Kistler’in plastik enjeksiyon sektöründe piezoelektrik ömürsüz kavite için basınç sensörleri, Como NEO kontrol ve görüntüleme cihazları ile öne çıktığını söyleyen Orçun Yıkıcı, “Sahada proses çalışmaları yaparak müşterilere eğitimler vermekte ve seminerler ile firmalara yeni teknolojilerden bahsederek, kavite için basınç ölçümünün ne denli önemli olduğunu Türkiye plastik sektörüne anlatıyoruz” dedi. Kistler Türkiye Satış Direktörü Orçun Yıkıcı, sorularımızı yanıtladı. 

Öncelikle okuyucularımız için kısaca Kistler Türkiye’nin yakın gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.  

Kistler Türkiye olarak 2019 yılı içerisinde kendi dalında yetenekli ve tecrübeli kişiler ile ekibimizi güçlendirdik, eğitimlerini tamamlayarak, ekibimizin saha çalışmalarında bulunmasını sağladık. Giderek güçlenen ve tecrübelenen bir yapımız oluşmakta. 2019 yılında özellikle otomotiv sektörünün güçlük çektiği bir yılda ciro anlamında 2018 yılına göre çok iyi bir ilerleme kaydettik. Bunun en önemli sebepleri savunma sanayi alanında yapmış olduğumuz çalışmalar ve önemli bir müşterimiz ile Avrupa’nın en büyük bağımsız elektrikli motorlar laboratuvarını kurmamız olarak bahsedebilirim. 2020 yılı yine otomotive sektöründe biraz karanlık görülse de, yapacağımız çalışmalar ve yine savunma sanayi üzerindeki uygulamalarımız ile başarılı bir yıl beklentisi içindeyiz.

Kistler firması Türkiye’ye hangi uygulama alanlarında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?

Kistler, otomasyon alanında servo presler olarak aslında birçok firmanın bu teknolojide hidrolik preslerden daha verimli, hassas ve izlenilebilir sistemlerine geçmesinde oldukça faydalı çalışmalar yapmış, Türkiye’de pazar liderliğini almıştır. Bununla beraber araştırma ve geliştirme alanında üniversitelerimize kesme ve aşındırma kuvvetini ölçen sistemlerin temini ile akademik çalışmaların başarılı ve verimli olmasında Kistler önemli bir rol oynamıştır. Bunlara ek olarak yol trafik sistemlerimizle Ankara Akıncılar gişesine kurmuş olduğumuz seyir halinde tartım sistemlerimiz ile hem yolcuların hem de asfaltın güvenliğini sağlamış olduk. Kistler dünyasında 40 yılı aşkındır dünya genelinde müşterilerine plastik enjeksiyonda kavite basıncını ölçen sistemleri, Kistler Türkiye’nin kuruluşunun 7. yılında birçok üretim fabrikamızda üretim verimliliğini artırmak hatasız üretime gitmek için çalışmalar yapılmıştır. Olimpiyat evlerine vermiş olduğumuz sporcu sağlığını kuvvet olarak ölçerek destek olan sistemlerimiz ile sporcularımızın sağlığının korunmasında ve daha iyi performans göstermeleri yönünde çalışmalar yaptık. Ve yine savunma sanayinde araştırma geliştirme faaliyetleri için vermiş olduğumu ekipman, sensör ve data toplama cihazlarımız ile Ülkemizin savunma sanayisinin gelişiminde fayda sağladığımızı düşünüyoruz. Aslına bakarsanız bahsetmiş olduğumuz ürünler haricinde Kistler oldukça yaygın ürünleri ile Türkiye’de kuvvet, tork, ivme ve basınç ölçümünün yapıldığı her alanda ülke teknolojik çalışmalarınız geliştirilmesinde fayda sağlama gayesinde olmuştur.

Dünyada ve ülkemizde 2019 yılı Kistler için nasıl tamamlanıyor? 2020 için hangi sektörlere odaklanacaksınız? 

2019, 2009 yılını hatırlatıp, Türkiye’deki ve global firmaları ürkütmüştür. Türkiye’de otomotiv sektörü hızla yavaşlarken, Dünya da bu yavaşlayışı takip etmiştir. Özellikle Almanya ve Çin pazarı otomotiv alanında çok hasar görmüştür. Biz Kistler Türkiye ve Kistler Global olarak aldığımız önlemler ve birçok sektörde çalışmamızdan ötürü daha az etkilenmiş durumdayız. Kistler Türkiye olarak çok başarılı ve büyüme yönünde bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim. 2020 için çok iyi haberler almıyoruz, özellikle otomotive sanayinde, dolayısıyla savunma sanayi ve beyaz eşya alanında çalışmalarımızı artırmaya devam edeceğiz.

Kapak konumuz olan plastik alanındaki yeni çözümlerinizi paylaşır mısınız bizimle? 

Bir önceki sorunuzda bahsettiğim gibi Kistler ilk kavite için basınç sensörünü 1961 yılında üretmiş ve enjeksiyon kalıplarında kavite içerisinde basıncı ölçerek üretim verimliliğini artırma yönünde çalışmalar yapmış ve hatasız üretim için müşterilerine destek olmuştur. Kistler plastik enjeksiyon sektöründe piezoelektrik ömürsüz kavite için basınç sensörleri ile Como NEO kontrol ve görüntüleme cihazları ile sektöre destek olmaktadır. Sahada proses çalışmaları yaparak müşterilere eğitimler vermekte ve seminerler ile firmalara yeni teknolojilerden bahsederek, kavite için basınç ölçümünün ne denle önemli olduğunu Türkiye plastik sektörüne anlatmaya çalışmaktadır.

İşletmelerde süreçlerin iyileştirilmesi ve verimliliğin artırılmasında veri toplama büyük önem taşıyor? Bize KiDAQ veri toplama çözümünüzden sağladığı avantajlardan bahseder misiniz? 

Kistler measure.anaylyse.innovate mottasını kullanmaktadır. En hassas sensörlerimiz ile ölçümler yapar, data toplama cihazlarımız ile müşterilerimize analizler verir ve beraber inovatif çalışmalar yaparız. Tüm data toplama sistemlerimiz çok yüksek örnekleme hızına sahip hassas ve endüstri 4.0 gerekliliklerine hakimdir. KiDAQ Kistler’in yeni data toplama cihazıdır, oldukça hassas birçok değişik tipte sensörü aynı anda bağlayabileceğiniz ve aynı anda izleyebileceğiniz bir sistemdir. Modül modül seçerek kendi data toplama cihazınızı oluşturabilirsiniz. Satışa sunulmuş ve ilk satışlar ile müşteri geri bildirimleri oldukça pozitiftir, gelecekte sektörde kullanım sayısının hızla artacağına inanıyoruz.

Test ve ölçüm alanında yenilikçi ne tür çözümleriniz var? 

Kistler 3 ana bölümde sektörleri segmente etmektedir. Otomotiv Araştırma & Test (ART), Endüstriyel Proses Kontrol (IPC) ve Sensör teknolojisi (ST). ART ve ST bölümlerinde test ve ölçüm alanında oldukça hassas sensörlerimiz ve yüksek örnekleme hızında data toplama cihazlarımız mevcuttur. Ölçülen değerlerin güvenilirliği çok yüksektir. Örneğin ART alanında insansı mankenlerimiz dummy dediğimiz ürünlerimizle araç çarpışma testleri ile savunma sanayinde mayın patlatma testlerinde çalışmalar yapmaktayız. Yine herhangi bir ömür testinde sensör ve data toplama cihazlarımız ile sektör destek vermekteyiz. Kuvvet, tork, ivme ve basıncın ölçüldüğü her testte Kistler’i düşünmek mümkün.

Müşterinizin doğru yatırım yapması için ne tür destekler veriyorsunuz? 

Doğru yatırım için önce müşterilerimize Kistler olarak biz kimiz, ürünlerimiz nelerdir size ne fayda sağlayabilirizi araştırıyoruz. Bizden bir ürün istediğinde direkt fiyat vermektense, ürünün nerede kullanıldığı ve operasyon bilgileri ile alakalı sorular sorup, müşterimizin yatırımını doğru ürüne mi yapmak istiyor belirleriz. Yanlış teknik veriler sebebiyle yanlış ürün alan müşterimizin ürünü kullanamaması, bizim için üzücüdür. Bu sebeple müşteriye ilk destek satış öncesine başlar, müşteri bir değerdir, bizimde müşterinin yatırımının kendisine sağlayacağı değeri artırmak için destek olmamız çok önemlidir. Dinlemek ve değerlendirme çok önemli, biz müşterilerimizi dinler ihtiyacına göre yatırım yapması için yönlendiririz. Sonuç; doğru ürün, doğru yatırım, mutlu müşteri.

Satış sonrasında nasıl bir ekip ile ne tür hizmetler sunuyorsunuz? 

Kistler Türkiye kendi servis departmanı ile müşterilerine servis desteğiz vermektedir. Satışını yaptığımız her ürünü sahada müşteriye eğitimle ürünün doğru kullanılması için çalışmalar yaparız. Müşteri ürünü tamir ve kalibrasyon isteklerinde kendirlerine destek oluruz. Seminerler planlar ürün eğitimleri gerçekleştiririz. Servis çalışanlarımız oldukça iletişimi yüksek, müşteriyi dinleyen ve destek olmak isteyen ekip arkadaşlarımızdan oluşur. Dinlemek çok önemli, çünkü gerçekten dinlediğinizde ancak o zaman gerekli çözümü üretebilirsiniz.

2020 yılı için yerel ya da uluslararası hangi etkinliklere katılmayı planlıyorsunuz? 

2020 yılı içerisinde Türkiye’de yine otomotiv ve savunma sanayi alanında seminerler ve eğitimler planlıyoruz. Seminerlerimiz bilgi alışverişi ve müşterilerimizi doğru yönlendirme anlamında çok önemli. Bununa beraber WIN ve Fastener fuarlarına katılım sağlayacağız.