Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Sarıbekir, Brexit ile İngiltere'nin, kendi sanayisini kurarken, ihtiyaç duyacağı ambalaja işaret ederek, "Çeyrek milyar dolarlık pazarıyla İngiltere bizim için zaten iyi bir pazar. Brexit’in ardından, ambalaj sanayine çok büyük fırsatlar vaat ediyor. Ve Brexit, özellikle Türk ambalaj üreticisine yarayacak." dedi.

AVRASYA’NIN AMBALAJ MERKEZİ TÜRKİYE…

Zeki Sarıbekir, Asya ile Avrupa arasındaki Türkiye’nin, her iki kıta içinde, ambalajda merkez durumunda olduğunu, pazarın 23 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu belirtti.
Sarıbekir, 2018’i 5 milyar dolarlık ihracatla kapatacaklarını kaydederek, “5 milyar dolarlık ihracatı, 4 milyar dolar ham madde ithalatı ile gerçekleştiriyoruz. Üreticilerimizin, ambalajın en az yarısını ihraç etmeye davet ediyorum” dedi.

Türk ambalaj sanayinin ihracatında en önemli pazarın Avrupa olduğuna işaret eden, Sarıbekir, pazarın ihtiyacının ancak yüzde 10’una yetişebildiklerini kaydederek, “Türkiye ambalaj sanayi, dünyanın en ileri teknolojisine sahip. Buna, Türkiye’nin konum avantajını da ekleyin, bu büze, iki kere avantaj veriyor. Ürünü tıra verin 3 günde Avrupa’nın her noktasına ulaşıyor.” Şeklinde konuştu.

EN DOĞU İSTANBUL, EN BATI LONDRA…

Avrupa'nın en batısı Londra ile doğusu İstanbul arasındaki mesafenin 3,5 saatlik uçuş mesafesinde olduğuna işaret eden, Sarıbekir, “Yanı başımızda, Avrupa gibi muhteşem bir pazar var, her fabrikasına ürün verebilecek kapasiteye ulaşmalıyız. Hali hazırda 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Tabii bu sayıyı arttırmalıyız. Cumhuriyetimizin 100. Yılı 2023 için koyduğumuz sektörel hedefimiz 30 milyar dolardı. Bu üretimi gerçekleştirip, en az 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağız” dedi.

BREXİT’LE İNGİLTERE FIRSATLAR SUNUYOR

Zeki Sarıbekir, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden boşanma sürecinin, sektöre ve Türkiye’ye büyük avantaj ve fırsatlar sunduğuna işaret etti.
AB’den ayrılan İngiltere’nin, yavaşlayan sanayisini hızlandırmak zorunda olduğuna dikkat çeken Sarıbekir, özellikle ambalajda, en avantajlı durumdaki ülkenin Türkiye olduğu tespitini yaparak, “İngiltere’nin ihtiyacını tespit edip, gerekli kapasiteye ulaşarak, İngiltere pazarında hak ettiğimiz yeri almalıyız” dedi.