İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'nin dört bir yanında üretime kesintisiz devam ettiklerini ve Anadolu'yu bir üretim üssü haline getirdiklerini söyleyerek, "Pandemi döneminde çoğu sektör istihdam kaybı yaşarken biz 100 bin yeni istihdam yarattık." şeklinde konuştu.

"DÜNYADA ÜRETİMDE BİR MARKAYIZ"

Türkiye'nin bir "hazır giyim ve tekstil ülkesi" olduğunu kaydeden Mustafa Gültepe, dünyanın en büyük 5'inci, Avrupa'nın ise 3'üncü üretim üssü olduklarına dikkati çekti. Türkiye'de hazır giyim sektörünün temelinin Sümerbank mühendislerinin gayretli ve çalışmaları neticesinde atıldığını aktaran Gültepe, üretim noktasında da marka olduğunun altını çizdi.

Dünyada isim yapmış birçok markanın üretimini Türkiye'de yaptırdığını kaydeden Gültepe, "Sektör olarak Türkiye'nin 81 ilinde üretimi ara vermeden sürdürüyoruz. Anadolu'yu bir üretim üssü haline getirdik. Pandemi döneminde çoğu sektör istihdam kaybı yaşarken biz 100 bin yeni istihdam yarattık." dedi.

"DİĞER SEKTÖRLERDEN AYRIŞIYORUZ"

Sektörün katma değerli ihracat gerçekleştirdiğini, Türkiye'de kg başına dış satım rakamlarında mücevherat ve savunma sanayinden sonra sektörün geldiğini belirten Gültepe, "Kilogram fiyatımız 16,5 doların üzerinde. Türkiye'nin genel ortalaması ise 1 dolar. Toplamda 18-19 milyar dolar seviyelerinde net ihracat değerimiz var. Diğer sektörlerde girdi maliyetlerinin yüzde 80'e yakını ithalata dayanıyor. Biz bu noktada diğer sektörlerden ayrışıyoruz." ifadelerini kullandı.

TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI

"EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMAK"

Üretim altyapısının iyileştirilmesi konusunda sektörün tüm paydaşlarının aynı fikirde olduğunu bildiren Gültepe, orta ve uzun vadeli stratejik plan ve hedeflerin kurgulanması gerektiğini, planlı bir büyümeden yana olduklarını söyledi.

Gültepe, öngörülebilir olmanın en büyük dileklerini olduğunu ifade ederek, "Döviz kurlarının aniden çıkıp aniden düşmesi hem ihracatçıyı hem ithalatçıyı zora sokar. Enflasyon çerçevesinde stabil bir artışın olması, tüm paydaşlar için daha öngörülebilir bir süreç olur." açıklamasını yaptı.

"SEKTÖRÜMÜZÜN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ"

Üniversite-sanayi iş birliği ile sektörün geleceği için çalışmalar yaptıklarına değinen Gültepe, sektörün yetişmiş, nitelikli insan gücü ihtiyacının bulunduğunu ve bu kapsamda 33 milyar dolar hedefine ulaşılması adına emek ve beyin gücünün önemine dikkat çekti.

Tekstil mühendisliğini seçerek tarihi bir karar veren başarılı gençlere asgari ücret tutarında burs verdiklerini ve staj olanağı sağladıklarını söyleyen Gültepe, "Gençlerimiz mezuniyet sonrası 5 yıl sektörde çalışarak bu yatırımımızı dönüştürecekler. Kontenjanların yüzde 90'dan fazlası doldu. Taban puan 100 puan yukarı çıktı. Eğer sektörün geleceği olan gençlerimize yatırım yapmazsak geleceğimizi garanti altına alamayız. Yaptığımız tasarım yarışmasında ilk 3'e giren gençlerimizi İtalya'ya gönderiyoruz. Orada aldıkları eğitim ile tasarım noktasında bizleri daha ileri taşıyacaklar." diyerek sözlerine devam etti.

Son olarak sektördeki kadın istihdamından da bahseden Gültepe, kadın çalışan sayısının fazla olduğunu ve yüzde 80'in üzerinde kadın çalışan oranına sahip olduklarını dile getirdi. (AA)