TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’ndeki T1 fabrikasına 2004 yılında taşınan Farplas Otomotiv, yıllar içinde toplam dört fabrikaya ulaştı. Firma yeni yatırımı olan beşinci fabrikası T5’i kurmak için ise çalışmalarını son sürat sürdürüyor. 

FABRİKA İÇİNDE LOJİSTİK İNSANSIZ HALE GELECEK

Hali hazırda dört fabrikaları bulunduklarını dile getiren firmanın Proje ve Mühendislik Direktörü Murat Peker, “Beşincisini (T5) kurmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. CEO’muz Ömer Burhanoğlu’nun belirlediği hedef doğrultusunda burayı tamamen akıllı fabrika olarak kurguluyoruz. Koreli bir mühendislik firmasıyla yeni tesisin tasarım aşamasında beraber çalışarak, iç lojistiği insansız hale getirecek bir tasarım hazırladık. Sahadaki bütün transferleri AGV’lerle bütün lojistik faaliyetlerinin olduğu alanı da AS/RS’ler ile tasarladık. Amacımız, bu gelişimi adım adım hayata geçirmek. Ayrıca AS/RS ve AGV ile ilgili gelişimlerimizi yapmış olduğumuz mevcut pilot uygulamalar ile tamamlayıp kuracağımız T5’te bunu tümüyle hayata geçirecek yetkinliğe sahip olmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

FARPLAS, BÜTÜN TESİSLERİNİ DİJİTALLEŞTİRECEK

Firmanın Endüstri 4.0 çalışmaları ile ilgili bilgiler de paylaşan Peker, en önemli gündem maddeleri arasında kullandıkları makinalar ve sistemlerin birbirleriyle olan entegrasyonunu sağlamak ve sahadaki mevcut verinin otomatik olarak toplanarak anlamlandırılması olduğunu söyledi. 

Bosch Hindistan’dan uzman bir mühendislik ekibi ile iki ay çalışma gerçekleştirdiklerini ve birlikte Farplas’ın Endüstri 4.0 dönüşümündeki öncelikleri belirlediklerini kaydeden Peker, belirlenen öncelikli alanlarla ilgili birçok yatırım kararı aldıklarını ifade etti.

Peker, “Proje ve Mühendislik Direktörlüğü çatısındaki projelerin data ve proje yönetiminin daha yalın, daha dijital olması için PLM yatırımı yaptık. Bunun yanı sıra sahadaki MES uygulamaları konusunda birçok çalışma yaptık. Hali hazırda makinalardan veri toplama ile ilgili kullandığımız bir yazılım olsa da yapacağımız SAP HANA geçişi ile sahadaki MES sistemini tamamen SAP ile entegre hale getirmeyi hedefliyoruz. Dijital İkiz konusunu çok önemsiyoruz. Bunun Farplas’ın dijital dönüşümünde önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Peker, en önemli hedeflerinden birinin de fabrikalarını dijital ortamda simüle etmelerini sağlayacak doğru yazılımın seçimi ve bütün tesislerinin dijital ortama aktarılması olduğunu ifade etti.