LED'li aydınlatma ürünleri, endüstride özellikle görüntü işlemede kameralar ile birlikte kullanılarak, uygulamalarda büyük bir rol oynuyor. Görüntü işleme uygulamalarında tercih edilmesinin sebeplerinden biri uzun ömürleri ile kullanıcı dostu olması. 

LED'Lİ AYDINLATMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

LED aydınlatma kullanımının diğer avantajları ise şunlardır;

  • Enerji tasarrufu sağlar ve bakıma ihtiyaç duymaz,
  • Civa içermez, güvenilir ve çevre dostudur,
  • Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptir,
  • Bütünüyle şoka ve titreşime dirençli olurken, ortada ne paramparça olacak bir cam ne de kırılacak bir filaman vardır,
  • Geniş ve kolay kullanım imkanı sağlar.

LED'li aydınlatma ürünlerinin endüstriyel kameralı algılama uygulamalarında yoğun olarak kullanılmalarının diğer bir nedeni ise enerji tasarrufu sağlamalarıdır. Diğer aydınlatma elemanlarıyla karşılaştırıldığında LED'ler daha az enerji harcarlar. Diğer aydınlatmalar çektikleri gücün önemli bir bölümünü ısı olarak yayarken LED'ler ışık olarak verirler. Ayrıca fotoelektrik sensörler ile birlikte tetiklemeli kullanılabildiği için gerektiği zaman yakılıp, söndürülebilir. 

MVL-Tech endüstriyel aydınlatmalar özellikle kameralı algılama ve endüstriyel görüntü işleme sistemlerinde kullanılmak üzere SIMTekno tarafından 2010 yılında oluşturulmuş bir markadır. SIMTekno mühendislerinin sahadaki uygulama tecrübesiyle tasarlanan aydınlatma ürünleri, görüntü işlemede etkin bir rol oynuyor. Makina imalatçıları ve son kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. 

LED NEDİR? 

Kısaca ışık veren bir diyot olarak ifade edilebilen LED'ler, birçok elektronik aygıtta kullanılıyor. Çoğunlukla flaşlarda, ultraviyole ya da kızılötesi (infrared) ışıklarda kullanılan bu ürünler ultraviyole LED’ler aynı zamanda bitkilerin fotosentez yapmasına yardımcı olarak büyüme ışığı görevi de görüyor.

MVL-Tech ENDÜSTRİYEL LED'Lİ AYDINLATMA TÜRLERİ NELERDİR?

Yapılacak olan uygulamanın detaylarına göre endüstriyel LED'li aydınlatmaları altı başlık altında inceleyebiliriz;

1.    Bar Tip Aydınlatma 

Ürünün üzerine aydınlatmanın dik ya da dik açıya yakın  bir açı ile verilmemesi gereken yerlerde kullanılır. Parlak bir kağıt üzerindeki bir yazının okunması, şeklin kontrol edilmesi, eğimli bir yüzeydeki yazı, çizik kontrolü için kullanılabilir. 
 
 

2.    Halka (Ring) Tip Aydınlatma

Ürünün doğrudan aydınlatılması gereken yelerde kullanılmaktadır. DPM, parça var/yok, pozisyon algılama uygulamaları için kullanılabilir. Parlak film şeklindeki malzemelerde önerilmez.
 
 

3.    Arkafon Aydınlatma

Kontrol edilecek ürünün, saydam, yarı saydam bölgeleri arasındaki geçiş bölgelerinde kontrast oluşturur. Geçirgen olmayan bir malzemenin kenarlarını belirgin hale getirir. Bebek bezi, parça var/yok algılamaları, cam üzerinde desen ya da  baskı algılaması gibi uygulamalarda kullanılabilir. 
 
 

4.    Spot Tip Aydınlatma

Bir bölgenin genel olarak aydınlatılması için kullanılan aydınlatmalardır. Uzun mesafeden belirli bir bölgeyi aydınlatmak için kullanılabilir. Ayrıca parlak parçaların algılanmasında halka tip aydınlatma yerine kullanılarak açıdan dolayı oluşabilecek parlamaların önüne geçilebilir. 
 
 

5.    ARC Tip Aydınlatma

Silindirik yüzeylerde bar tipi veya halka tipi aydınlatmalar çizgisel aydınlatma yaparken ARC tipi aydınlatma görünen yarıçapı tamamen aydınlatır. Ürünün orta yüzeyinde

çizgisel bir iz bırakmaz.

6.    Darkfield (Low-Angle) Tip Aydınlatma

Karanlık bölge aydınlatmaları, çukur, tümsek, çizik algılama, yüzey konturlarını belirgin hale getirmek için kullanılabilir. Montajı cisme yakın olması gerekmektedir.

7. Aydınlatma sürücüleri

Aydınlatmalar sürekli açık bırakıldıklarında LED ömürleri azalabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise endüstriyel aydınlatma sürücüleri kullanılıyor. Sürücüler sayesinde gerektiği zaman tetikleme verilip aydınlatma aktif hale getirilebiliyor. Aynı zamanda üzerindeki pot ile ışık şiddeti ayarlanabiliyor.