Bosch, Almanya'daki yonga plakası fabrikalarını ve Malezya'daki yarı iletken operasyonlarını genişletmek için 2022 yılında 400 milyon avrodan fazla yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor. 

BOLTAŞ’IN OTOMASYON YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR BOLTAŞ’IN OTOMASYON YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

"ÇİP TALEBİ BAŞ DÖNDÜRÜCÜ HIZLA ARTIYOR"

Küresel çip sıkıntısı karşısında sermaye harcamalarını artıran teknoloji ve hizmet tedarikçisi, Dresden'deki yeni yonga plakası fabrikasını açmasından kısa bir süre sonra, çip üretim tesislerine dokuz haneli bir yatırım daha duyurdu.

Söz konusu yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, çiplere olan talebin çok hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini, güncel gelişmeler doğrultusunda, müşterilerine en iyi desteği sağlayabilmek adına yarı iletken üretimlerini sistematik olarak genişleteceklerini belirtti.

TEMİZ ODA ALANINA 150 MİLYON AVRO HARCAYACAK

Sermaye harcamalarının büyük bir bölümü, firmanın önümüzdeki yıl üretim kapasitesinin daha da hızlı artırılacağı Dresden'deki yeni 300 milimetrelik yonga plakası fabrikası için ayrıldı. Planlanan rakamın yaklaşık 50 milyon avrosu önümüzdeki yıl Stuttgart yakınlarında yer alan Reutlingen'deki yonga plakası fabrikası için harcanacak.

Bosch, 2021'den 2023'e kadar burada ek temiz oda alanına toplam 150 milyon avro yatırım gerçekleştirecek. Malezya, Penang'da firma, yarı iletkenler için sıfırdan bir test merkezi de inşa ediyor. Merkezde 2023 yılından itibaren bitmiş yarı iletken çipler ve sensörler test edecek.

Denner, “Bu planlı yatırımlar, yarı iletkenlerin temel teknolojisi için kendi üretim kapasitemize sahip olmanın stratejik önemini bir kez daha gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

GENİŞLETME PLANI İKİ AŞAMADAN OLUŞUYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger ise, amaçlarının Dresden'de çip üretimini planlanandan daha önce hızlandırmak ve Reutlingen'deki temiz oda kapasitesini artırmak olduğunu dile getirerek "Ürettiğimiz her bir ek çip, mevcut duruma yardımcı olacak." dedi.

İki aşamada, Reutlingen'deki mevcut 35 bin metrekareden oluşan temiz oda alanına 4 bin metrekareden fazla alan daha eklenecek. Planın ilk aşaması olan yonga plakaları için bin metrekare üretim alanı eklenerek toplamda 11 bin 500 metrekareye çıkarılma işlemi tamamlandı. Bu, son aylarda ofis alanını temiz odaya dönüştürmeyi ve bir köprü aracılığıyla mevcut yonga plakası tesisine bağlamayı içeriyordu. Yeni tesis, eylül ayından beri yonga plakası üretimi yapıyor.

Kroeger, 200 milimetrelik yonga plakaları için üretim kapasitelerini yaklaşık yüzde 10 artırdıklarını söyledi.

Genişletme planının ikinci aşaması, 2023 yılının sonuna kadar 3 bin metrekarelik bir temiz oda alanı daha kurulmasını kapsıyor. Firma, söz konusu amaç doğrultusunda 2022'de ve 2023'te yaklaşık 50 milyon avroluk yatırım gerçekleştirecek.