Kuruluşunun 25. yılını geride bırakan Çizgi Teknoloji, üretimlerini tescil ettirdiği Artech markası altında yapıyor. 

Çizgi Teknoloji Satış Pazarlama ve Operasyon Direktörü Mehmet Avni Berk, “Biz şu anda özellikle yeni nesil fansız işlemciler ve çoklu dokunmatik ekranlar üzerinde çalışıyoruz. Bu noktada daha performanslı, daha zorlu ortam şartlarında çalışabilecek bilgisayarlar üretebilmeyi amaçlıyoruz. Bu anlamda da yeni bir model serisi üzerinde çalışıyoruz.” diyor.

Ar-Ge merkezi olarak tescil edilmek size ne gibi avantajlar sağladı? 

Çok uzun yıllardır zaten Ar-Ge yapıyorduk. Bu anlamda Ar-Ge merkezi olarak tescil olmak bir dokümantasyon süreci gibi oldu. Fakat bu aynı zamanda bizim Ar-Ge faaliyetlerimizi daha disipline etti. Şu anda Ar-Ge tarafına çok daha fazla kaynak ayırabiliyoruz. Ar-Ge de çalışan personel sayımızı artırma imkanı sağladı ve bu sayede daha nitelikli çalışanlarla birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Bunun çıktısı olarak da daha yeni ve daha fazla özelliğe sahip ürünler elde edebiliyoruz, gelişmeler yapabiliyoruz. Bu da bizim Ar-Ge tarafında üretkenliğimizi arttırdı.

Üretimdeki yerlilik oranınız nedir?

Üretimdeki yerlilik oranımızı artırmaya çalışıyoruz. Bu vesileyle de geçtiğimiz yıllarda Sancaktepe’de bir fabrika yatırımı yaptık. Bu tesiste endüstriyel bilgisayarlarla ilgili ciddi bir kapasite yarattığımızı düşünüyoruz. 

Yeni ürün ailenizin adı nedir?

Aslında ürünlerimiz numaralarla gidiyor. Şu anda 7. seri dediğimiz 700 serisi yeni ürün ailemiz. Burada da kodlamalarımız 710’dan sonra ekran inçlerine göre 715-721 gibi modellerimiz var. Bütün ürünlerimizi Artech markasıyla üretiyoruz ama her yeni ürettiğimiz ürüne de bir kod veriyoruz, numaralandırıyoruz. 

Sizin iki farklı ürün grubunuz daha var. Onlar hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Kiosk ve digital signage sistemleri ürün grubumuz ile birçok sektöre hizmet sunuyoruz. Bunlar; ulaşım, sağlık, perakende, AVM’ler, oteller, eğitim sektörü gibi. Bu ürün grubumuzda genelde kiosklar dediğimiz self servis makinalar var. Digital signage tarafında ise, bilgilendirme ve dijital olarak iletişimi sağlayan özel yazılım ve ekran sistemlerini sağlıyoruz. Toplantı odaları için bilgilendirme ekranlarından sinema salonlarının fuayelerindeki ya da girişlerindeki dijital posterliklere, hastanelerde hasta yönlendirme sistemlerinden ulaşımda kullanılan yolcu bilgilendirmeye kadar pek çok çözümümüz bulunuyor. Son dönemdeki en prestijli projelerimizden biri olan özel tasarımla geliştirdiğimiz ve İstanbul Yeni Havalimanı’na kurduğumuz yolcu bilgilendirme ve asistan kioskumuz var. Wayfinder sistemi, yolcu dolaşımının yoğun olduğu noktalarda bulunuyor ve bu sistem sayesinde yolcular hedeflerine en hızlı şekilde ulaşabiliyor. Yolcuların aradıkları bir yeri kolaylıkla bulabilmeleri ve ihtiyaçlarını kolayca giderebilmeleri için destek almaları gerekebiliyor. Bu kapsamda biz yardım masalarıyla görüntülü görüşme yaptırmak suretiyle yolcuların ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşmalarını sağlıyoruz. 

İşinizin iki önemli hususu var. Biri danışmanlık diğeri de satış sonrasında duyulan ihtiyaçlar. O tarafta neler yapıyorsunuz?

Özellikle yerli üretici olmamızın avantajları arasında satış sonrası hizmetlerde sağladığımız hız, kolaylık ve işletme bakımından bakıldığında yedek parça ve maliyetlerin düşürülmesi. Satış sonrası çok önemli çünkü bu cihazlar endüstriyel ortamlarda çeşitli darbelere, kazalara maruz kalabiliyorlar, kırılabiliyorlar. Dolayısıyla müşterilerimizin yedek parça ve servis ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Bu noktada da üretim sürekli olması gereken bir şey ve üretimin durması baktığınız zaman ciddi bir şekilde maliyetlere yol açabiliyor. Burada çok hızlı bir şekilde yedek parça temini ve servis sağlamak durumundayız. Biz yerli üretici olarak üç gün içerisinde müşterilerimizin bütün teknik servis sorunlarını Türkiye’nin her yerinde çözebiliyoruz. Bunun yanı sıra çok kritik misyondaki müşterilerimize yedek cihaz, ikame cihaz sunabiliyoruz. Bu şekilde onların kritik noktalardaki sorunlarında hiçbir üretim kaybı olmadan aşmalarını sağlayabiliyoruz. Bir de danışmanlık tarafı var. Yerli üretici olmamızın bir diğer avantajı da müşterilerimize belli modelleri dikte etmiyoruz. Özellikle proje tarzı işlerde büyük tesislerde özel çözümler sunabiliyoruz. Dolayısıyla bu noktada da bir fark yaratma imkanımız oluyor. 

Çok geniş alanlar üzerine kurulduğunu düşünürsek inanılmaz hızlı bir çözüm sunuyorsunuz.

Evet, uzaktan müdahale ve yönetim imkanları sağlayabiliyoruz. Aynı zamanda SCADA yazılımlarının dışında bizim donanımlarımızın durumlarının ve onların da performanslarının izlenmesini sağlayan ek yazılımlar sunuyoruz. Müşterilerimiz de bu sayede donanımların sağlıklı çalıştıklarından emin oluyor. Çünkü enerji santralleri çok kritik noktalar. Tesisin bir noktasına koyduğunuz ve kritik bir görev yapan bir bilgisayarın ya da bu şekilde konumlandırılmış bir ekranın sağlıklı çalıştığını görmeniz ve bilmeniz gerekiyor. Bu şekilde sistemi tekrar donanımsal anlamda da kontrol eden yazılım çözümlerini sektöre sunuyoruz. 

Endüstriyel PC’lerin Endüstri 4.0 dünyasındaki etkilerinden bahsedebilir misiniz?

Endüstriyel PC’lerin kullanımıyla üretim hatlarındaki verimlilik artışı, kalite artışı, maliyetlerin düşürülmesi, enerji kullanımının düşürülmesi ve üretim kapasitelerinin artırılması gibi birçok çıktı elde edilebiliyor. Dolayısıyla bu sebeplerden dolayı ciddi bir yatırım var. Endüstriyel bilgisayarlarla da biz özellikle bütün bu alanları destekleyecek çözümler oluşturmaya çalışıyoruz.

2020 yılında ürün ve hizmetlerinizde ne gibi yenilikler olacak?

Firma olarak sürekli yenilikleri takip ediyoruz. İşimiz teknoloji olduğu için bu olmazsa olmaz bir nokta. Bilgisayar teknolojisi özellikle çok hızlı gelişen bir teknoloji, sürekli yeniliklerin olduğu bir sektör. Biz şu anda özellikle yeni nesil fansız işlemciler ve çoklu dokunmatik ekranlar üzerinde çalışıyoruz. Bu noktada daha performanslı, daha zorlu ortam şartlarında çalışabilecek bilgisayarlar üretebilmeyi amaçlıyoruz. Bu anlamda da yeni bir model serisi üzerinde çalışıyoruz. Hatta II. Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi’nde de yeni serinin ürünlerinden örneklerimizi sergilemiştik. Bunun yanında ürünlerimizin önceki bazı modellerinde opsiyonel olarak sunduğumuz kolay değiştirilebilir SSD yuvaları gibi rakiplerimizde olmayan birtakım özellikleri yeni ürün serimizde standart olarak veriyoruz. Aslında çok basit gibi gözüküyor ama üretim esnasında büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle birtakım disk arızalarında hiçbir şekilde cihazı sökmeden kolaylıkla cihazı tekrar devreye almanıza imkan sağlıyor. Bütün bilgisayarlarımızda bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bunun dışında da ekran teknolojilerinde yenileştirdiğimiz birtakım özellikler var. Daha yüksek çözünürlüklü ve daha görülebilir, kontrast ve parlaklık anlamında daha parlak ve daha kontrastı yüksek panellerle çözümler üretiyoruz. Bunların sıcaklık, ısınma gibi birtakım sorunları yeni ürün ailemizde de çözmüş oluyoruz. Dolayısıyla bunları da endüstriyel panel sektörüne kazandırmış oluyoruz. Bilhassa dokunmatik ekran tarafıyla ilgili müşterilerimizden aldığımız geri dönüşleri sürekli takip ediyoruz. Endüstriyel alanlarda karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi ekranların darbe neticesinde kırılması dolayısıyla yeni ürün ailemizde birtakım çözümler geliştirdik. Darbelerde kırılmayı zorlaştıran ya da engelleyen özel camlarla yeni çözümler ürettik. Bu sayede de kazaların veya bu tip şeyler neticesinde oluşacak olumsuzlukların cihazı daha az etkilemesi, müşterilerimizin bu kazalardan daha az zarar görmelerini sağlayacak bir ürün çıkarttık. Dokunmatik tarafta da yeni kapasitif teknolojileri kullanıyoruz. Eskiden daha evvelki kapasitif cihazlarda eldivenle kullanım sorunluydu. Endüstriyel ortamlarda çalışma ve güvenlik şartlarından dolayı mutlaka eldivenlerin kullanılması şart. Biz de bu kapsamda dokunmatik teknolojilerimizi geliştirerek çok özel eldivenlere gerek kalmadan çalışabilen bir dokunmatik teknolojiyi de cihazlarımıza eklemiş oluyoruz.