uzaktan erişim mümkün mü? Kullanıcılara bu noktada ne gibi avantajlar sunuyorsunuz? 

Satış Sonrası Hizmetler bizim sadece mevzuattan kaynaklanan yükümlülükler olarak bakmadığımız ve müşteri odaklılığımızın merkezine koyduğumuz öncelikli bir konudur. Yıllardır ISO9001:2015 Kalite Yönetim Sistemini tüm departmanlarımızda hakkını vererek yürüttüğümüz gibi Satış Sonrası Hizmetler departmanımızda da bu sistem dahilinde performansımızı sürekli ölçüyoruz. Şunu gururla ifade edebilirim ki garanti dahilindeki bir ürünümüzün bize ulaştıktan sonraki onarım ve test işlemleri ortalama 2 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Kalite performans kriterlerimize göre Satış Sonrası Hizmetler bölümümüz bu konudaki hedefi de 2 gündür. Uzun yıllardır ölçümlediğimiz bu değer bazı yıllar 1.8 güne kadar düşmüştür. Noya Bilgisayar olarak kendi ürettiğimiz veya temsilcisi olduğumuz tüm ürünlerde eksiksiz bir yedek parça hizmeti sunmak da yine Satış Sonrası Hizmetler departmanımızın önemli hedefleri arasındadır. Bugün şirketimizin 10 yıl önce satıp hala yedek parça sağladığı ürünleri bulunmaktadır. Artık tüm ürün ve emtia fiyatlarının hızlı bir şekilde yükseldiği dünyada satış sonrası hizmetler ve yedek parça tedariki müşterilerimizin toplam sahip olma maliyetlerinin kontrol altında tutulması için çok önemlidir. Şirketimiz bu bilinçle Satış Sonrası Hizmetler ile ilgili altyapısını her geçen gün geliştirmeye devam etmektedir.