Çok üşüdüğü için ısıtmalı ceket imal eden İzmirli girişimci Cengiz Kılıç, projesini önce 5 voltla çalışan bir sisteme indirgemiş, ardından da askeri bir ürün olarak geliştirmiş.

Ancak askeri ürün için gereken özel batarya ithalata ve parasızlığa takılınca, 11 ülkeden gelen talebe de yanıt verememiş.

Rizeli olduğunu belirten Kılıç, revize ettiği, ısıtmalı askeri kamuflajın bataryasına, güvenlik nedeniyle zırh giydirilmesi gerektiğini ancak maddi sorunlar nedeniyle bunu yapamadığını anlatıyor.

Kılıç, ürünün metresi 1 avroluk gümüş astar ile termal kameradan kaçabileceğini, su geçirmez olarak üretilebileceğini de ifade ediyor.

Proje için bugüne kadar, 700 bin TL harcadığını ve tüm parasını bitirdiğini kaydeden Kılıç, batarya sorunu nedeniyle beklettiği ürününü, TSK’daki sunuma da yetiştiremediğini belirterek, soğuktan donan iki askerimize de, bu ürünü yetiştiremediği için üzüntü duyduğunu anlatıyor.


ISITMALI ASKERİ CEKET BİR İLK...

Kılıç, Çin’de benzeri olduğu iddiasıyla satılan ısıtmalı ceketlerin çalışmadığını, işe yaramadığını da vurguluyor.

Askeri ürün olarak tasarladığı ısıtmalı ceketin, simülasyon testlerinde, - 20 dereceye iklimlendirilen ortamlarda + 23 dereceyi gösterdiğini kaydederken, bu teste insan vücudu sıcaklığının da dahil edilmediğine ve termal kamera da çok iyi sonuçlar alındığına dikkat çekiyor.


ISITMALI ASKERİ MONT BATARYA PARASINA TAKILDI

Isıtmalı asker ve polis kıyafetleri için patent başvurusu yapan Kılıç, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) ile ürünüyle ilgili görüştüğünü, sunum yapmak üzere randevusuna, özel askeri bataryayı temin edemediği için gidemediğini kaydediyor.

Kılıç, askeri üründe, özel bir bataryaya ihtiyaç olduğunu belirterek, PİLDER’e ve ASELSAN’a gittiğini ancak bütçe sıkıntısı nedeniyle, ilerleyemediğini şu sözlerle anlatıyor:

“Sunum için 1 numune istedim. Numuneye başlamak için 6 bin dolar ve adetine 400 dolar istediler. Bu batarya Çin’de 60 dolar. Ama hassas ve riskli bir ürün. En küçük bir değişiklik için aylarca bekliyorsunuz. Böyle bir riske girmek istemedim, ancak gerekli parayı da bulamadım.”

Kılıç’ın projesini TÜBİTAK ise yüksek okul mezunu olmadığı için değerlendirmeye almamış.

KOSGEB’den İzmir Bölge Müdürü Mustafa Çanakçı’dan, destek gördüğünü kaydeden, Kılıç, “Ne zaman bir şeye ihtiyacım olsa, samimi bir biçimde yardımcı olmaya çalıştı. İki askerimizi soğuktan şehit verince, arayıp, ‘Keşke ürünün yetişseydi. Askerlerimiz de hayatta olurdu, ihracatta yapıyor olurduk’, dedi.”


POWERBANKLI SİSTEM 60 DERECE ISI ÜRETİYOR

Kılıç, kendisiyle iletişime geçen Rusya, Kazakistan, İngiltere, Almanya, İsviçre, Kanada gibi 11 ülkeye numune gönderdiğini, ancak, batarya ithalatına takılınca, işin çöp olduğunu, ihracatı gerçekleştiremediğini anlatıyor.

Cengiz Kılıç, projeye üç kez sıfırdan başlamış. Ardından, powerbank ile çalışan son sistemi tasarlamış. Bu sistemle 55 derece santigrat, hatta bazı kumaşlarda, 60 derece santigratta ısı üretmiş. Sistemin revizyonu 1 yıla ve 700 bin TL’ye mal olmuş.


ASKERİ PROTOTİP CUMARTESİ’YE YETİŞECEK

An itibariyle, sivil ısıtmalı ceketin, yurtiçi satışlarına başladığını belirten Kılıç, Romanya ve Almanya’da da ısıtmalı montlarının bulunduğunu belirtiyor.


Bu başarıdan sonra, ısıtmalı asker ve polis kıyafetleri için yeniden ürün geliştirmek üzere yola çıkılmış. Ve yeni proje de başarıya ulaşmış. Kılıç, özel proje sonucunda, 3 Kasım Cumartesi günü, powerbanklı ilk prototipi hazır edeceğini kaydetti. Ancak yeni ürünün de, bir mermiye karşı, güvenlik nedeniyle zırhla giydirilmesi gerekiyor.

Kılıç, zırhla giydirilme işlemini de parasızlık nedeniyle yapamadığını ifade ediyor.
 
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sistemin temelinde fiber karbon liflerden tasarlanan iplik bulunuyor. İpliği kompozit ile kaplayarak, sistemin ana teması oluşturulmuş.

Her ısı sisteminde 4 adet ısı peti mevcut. Isı petleri özel bir devre modülüne bağlanıyor. Devre modülü sistemin açılıp, kapanmasına ve sistemin düşürülüp, yükseltilmesi işlevini görüyor.

Sonra bu devre modülünden bir başka kablo vasıtasıyla powerbanka bağlanıyor.

ASKERİ ÖZEL SİSTEM

Askeriye için geliştirilen sistemde, ise farklı olarak, özel bataryaya bağlanıyor. Bu batarya, 10, 12 volt ve 3,2 amper, değerinde enerji üretiyor.