Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyarbakır 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde 250 milyon TL'lik yatırım ile hayata geçirilen Proyem Yem Fabrikası’nın temelini attı.

"ÜRETİM VE DEPOLAMA KAPASİTESİYLE EN BÜYÜK YATIRIMLARDAN"

Bakan Varank, 2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne katılmak için geldiği şehirde, Proyem fabrikasının açılışına katılarak temelini attı ve bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasında Matlı Holding bünyesindeki Proyem’in 9. entegre yem üretim kompleksinin Diyarbakır 1. Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğunu kaydeden Varank, tesisin üretim ve depolama kapasitesi açısından Türkiye’nin en büyük yatırımlarından biri olacağını, toplam bedeli 250 milyon TL olan yatırımın tamamlandığında doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık bin kişilik ek istihdam oluşturacağına dikkat çekti.

Diyarbakır ve çevresinin hem kişi başına canlı hayvan değeri hem de hayvansal üretim bakımından Türkiye'de en üst sıralarda bulunduğunu ifade eden Varank, "Dolayısıyla bu bölgede yem üretimi yapacak fabrikalar için muazzam bir pazar bulunuyor." dedi.

"BÖLGEDE KAZANÇLI FIRSATLAR VAR"

Konuşması kapsamında yatırımcılara da çağrıda bulunan Bakan Varank, Diyarbakır ve bölgedeki her şehrin sahip olduğu dinamik nüfus ve ekonomik potansiyeliyle yatırımcılara büyük fırsatlar sunduğunu dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerjiden tarıma dayalı sanayiye, mobilyadan makine sektörüne, tekstilden ayakkabı üretimine kadar birçok alanda kazançlı yatırım fırsatları mevcut. Gelin bu fırsatları beraber değerlendirelim. Hem siz hem bölge halkı hem de ülkemiz kazansın. Biz hazırladığımız altyapıyla, sağladığımız desteklerle her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz."

"250 MİLYON DOLARDAN FAZLA İHRACAT YAPILDI"

Pandemiye rağmen Türkiye ekonomisinin imalat sanayisi liderliğinde emin adımlarla yola devam ettiğini belirten Varank, 173 milyon TL'lik yatırımla OSB sayısını 3’e, üretim yapılan parsel sayısını ise 262’ye yükselttiklerine söyledi.

Sanayi altyapısına gerçekleştirdikleri yatırımlar ile Diyarbakır’daki işletmelere yatırım, üretim ve ihracatlarını artıracak önemli destekler sağladıklarını ifade eden Varank, "KOSGEB aracılığıyla 2003’ten beri 5 bin 500’den fazla girişimciye 148 milyon TL'den fazla finansman desteği verdik. Teşvik sistemimiz kapsamında 2002’den bu yana 9,3 milyar TL yatırım öngörüsü olan bin 476 teşvik belgesi düzenledik. Desteklerimiz sayesinde gelişen sanayi şehrimizde önemli atılımların da yapılmasını sağlamış oldu. Diyarbakır'dan 2002 yılında neredeyse hiç ihracat yapılmazken, 2020’de pandemiye rağmen şehrimizde 250 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

"4 İLÇEDE FABRİKALAR İNŞA EDİYORUZ"

Varank, “Çalışan ve Üreten Gençler Programı” çerçevesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte Diyarbakır’ın 4 farklı ilçesinde hazır giyim sektörüne yönelik fabrikalar inşa ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:

"Yararlanıcı kurumlarla sözleşmeler imzalandı, fabrikalar için talepler alınıyor. Allah’ın izniyle bu fabrikalar en geç 12 ayda tamamlanıp faaliyete geçecek. Bu tesisler tam kapasiteyle çalıştığında 5 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Gerek müjdesini verdiğim fabrikalar gerekse Proyem firmamızın bu devasa tesisi Diyarbakırımızı kalkınma hedeflerine biraz daha yaklaştıracak." 

Temel atma törenine Bakan Varank'ın yanı sıra Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan ve Matlı Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da katılım sağladı. (AA)