CEM KARATAY - “Evden uzaya” kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleriyle öne çıkan Mitsubishi Electric, Türk endüstrisinde hayata geçirdiği robot, otomasyon ve dijital dönüşüm projelerinin yanı sıra sağlık ve ulaşım gibi alanlardaki projeleriyle de katma değer sunuyor.

Son olarak Marmaray, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi projelerine mühendislik çözümleri sunan firmanın Fabrika Otomasyon Sistemleri Proje Müdürü Nezahat Uzer, Marmaray projesine ilişkin “37 bin donanım izleme kontrol noktasını, 107 bin de yazılım izleme kontrol noktasını ve binden fazla operatör ekran kontrol sayfasını gerçekleştirdik. Aynı zamanda Mitsubishi Electric’e özgü haberleşme protokolü kapsamında 100 km’ye kadar haberleşme kablosunu ve tünel içerisinde yedekli fiber altyapıyı gerçekleştirdik.” diyor.

Nezahat Hanım, kısaca Mitsubishi Electric’in faaliyet gösterdiği alanları anlatır mısınız?

“Evden uzaya” kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleriyle öne çıkan Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, CNC mekatronik sistemler, asansör ve yürüyen merdiven sistemleriyle görsel veri sistemlerinden oluşuyor. Aynı zamanda firmamız, Türkiye’nin yüksek potansiyeline güvenen bir marka olarak Türkiye’de yatırım yapıp Manisa’da ev tipi klima fabrikası kurdu. Mitsubishi Electric, Türk sanayisinin, fabrikaların dönüşüm sürecinde entegrasyonu için çalışan bir firma. Otomasyon teknolojilerimizle dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray projesinde de çok önemli bir rol aldık. Bunun gibi son yıllarda önemli yatırımlar yapılan şehir hastanelerine de katkı sağlamaya devam ediyoruz. Ben de hem Marmaray projesine hem de İkitelli Şehir Hastanesi şimdiki adıyla Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne mühendislik çözümleri sunmaktan ve projelerde aktif olarak yer almaktan büyük memnuniyet duyuyorum. 

Mitsubishi Electric olarak sizin de yer aldığınız Marmaray projesine ne tür katkılarda bulundunuz? Proje çerçevesinde neleri hayata geçirdiniz? 

Mitsubishi Electric olarak Marmaray projesinin boğaz geçiş kısmında hizmet verdik. Burada ileri teknoloji otomasyon ekipmanlarımızla mühendislik, tasarım, projelendirmemizle, yazılım ve programlamayla, donanım montajı, devreye alma, eğitim ve teknikle destek sağladık. Aynı zamanda kilit bir öneme sahip olan Marmaray’ın enerji sistemlerinin her iki yakada bulunan iki adet TEİAŞ ve iki adet jeneratör grubu tarafından beslenmesi için gerekli senaryoları hayata geçirdik. Proje, istasyonlarda ve tüneldeki elektromekanik ekipmanların kontrollerine ve izlenmesine yönelik bir projeydi. Proje kapsamında, havalandırma sisteminin kontrolü-izlenmesi, duman tahliye senaryolarının başlatılması, sel kapaklarının açılıp kapatılması, drenaj sistemi ve alarmlarının gözlenmesi, aydınlatmanın izlenmesi ve kontrolü gibi birçok elektro mekanik sistemler dahilinde kontrol ve izleme gerçekleştirdik. Aynı zamanda istasyon ve havalandırma binalarında da ortak alanlarda kullanılan oda fanlarının kontrolü, alçak gerilim dağıtım UPS sistemlerinin kontrolü ve izlenmesi, temiz su, kirli su, atık su sistemlerinin izlenmesi, yürüyen merdivenlerin izlenmesi ve kontrolü, asansörlerin izlenmesi gibi çalışmalar yaptık. 37 bin donanım izleme kontrol noktasını, 107 bin yazılım izleme kontrol noktasını ve binden fazla operatör ekran kontrol sayfasını gerçekleştirdik. Aynı zamanda Mitsubishi Electric’e özgü haberleşme protokolü kapsamında 100 km’ye kadar haberleşme kablosunu ve tünel içerisinde yedekli fiber altyapıyı gerçekleştirdik. Yeraltı projelerinde son derece önemli olan ve aynı zamanda yolcu güvenliği açısından değerlendirildiğinde de çok hassas bir konu, sistemin sürekliliğidir ve bu doğrultuda her istasyonda yedekli PLC sistemleriyle bir altyapı tesis ettik. Dolayısıyla sistemlerin kumandası kesintisiz olarak sağlandı. Aynı zamanda tünelde oluşabilecek bir yangın durumunda operatörler, ilgili olay noktasında tren operatörüyle temas kurabiliyor. Yolcuyu ve dumanı tahliye etmek açısından da hava akış yönünü tespit ediyor. Böylelikle ve operatörün de yönlendirmesiyle sistemin hata yapma olasılığı en aza düşürülüyor. Bu da kolaylıkla operatörün tanımlı bir hava senaryosunu başlatabilmesini sağlıyor.  

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi projenizle ilgili de bilgi verebilir misiniz? 

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, iki bin 682 yatak kapasiteli ve 1 milyon metrekare gibi oldukça büyük bir kapalı inşaat alanıyla Avrupa’nın en büyük hastanelerinden biri konumunda. Proje çerçevesinde, hastane yönetim sistemine katkıda bulunduk. Isıtma, soğutma, havalandırma ve iklimlendirme ekipmanlarının kontrolünü sağladık. Bunlar; klima santralleri, fan coil üniteleri, VAV üniteleri, ameliyathane kontrol panelleri, soğutma ve ısıtma suyu dağıtım sistemlerinin izlenmesi, soğutma kuleleri, kazanlar, medikal gaz sistemlerinin izlenmesi, yangın alarm sistemlerinin izlenmesi, asansör, yürüyen merdiven, yangın alarmı ve güvenlik sistemlerinin yanı sıra diğer alt sistemlerle entegrasyon şeklinde sıralanabilir. Entegrasyon tarafında işlerimiz devam ediyor. Sahada çalışan arkadaşlarımız, çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürüyor. 

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Proje Müdürü Nezahat Uzer ile gerçekleştirdiğimiz röportajın devamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

https://www.stendustri.com.tr/otomasyon/rekabetin-anahtari-uretim-maliyetleri-h108524.html