Aydın'da faaliyete geçen Batı Kipaş Kağıt Fabrikası’nın açılış töreninde konuşan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, "İkinci makinanın da gelmesi ile tek çatı altında kağıt üretimi yapan Avrupa'nın en büyük tesisi olacağız" dedi.

“TÜRKİYE İLE BİRLİKTE BÜYÜDÜK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen açılışta konuşan Öksüz, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük üretim tesislerine sahip işletmeleri ile Türkiye ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunduklarının altını çizdi.

Türkiye'nin 20 yılda kat ettiği yol gibi Kipaş'ın da büyüdüğünü dile getiren Öksüz, şirketlerinin 4 kıtada 100’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

"TOPLAM PROJE BEDELİMİZ 1 MİLYAR DOLAR"

Türkiye'de sanayinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde çok büyük ilerlemeler kaydettiğine dikkati çeken Öksüz, "Eğer bir ülke 200 milyar dolardan fazla ihracat yapıyorsa, eğer bu ülkedeki ürünlerin çoğu sanayi ürünüyse bu ülke artık sanayileşmiş demektir. Kipaş da son 20 yılda üstün gayret içerisinde, ülkemizin sanayileşmesi için üstün gayret gösterdi. Bugün açacağımız tesis, çok önemli bir tesis. Bu tesisimiz 2 etaptan oluşuyor. Birinci etabı, 550 milyon dolar maliyetle tamamladık ve devreye aldık. İkinci etap ise 450 milyon dolar, bunun da yüzde 40'ını tamamladık." dedi.

Halihazırda makinalarının yaptıkları kağıt türü doğrultusunda Avrupa'nın en büyük makinası olduğunu belirten Öksüz, "İkinci makinanın da gelmesi ile tek çatı altında kağıt üretimi yapan Avrupa'nın en büyük tesisi olacağız. Sıfır atık sitemine göre yapılmış, çok çevreci bir fabrika burası. Bir miktar hurda kağıt, biraz selüloz kullanıyoruz. Kağıdın içinden çıkan atıkların tamamı, özel bir kazanda bertaraf ediliyor. Toplam proje bedelimiz 1 milyar dolar." ifadelerini kullandı.

ATIK KAĞITTAN ÜRETİMLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde 200 bin metrekaresi kapalı 310 bin metrekarelik alana kurulan üretim tesisi, kendi enerjisini kendisi karşılayacak.

Fabrika, kağıt makinası, enerji santrali, kalsit üretim, ham su arıtma ve atık su arıtma tesisi olmak üzere beş ana binadan oluşuyor. Ortalama bin 700 kişiye iş imkanı sağlayacak fabrikanın yüzde 100 geri dönüşümlü atık kağıttan üretim yaparak, Türkiye ekonomisine önemli fayda sağlaması hedefleniyor. (AA)
 

KAYNAK OTOMASYONUNDA DİKKKAT EDİLMESİ GEREKENLERİ PAYLAŞTI KAYNAK OTOMASYONUNDA DİKKKAT EDİLMESİ GEREKENLERİ PAYLAŞTI