OMRON Türkiye Ülke Genel Müdürü Bengi Pekmezoğlu, geleceğin fabrikalarına doğru olan yolculuğun, bugün hep birlikte yeniden düşünülebileceğini, üreticilerin OMRON’la birlikte yolculuklarını planlamaya başlayabileceklerini ve bunu başarabileceklerine inandıklarını vurguladı.

“Üretimi Yeniden Düşün”meye davet eden OMRON, üretimde çevikliği yeniden düşün "Benim için Yap" başlığıyla serinin ilk online seminerini gerçekleştirdi.

Amaçlarının “üretime değer katmak”, “topluma fayda sağlamak” olduğunu ifade eden Pekmezoğlu, i-Automation! konseptlerinin, fabrika ve makina otomasyonunu toplumun ihtiyaçlarını merkeze alarak oluşturulduğunu söyledi.

“ÜRETİMİ YENİDEN DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”

Tüketicinin, üreticiyi doğrudan etkileyecek duruma geldiğini aktaran Pekmezoğlu, üreticilerin tüketicilerin ihtiyaçlarından haberdar olmak, seçimlerini neden yaptığını anlamak ve taleplerine hızlı dönüş yapmak mecburiyetinde olduğunu belirtti.

Pekmezoğlu, gelinen noktayı ise şöyle açıkladı: “Stok için üretimden, benim için üret yaklaşımıyla kullanıcıyı üreticiye bağlayan bir akış söz konusu. Artık hep birlikte üretimi yeniden düşünmek durumundayız.”

“ORTAKLAŞA HAREKET ETMEK VE ANLAŞMAK ÖNEMLİ”

Günümüzde dünyada üretim endüstrisinde öne çıkan, gündemde olan sürecin Endüstri 4.0 olduğunu dile getiren Pekmezoğlu, “Endüstri 4.0 dediğimizde işin içine; otonom robotlar, simülasyon, sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, güvenlik, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik, büyük veri gibi pek çok konu giriyor. Bu kolay bir süreç değil, bir yolculuk. Üretimin akıllı hale gelmesi, fabrikaların esnekleşmesi için elimizde sihirli bir değnek yok. Bu bağlamda üretici, teknoloji firmaları ve entegratörler bir arada çalışmak ve tek bir konuda anlaşmak durumundalar.” şeklinde konuştu.

Geleneksel üretim modelinden “benim için yap” modeline geçişte operasyonel mükemmelliği oluşturan kalite, maliyet ve teslimat döngüsünün merkezine esnekliğin ve çevikliğin konulması gerektiğini kaydeden Pekmezoğlu, çözümün, üreticinin ihtiyaçlarını anlamak ve birlikte yol almaktan geçtiğini vurguladı.

“ÇOK ÇEŞİTLİ VE AZ HACİMLİ ÜRETİME GİDİYORUZ”

Tüketici/son kullanıcının talep ve ihtiyaçları doğrultusunda üretim modelinde değişimler yaşandığına dikkat çeken Pekmezoğlu, “Biz OMRON olarak yakın gelecekte üretim alanlarının/fabrikaların daha küçük, tüketiciye ve dağıtım merkezlerine daha yakın, daha esnek, sorumluluğu artmış, talep üzerine çalışan, kolay konfigüre edilebilen fabrikalar olacağını düşünüyoruz. Endüstri 4.0’ın amacı; otonom ve kolaboratif fabrikaları oluşturmak ve nihayetinde kişiselleştirilmiş üretimi desteklemektedir. Peki, ürün çeşitliliğinde nasıl bir değişiklik yaşadık? Yüksek hacimli ve az çeşitli üründen, çok çeşitli ve az hacimli üretime doğru gidiyoruz.” dedi.

“YAN ÜRÜNLERİN YÖNETİLMESİ MÜMKÜN”

Günümüzde otomasyonun toplam ekipman verimliliği üzerine yapıldığı dile getiren Pekmezoğlu, toplam malzeme tedarik verimliliğine işaret ederek; ürünleri üretmek için kullanılan kutular, paletler gibi yan ürünlerin etkin olarak yönetilmesinin de mümkün hale geldiğini belirtti.

Pekmezoğlu, “Üretimi yeniden düşündüğümüz OMRON’un oyun değiştiricilerini; otonom mobil robotlar, kolaboratif robotlar ve yapay zekalı akıllı cihazların yanı sıra bunları etkin hale getirecek güçlü bir teknolojik altyapı olarak sıralayabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.